Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Tgm creative / Vjekoslav Skledar

Moje ruke

Što magistra jezika Dora Martinović nikad ne skida s ruku? Prstenje s pričom i pomaknutu manikuru

Moje ruke

Moje ruke Što magistra jezika Dora Martinović nikad ne skida s ruku? Prstenje s pričom i pomaknutu manikuru

FOTO: Tgm creative / Vjekoslav Skledar

Nova gošća u rubrici Moje ruke je Dora Martinović, mnogima poznatija pod nadimkom @dorica505. Rođena je u Dubrovniku, magistra je turskog i ukrajinskog jezika, te velika zaljubljenica u modu s kojom se igra baš svaki dan. Dora uvijek ima besprijekornu manikuru i spretno bira nakit koji nosi, a ne zaostaje ni s tetovažama kojih su joj sad već lagano pune ruke. Za Super1 otkriva dio sebe upravo kroz ruke.

NAJVIŠE NOSI ZLATO, A LJETI BISERE I KORALJE

“Obično prednost dajem zlatnom nakitu, iako srebro čeka veliki povratak, što je osjetno ove godine. Volim čak i kombinirati zlato i srebro, mislim da to daje određeni edginess i dozu smjelosti. Najviše nosim ili zlato ili pozlatu, a ljeti obožavam bisere i koralje, mislim da nema ljepšeg”, započinje Dora.

Nastavlja da je uz nakit vežu uspomene i da još uvijek pamti i čuva prvi prsten koji je sama odabrala kada je krenula u prvi razred. Kupila joj ga je baka Jelka i to je bio zlatni prsten bubamarom. “Još uvijek mi stane na mali prst. Isto tako, mami i sestrama sam otuđila određene komade koje smatram vječnima; kao što su naušnice na Morčiće, i tatin veliki pečatnjak.”

Osim već spomenute bubamarice, sjeća se da je oduvijek bila ‘svraka’. “Obožavala sam sve što se sjaji, a to je i dan danas tako. Čim uđem u neku trgovinu, prvo gdje krenem na mjesto gdje su modni dodaci i nakit. U budućnosti sebe vidim kao svoju baku; prepunu zlata.”

PREDNOST DAJE HRVATSKIM DIZAJNERIMA, ALI I TURSKIM

Kao i u modi, podržava određene domaće i lokalne brendove, kao što je Karat nakit. Njih bi svakako izdvojila, budući da većina njezinog nakita nosi njihov potpis. “Osim toga, obožavam vidjeti uspjeh Ive Viljevac, Juno nakita čija je vlasnica Anita Dujić, Cloud & Co. , i tako dalje. Inače volim posebnije komade, tako da bih od stranih izdvojila tursku dizajnericu Begüm Khan, ako još niste upoznati s njom- zahvalite mi poslije.” Sat ne nosi, kaže da nema tu naviku. “Od satova me jedino privlače cool vintage modeli, čak ih i posjedujem nekoliko.”

UGLAVNOM BIRA OTKAČENE MANIKURE

“Kao i s nakitom, ni tu nisam minimalist. Ne kažem da bježim od jednostavnih manikura, ali uglavnom me možete vidjeti s nečim drugačijim. Za to je zadužena Sandra iz Nail Gardena, koja ispuni svaku moju najluđu ideju.” Suprotno navedenom, crnu i bijelu ističe kao omiljene boje lakova i kaže za sebe da slijedi trendove. “Nemam ništa protiv klasike, ali volim se igrati.” Koristi trajni lak i priznaje da ne razmišlja previše o tome koliko uništava nokte. “S obzirom na to da je tehnologija uznapredovala, smatram da su nam nokti najmanji problem.”

PRVU TETOVAŽU NAPRAVILA JE U ISTANBULU

Na svakoj ruci ima barem pet tetovaža, pa i na svakom prstu. “Prvo i osnovno pravilo koje se tiče ljudi s tetovaža je ne pitati ih za njihovo značenje. Šalim se malo, ali svejedno bi se ovaj intervju preselio na jedno 10 stranica ako krenem objašnjavati. Mogu samo reći da ove koje su vidljive imaju značenje, neke od njih su matching s prijateljicama, jedino sam ove na prstima napravila samo zbog estetike.

Svoju prvu tetovažu napravila je u Istanbulu, prije kaže jako puno godina, i dan danas obožava značenje iste. “Radi se o turskoj uzrečici Nerede akşam, orada sabah, a doslovan prijevod bi bio Gdje večer, tu jutro” i dodaje da bi najsličniji prijevod bio nešto kao Carpe Diem. I to je moja mantra.” Osim nje, 90 posto tetovaža potpisuje Tattoo Room odnosno Korov Leš. Dodaje da misli da je ovisna o tetovažama i planira napraviti još svašta.

Neke tetovaže je odlučila laserski ukloniti uglavnom zbog estetskih razloga. “To su tetovaže koje su jako stare i loše napravljene. Osim toga, igle danas i igle prije 13 godina se ne mogu usporediti, kao ni tinta kojom se tetovira. Uglavnom su se stare tetovaže jako razlile, i deblje su od mojih novih/novijih. Tetovaža na podlaktici je trebala biti apsolutno drugačija i manja, tako da je odluka pala da je konačno uklonim.”

Kreativno vodstvo: Ana Galić i Barbara Jazvić – Studio ONNE