Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Osobni stil

Osobni stil Ovaj student psihologije svojim fantastičnim stilom ruši rodne granice. Pokazao nam je pet kombinacija

Lovro Marušić otvorio nam je vrata svog ormara i otkrio što za njega znači izražavanje kroz odjeću

FOTO: Aleksandar Selak

Kad sam prije nekoliko dana pročitala njegov osvrt o osobnom stilu i njegovom značenju naslovljen Moje šarene čarape, pomislila sam ovo je razlog zašto na Super1 redovito njegujemo rubriku Osobni stil. Lovro Marušić, student psihologije i suradnik na platformi za promicanje mentalnog zdravlja Pukotine, novi je gost rubrike. Njegov stil definitivno je drugačiji od onoga što bismo u našem još uvijek patrijarhalnom društvu smatrali tradicionalno muževnim. Voli boje i uzroke, zabavne dječačke detalje, ponekad i manikuru, zašto ne? Njegov je stil, baš kao i ova rubrika, razbijač uvriježenih normi, kvazi pravila odijevanja i nametnutih ideala o tome kako bi trebalo izgledati muško, a kako žensko odijevanje.

Sako i hlače second hand, pulover Zara, košulja Desigual, tenisice New Balance Aleksandar Selak

Lovro studira na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, u slobodno vrijeme surađuje s Pukotinama, vodi srednjoškolski debatni klub i sudjeluje u onim studentskima. “Prije svega mislim da sam samo osoba koja traži mjesto u ovome svemu i izražava se kako želi.” Njegov stil odijevanja razvio se pod utjecajem ulične mode i skejt kulture od koje, kaže, ponekad voli ukrasti koji detalj.

Sako i hlače second hand, pulover Zara, košulja Desigual, tenisice New Balance Aleksandar Selak

“Volim baggy stvari, ali istovremeno volim biti i flambojantan i iskakati iz nekih standardnih rodnih okvira. Isto tako volim košulje, šarene košulje, tako da često ne znam ni ja koja je moja estetika, mislim da samo izlijeće iz toga koji je dan”, govori nam Lovro.

Odijevanje kao ekspresija sebe

Prosječan dan ispunjen mu je obavezama za koje, priznaje, ponekad nije dovoljno dobro organiziran. No, uvijek pronađe vremena za smisliti odjevnu kombinaciju za idući dan. “Stoga nekad možda ne prilagodim outfit meteorološkim uvjetima tog dana, ali bože moj ljepota je bol”, šali se. Kombinacije slaže tako da obično u glavi ima jedan ili dva komada koja želi nositi, a onda oko njih gradi sve ostalo. Najvažnije mu je pritom, kaže nam, poslati nekakvu poruku o sebi. “Meni je odijevanje prvotno ekspresija sebe, želim poručiti tko sam i kakav sam. Također mogu izraziti koje supkulture su mi drage te generalno koji su mi interesi. Na kraju dana odijevanje i je izražavanje uz koji se identitet opredjeljujemo, htjeli mi to ili ne htjeli, tako da sam često i toga svjestan.”

Pulover Bershka, košulja tatina, hlače Pull&Bear, tenisice Converse x Carhart Hamilton Aleksandar Selak

Na to kako danas izgleda njegov stil utjecale su društvene mreže poput Pinteresta kao i glazba odnosno glazbenici među kojima se posebno ističu Tyler, The Creator, Amine i A$AP Rocky. Ali priznaje da ga inspiriraju i prijatelji i poznanici. “Mislim da sam podsvjesno imao neke modne uzore u svojim socijalnim krugovima pa sam i malo ukrao neke ideje od njih.”

Pulover Bershka, košulja tatina, hlače Pull&Bear, tenisice Converse x Carhart Hamilton Aleksandar Selak

Prva osoba iz okoline koja ga je bodrila kad je odijevanje u pitanju je njegova majka. “Za to joj se zahvaljujem, pogotovo u osnovnoj je teško naći nekoga tko je voljan dječaku dati platformu da izađe iz takvih predodređenih okvira. U drugu ruku, mislim da je naš pogled na modu dosta različit, što je totalno ok, odrasli smo u drugom vremenu, volimo drugačije stvari, i dalje ju cijenim barem kao odskočnu dasku.”

Društvu su potrebne promjene

Lovro nam otkriva i da su predrasude društva prema njegovom stilu česte i nerijetko prisutne zbog nekih minornih, otvorenim i tolerantnim ljudima neshvatljivih detalja. “Kao odgovor na predrasude sam razvio grupu prijatelja koji razumiju da nije sve tako crno-bijelo. Možda me to odvaja od nekog dijela društva kojem bih mogao potencijalno promijeniti mišljenje oko rodnih uloga općenito, ali je taj proces sam po sebi dosta naporan, ne mogu svaki dan spašavati svijet” kaže nam Lovro i dodaje da mu se čini da postepeno nestaje taj popis nepisanih pravila koja određuju što smiju nositi žene, a što muškarci. “Ali svakako imamo još puno posla za napraviti, pogotovo u Hrvatskoj.”

Pulover Review, košulja Bershka, traperice Pull&Bear, tenisice Air Jordan 1 (Grosbasket), Pokemon torbica second hand Aleksandar Selak

No, ponekad, govori nam u šali ima i koristi od toga što se muškarci u Hrvatskoj još uvijek odijevaju poprilično tradicionalno i konzervativno. Većinu stvari kupuje u second hand trgovinama gdje uvijek pronađe cool baggy hlače i kvalitetne jakne po niskim cijenama i uvjetima koji ne štete okolišu. “Ali da sad ne budem licemjeran, kupujem i po fast fashion dućanima”, iskren je. “Mislim da stvarno znaju imati dobre komade, a posebno oni komadi koji su malo out there u muškoj sekciji često završe na rasprodaji jer ih se ljudi ne usude nositi. Tako uspijem i zaći u Peek & Cloppenburg i za relativno jeftino dobiti stvarno kul komade odjeće. Koliko god mi je žao da se naši muškarci često ne odijevaju van ikakvih okvira, to samo znači da ja dobivam te sve komade na popustu.”

Pulover Review, košulja Bershka, traperice Pull&Bear, tenisice Air Jordan 1 (Grosbasket), Pokemon torbica second hand Aleksandar Selak

Najposebniji komad u ormaru su mu bijele Dr. Martens čizme s animiranim likovima Beavisom i Buttheadom koje je kupio s prvim samostalno zarađenim novcem i koje su nakon pet godina, kaže nam, očuvane kao nove. A priznaje i da voli nekoliko komada koje je pronašao u komadima svojih predaka, tradicionalnih muškaraca kojima se ipak znao zalomiti koji dobar komad u ormaru. “Imam sentimentalnu vrijednost prema nekoliko komada koje sam uzeo od oca ili od dide. Drago mi je da možemo prenositi modu s generacije na generaciju, a bome očito su i oni nekad znali što valja.”

Kombinezon Pull&Bear, košulja second hand, majica Zara, čizme Dr. Martnes Aleksandar Selak
Kombinezon Pull&Bear, košulja second hand, majica Zara, čizme Dr. Martnes Aleksandar Selak

 

Majica, hlače i ruksak second hand, tenisice Converse x Carhart Hamilton Aleksandar Selak

 

Majica, hlače i ruksak second hand, tenisice Converse x Carhart Hamilton Aleksandar Selak