Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Aleksandar Selak

Moj stil

Modni blog urednice Super1: kako što više nositi komade koji trunu u ormaru i čekaju bolje sutra

Neobične suknje, korzet i šljokičasta haljina u svakodnevnom odijevanju

Moj stil

Moj stil Modni blog urednice Super1: kako što više nositi komade koji trunu u ormaru i čekaju bolje sutra

Neobične suknje, korzet i šljokičasta haljina u svakodnevnom odijevanju

FOTO: Aleksandar Selak

Sigurna sam da svi u ormaru imate barem komad ili dva s kojima nemate pojma što raditi, kako ga nositi i nositi li ga uopće? Često je to rezultat neplanirane ili posve hirovite kupovine, a o onoj u PMS-u ili nekom samo ženama poznatom emotivnom stanju ovaj put ne bih pisala. Nisam tip od hirovite kupovine, ali to nije uvijek bilo tako. Nerijetko sam doma dovlačila komade koji apsolutno nemaju veze sa mnom npr. tamnoplave mokasine od brušene kože s kićankama koje bih sutradan vratila, bijelu plisiranu haljinu za koju sam preklinjala vlasnicu second hand trgovine da mi je uopće proda, a kad sam je obukla da se pokažem mami, pitala me idem li na prvu pričest. Iako češće nisam, nego jesam slušala mamu još dok smo živjele zajedno, taj put je totalno bila u pravu. Bilo je tu još potpuno suludih komada, od 27 cm visokih platformi u dvije boje koje su izgledale kao pegle ili vaze do dugačkih leopard kaputa u kojima sam stvarno izgledala smiješno.

Prihvatila sam to kao dio procesa građenja stila koje traje i dalje. Fotke, ipak, neću potražiti. Redovita inventura ormara dovela je do toga da danas imam tek nekoliko komada koje jako rijetko nosim, a neki su stari i po deset godina. To je ujedno i moja slavna rečenica kad me tata pita otkud mi neki komad i uvijek frkne nešto poput: “Da, da tebi je sve prastaro, samo ne znam di su ti pare”. Pa evo, bitno je da ja znam.

SREBRNA ŠLJOKIČASTA HALJINA

Aleksandar Selak

Ova srebrna haljina izrađena od matiranih šljokica stara je sigurno deset godina, a kupila sam je u Zari na sniženju. Ako se ne varam, koštala je oko 500 kuna, a ja sam je na sniženju ubola za 129. Tada mi je to bila haljina za izlaske koju sam rado nosila, a danas je odjenem tek nekoliko puta godišnje. Za takav komad dovoljno. Bezvremenski A kroj odlično funkcionira u svako doba godine i može se stilizirati na stotinu načina.

Aleksandar Selak

Od laganih sandala do starki ili nekih drugih običnih tenisica, uvijek odradi svoje, a često je i nekome posudim. Zimi je nosim na tanke čarape, a gore prebacim neki sako ili ispod obučem crnu dolčevitu. Zapravo, uvijek vodim računa da je spustim s nekim “siromašnijim” komadom kao što su ove vintage martensice ili povrh nje nosim majicu s kapuljačom, vojničku jaknu ili spitku.

CRNI KORZET S BRONČANIM GUMBIMA

Aleksandar Selak

Korzet sam kupila ljetos, privukao me na prvi pogled, mislim da nikad nisam imala nešto takvo. Uvijek bježim od utegnutih formi, pa sam neko vrijeme hodala po trgovini i vagala kupiti ili ne. Osim toga, htjela sam imati barem nekoliko kombinacija u koje ga mogu ugurati. Ispalo je da imam samo jednu, vrlo jednostavno uz traperice i sandale ili zapravo bilo što od obuće. Nekome je asocijacija na Schiaparelli, nekome Versace, meni je samo konkretan komad, koliko to jedan korzet može biti.

Aleksandar Selak

Ljeti i za večernje izlaske nema problema da ga nosim na golo, ali s bijelim T-shirtom ili košuljom koja u tom slučaju ne bi trebala biti predimenzionirana može biti češće u prometu. Ja svoju nisam mogla naći (da?!) pa sam se poslužila T-shirtom. Sve skupa može funkcionirati ako se taj dan ne prejedem jer je on sam po sebi uzak, a preko majice, naravno, još uži. Sigurna sam da ću ga nositi dok god stanem u njega.

ZELENA ZMIJSKA SUKNJA

Aleksandar Selak

Zelena zmijska suknja s gumbima po dužini i vezanjem u struku zvuči naprosto stravično, a lagano i jest. Pogotovo ako uzmemo u obzir da je original dužina bila gotovo do gležnja, što znači puno previše zelene zmijske suknje. Tada sam je obukla možda jednom, a ove zime sam je skratila na, ja volim reći, dužinu pristojne uredske suknje. S njom stvarno nemam što, bijeli ili crni T-shirt ili nešto slično u varijanti s dugim rukavima. Bodi, dolčevita, možda čak i neka crna vesta. Crna vesta zapravo ne dolazi u obzir, što ja pričam.

Aleksandar Selak

Iako nosim boje od glave do pete, ova suknja je rubni komad koji uz nespretan odabir može izgledati jako jeftino. Zašto? Kao prvo, umjetna koža često djeluje kao da košta tri kune. Zmijski uzorak je po meni strašno delikatan, možda i najviše od životinjskih, plus jarko zelena boja. Ovakvi komadi me totalno zabavljaju jer su mi zapravo izazov na neki način, ali i potvrda da puno toga može izgledati cool ako se dobro složi. Ovako uz crne marte i dolčevitu stvarno nemam ništa za dodati. Ok, možda plavi šal (smijeh).

JA GA ZOVEM 3D TOP

Aleksandar Selak

Još jedan komad koji je star 10 godina i kupila sam ga kad sam prvi put bila u Berlinu. Tada smo o & Other Storiesu mogli samo sanjati pa sam, naravno, trebala odabrati nešto najposebnije što se u tom trenutku našlo na policama. Nedefinirana boja, kruti materijal i totalno pomaknuti model, u to vrijeme je stvarno bio čudo. Kratak s predimenzioniranim rukavima, teško ga je uopće objasniti. Nosila sam ga nekad ranije dok sam partijala, uglavnom uz crne ili tamne traperice.

Aleksandar Selak

Sad mi se čini da već godinama stoji i ništa se s njim ne događa, a ne znam ni gdje bih ga proslijedila. Vjerojatno ga izbjegavam zato što je jako krut, ali evo, može se nositi uz bilo koje hlače visokog struka. Upečatljiv je sam po sebi i ne treba mu puno, to je jedina prednost. Možda mu se malo više posvetim, a možda ga jednostavno predam nekoj sretnijoj vlasnici.

SLOJEVITA SUKNJA OD TILA

Aleksandar Selak

O raskošnoj suknji izrađenoj od tila sam sanjala sigurno cijelu srednju školu. Gnjavila mamu da kupi metre tila i da si je naručim šivati u nekom salonu. To se nikad nije dogodilo, ali me dočekala kod prijateljice koja ima modni brend Fasada i ona joj je bila jedna od prvih komada koje je napravila. Uopće se ne sjećam više je li konkretno postojala neka prilika ili sam je kupila pa onda odlučivala o njoj. Znam da sam je nosila nekoliko puta na zabave, ali i ovako random u grad na piće.

Aleksandar Selak

U tim skroz ležernim izdanjima uvijek je prate vječno pohabane tenisice (spika je ista kao sa srebrnom haljinom) i neka skroz obična majica i kožnata jakna. Može se nositi gotovo cijelu godinu, osim kad je baš jako vruće jer tih slojeva ima kilo. U Fasadi uvijek nađem svakodnevni, ali i neki skroz poseban komad za koji mi prijateljica uvijek kaže: “Ma napravim ti kad budeš imala neku zabavu”. To uglavnom završava tako da si zabavu odmah izmislim u glavi, a kod mene ona nema rok trajanja.

Uskoro će proljeće, sada je pravo vrijeme da provjerite što se krije u vašoj Narniji i skinete prašinu s komada koji iz bilo kojeg razloga još uvijek vise u vašem ormaru. Sigurna sam da u nekoj kombinaciji mogu izgledati dobro. Reciklaža je jako zabavna, a odjeće je i tako uvijek previše. Uživajte u veljači koja ove godine miriši na proljeće.