Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Crveni tepih

Crveni tepih Od Grace Kelly do Timothéeja Chalameta. Prisjećamo se najpamtljivijih izdanja s dodjele Oscara

Ususret 95. dodjeli Oscara, izdvojile smo najpamtljivija izdanja s crvenog tepiha te najveće filmske nagrade

FOTO: Tgm creative

Nagrada koju dodjeljuje američka Academy of Motion Picture Arts and Sciences poznatija pod imenom Oscar danas, 12. ožujka, bit će dodijeljena 95. put u povijesti. U ulozi voditelja bit će američki komičar i voditelj Jimmy Kimmel i s nestrpljenjem iščekujemo saznati tko će ove godine briljirati. Tko je sve nominiran za nagradu Oscar pogledajte ovdje, a presjek najpamtljivijih izdanja s crvenog tepiha dodjele Oscara kroz povijest, pogledajte dolje.

Audrey Hepburn

Godina dodjele: 1954.

Audrey Hepburn 1954. dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu Praznik u Rimu. Za tu je prigodu apsolutno blistala u haljini svog omiljenog dizajnera, Huberta de Givenchyja.

Grace Kelly

Godina dodjele: 1955.

Velika glumica Grace Kelly u svojoj je karijeri osvojila samo jednog Oscara i to za najbolju žensku ulogu u filmu Djevojka sa sela. Za dodjelu je te godine, baš kao i Audrey Hepburn godinu prije, odabrala haljinu Huberta de Givenchyja.

Diana Ross

US actress and pop diva Diana Ross sings during the 57th Academy Awards Ceremony in Hollywood 25 March 1985. AFP PHOTO/ROB BOREN (Photo by ROB BOREN / AFP)
AFP

Godina dodjele: 1985.

Diana Ross nikad nije osvojila Oscara. Bila je nominirana 1973. za ulogu u filmu Dama pjeva blues, no redovito se rado pojavljivala na dodjelama. 1985. blistala je tijekom broja koji je tijekom dodjele otpjevala.

Mira Sorvino

AFP

Godina dodjele: 1996.

Mira Sorvino dobila je Oscara 1996. za ulogu u filmu Woodyja Allena Moćna Afrodita. I kao da je predosjećala da će te večeri dobiti nagradu, nosila je haljinu, nakit i frizuru koji prizivaju duh starog Hollywooda.

Lizzy Gardner

AFP

Godina dodjele: 1995.

Australska kostimografkinja Lizzy Gardiner 1995. dobila je Oscara za najbolju kostimografiju za film Avanture Priscille, kraljice pustinje. Nosila je tom prigodom haljinu od 254 American Express Gold kartica koja se inače trebala pojaviti i u filmu.

Gwyneth Paltrow

AFP

Godina dodjele: 1999.

Svi se još uvijek dobro sjećaju ružičaste haljine s potpisom Ralpha Laurena koju je Gwyneth Paltrow nosila 1999. kad je preuzela svog Oscara za najbolju žensku ulogu. O ovoj se haljini i danas priča, a fascinantno je koliko je istovremeno jednostavna i efektna da djeluje vrlo svježe i moderno i danas.

Renee Zellweger

AFP

Godina dodjele: 2001.

Renee Zellweger je dugo dominirala crvenim tepisima na dodjelama nagrada, a 2020. godine osvojila je Oscara za ulogu Judy Garland. 2001. bila je nominirana za ulogu u filmu Dnevnik Bridget Jones, a nosila je vintage Jean Dessès haljinu.

Julia Roberts

AFP

Godina dodjele: 2001.

Julia Roberts je 2001. kući ponijela zlatni kipić za glavnu žensku ulogu za svoju ulogu Erin Brokovich, a tom je prigodom nosila Valentino haljinu.

Hale Berry

Getty Images

Godina dodjele: 2002.

Hale Berry 2002. godine postala je prva Afroamerikanka koja je osvojila Oscara za glavnu žensku ulogu u povijesti. Za tu je prigodu odjenula Elie Saab haljinu s vezom koja je definitivno jedna od najpamtljivijih haljina na crvenom tepihu ikad.

Charlize Theron

Getty Images/AFP

Godina dodjele: 2004.

Charlize Theron je 2020. godine nominirana za najbolju žensku ulogu u filmu One su bombe, a 2004. odnijela je nagradu upravo iz te kategorije za ulogu u filmu Čudovište. Pritom je nosila Dior baš kao i protekle nedjelje na dodjeli nagrada BAFTA.

Nicole Kidman

Getty Images/AFP

Godina dodjele: 2007.

Nicole Kidman je kraljica crvenog tepiha i pri izboru haljina za njega gotovo nikad ne griješi. Balenciaga haljina koju je nosila na dodjeli Oscara 2007. još uvijek je jedna od najbolje zapamćenih haljina koje je ikad nosila.

Anne Hathaway

AFP

Godina dodjele: 2009.

Jedno od najboljih izdanja Anne Hathaway na crvenom tepihu još uvijek je Armani Privé haljina koju je nosila na dodjeli Oscara 2009. kad je bila nominirana za ulogu u filmu Rachel se udaje. Svoj je prvi i jedini kipić dobila četiri godine kasnije za ulogu u filmu Les Miserables.

Cate Blanchett

AFP

Godina dodjele: 2011.

Cate na crvenom tepihu uvijek riskira i upravo zato uvijek izgleda drugačije i – sjajno. Zato još uvijek pamtimo njenu Givenchy Couture haljinu s dodjele Oscara 2011. godine.

Angelina Jolie

AFP

Godina dodjele: 2012.

A tko bi zaboravio slavnu nogu Angeline Jolie koja viri iz crne haljine na dodjeli 2012. godine? Nosila je Atelier Versace i unatoč gafu s nogom, izgeldala je sjajno.

Jennifer Lawrence

)
Getty Images

Godina dodjele: 2013.

Slavni pad Jennifer Lawrence dok se penje na pozornicu po svoj kipić ne bi bio tako teatralan da u tom trenutku nije nosila raskošnu Dior haljinu. I ona i haljina odmah su postale hit cijele dodjele 2013., a Jennifer je ponosno odnijela kući kipić za ulogu u filmu U dobru i u zlu.

Lupita Nyong’o

AFP

Godina dodjele: 2014.

Lupita je 2014. kući nosila kipić za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu 12 godina ropstva. Nosila je tada haljinu Giorgija Armanija i bila jedna od najbolje odjevenih žena cijele večeri.

Saoirse Ronan

AFP

Godina dodjele: 2018.

Saoirse je blistala na svim dodjelama 2018. godine kad je bila nominirana za glavnu žensku ulogu u filmu Lady Bird. Za dodjelu Oscara odabrala je divnu ružičastu Calvin Klein haljinu te godine, a nominirana je 2020. godine za ulogu u filmu Male žene.

Lady Gaga

AFP

Godina dodjele: 2019.

Gaga je 2020. godine godine pomela sve crvene tepihe filmskih dodjela, a na dodjeli Oscara izgledala je famozno u haljini Alexandera McQueena i Tiffany nakitu. Kući je odnijela i kipića za najbolju pjesmu u filmu Zvijezda je rođena.

Renee Zellweger

AFP

Godina dodjele: 2020.

Renee Zellweger 2020. godine bila zvijezda jedne od posljednjih dodjela nagrada u Hollywoodu prije no što je stigla pandemija koronavirusa. Nosila je Armani Privé haljinu u kojoj je stvarno blistala, a kući je odnijela Oscara za najbolju glumicu za ulogu Judy Garland.

Zendaya

Getty Images via AFP

Godina dodjele: 2021.

Iako je činjenica da je trenutačno najveća zvijezda na crvenom tepihu, Zendaya je ipak mnogo više od toga. Od 2020. godine je najmlađa glumica ikad koja je osvojila nagradu Emmy za najbolju glavnu žensku ulogu u drami, za seriju Euphoria. 2021. godine blistala je u elegantnoj žutoj haljini s potpisom modne kuće Valentino.

Timothée Chalamet

Prensa Internacional

Godina dodjele: 2022.

Mladi glumac nema stilista, a modu prilagođava sebi i ne boji se eksperimentirati kada je riječ o modnim odabirima. Za njega možemo reći kako je pravi influencer budući da sve što stavi na sebe odmah izazove zanimanje šire javnosti. Kada je riječ o modi, ne igra na sigurno, nego nas uvijek iznenadi svojim izborima koje savršeno nosi. Prošle godine je odabrao žensko Louis Vuttion odijelo i izgledao je sjajno.