Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Visoka moda

Visoka moda Kuća Schiaparelli otvorila je Tjedan visoke mode u Parizu s praskom

Kreativni direktor Daniel Roseberry nadahnuo se Danteovom Božanstvenom komedijom

Irina Shayk on the catwalk
Schiaparelli show, Runway, Haute Couture Fashion Week, Paris, France - 23 Jan 2023,Image: 751230905, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Profimedia

Nakon Tjedna muške mode, u Parizu je jučer počeo Tjedan visoke mode na kojem dizajneri prikazuju kolekcije visoke mode za proljeće i ljeto 2023. godine. Tjedan je otvorila kuća Schiaparelli čiji se kreativni direktor Daniel Roseberry nadahnuo Danteovom Božanstvenom komedijom. U tome je bio vrlo doslovan. Dante se na svom putu kroz Pakao susreće s lavom, vučicom i leopardom, a Roseberry je te likove doslovno uklopio u odjeću. Dao je izraditi iznimno realistične replike glava tih životinja u stvarnoj veličini te ih je jednostavno ukomponirao na dvije haljine i jedan kaput koje su nosile Irina Shayk, Naomi Campbell i Shalom Harlow.

Zbog toga je izazvao lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama jer je velik dio publike pomislio da se radi o pravim životinjama. Veći problem od toga je li to dobar ukus ili ne, jest činjenica da se Roseberry poslužio tako prvoloptaškim prikazom inspiracije u kolekciji. On se, kao i osnivačica kuće Elsa Schiaparelli, iz kolekcije u kolekciju bavi nadrealizmom i vjerojatno je i s ovim potezom htio ići u tom smjeru, ali tanka je granica između nadrealizma i hiperrealizma u koji je Roseberry u ovom slučaju otišao. Osim vrhunske izrade što i jest glavna odlika haute couturea, u ovoj kolekciji nije bilo nikakve dizajnerske vrijednosti. Ipak, imala je ono što je očito danas najvažnije – postala je viralna.

Tijekom ostatka ponedjeljka vidjeli smo kolekciju Marije Grazije Chiuri za Dior koja je bila posveta Josephine Baker. Iris Van Herpen umjesto revije objavila je modni film, a tko je još imao reviju i kako je to izgledalo jučer u Parizu otkrijte u nastavku.

Schiaparelli

​Iris Van Herpen

Christian Dior

Giambattista Valli