Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

MODNI MJESEC

MODNI MJESEC Tjedan mode u Londonu priuštio nam je brojna modna iznenađenja. Izdvojile smo najbolje revije

FOTO: afp / tmg creative

London polako, ali sigurno dobiva na sve većem značajnu kada je u pitanju moda. Ove revije to dokazuju

Nakon New Yorka modna krema preselila se u London, a kolekcije koje su prikazane ondje pokazale su da je riskiranje i igranje u modi itekako isplativo. Nakon što smo pogledale sve revije donosimo izbor onih koje su nas se dojmile.

Victoria Beckham

Nevjerojatan je njezin put od ismijavane pjevačice koja se bacila u modne vode do jedne od najpoželjnijih dizajnerskih imena na svijetu. Victoria Beckham još jednom je prikazala kolekciju koja je cjelovita, zaokružena, ali i puna osvježenja. Za sezonu proljeće/ljeto 2020. inspiraciju je potražila u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća što se očitovalo prvenstveno u silueti, ali i stilskim elementima od kojih su najupečatljiviji reveri i kragne.

Savršen spoj precizno skrojenih odijela te širokih, ali ženstvenih haljina u atraktivnim bojama koje su ovoj kolekciji dali potrebnu svježinu i dokaz kako dizajnerica osluškuje svoju publiku. Žena koja nosi Victoria Beckham dizajn je snažna i cool, ali u isto vrijeme senzualna i ženstvena. Odjevni komadi koji su obilježili kolekciju su definitivno suknje midi dužine koje se nose nisko spuštene na bokovima.

Erdem

Definitivno jedna od vizualno najzanimljivih revija na Londonskom tjednu mode. Erdem se u stvaranju ove kolekcije inspirirao životom i putovanjima Tine Modotti koja je sa 16 godina emigrirala iz Italije u Ameriku. Bila je model, glumica, fotografkinja koja 1922. godine seli u Meksiko te postaje komunistička aktivistica i agentica te umire u 45. godini pod nerazjašnjenim okolnostima. Kolekcija je uveliko inspirirana Meksikom te etno elementima toga kraja, ali i ostalim zemljama koje je Tina za života posjetila.

Erdem se drži svoje prepoznatljive estetike koju vješto spaja s novom inspiracijom, a rezultat je kolekcija koja se ističe zanimljivim i naglašenim koloritom te printevima, dramatičnim volumenima i stilski uokvirenim detaljima. Od velikih šešira koji se vežu ispod glave upečatljivim mašnama, preko atraktivnih ponča s resama do voluminoznih haljina ova kolekcija obiluje glamurom te u nekim segmentima graniči s visokom modom.

Christopher Kane

U svojoj kolekciji spojio je prirodu, znanost te fetišizam po kome je itekako poznat u svojim prijašnjim kolekcijama. Reviju su otvorile kreacije u koje je implementirao uzorak sitnog poljskog cvijeća na tamnoj pozadini u vidu rigidnih suknji, kaputa, sakoa i haljina. Kolekcija se razvijala dalje te smo mogli vidjeti neonske elemente koji začudno nisu izgledali milenijalski, nego su jako vješto inkorporirani tako da dok sagledamo kolekciju u cjelini dobivamo stilski zaokruženu cjelinu. Moramo spomenuti srcolike izreze te elemente od silikona koji su inkorporirani u predjelu grudi u vidu imitacije korzeta na haljinama te kao intruzije u suknjama, bluzama i na obući. Kane je svakako predstavio jednu od zanimljivijih kolekcija do sada u kojoj je balansirao između fetišizma te inspiracije prirodom i znanosti.

Simone Rocha

Dizajnerica je inspiraciju potražila u folklornim običajima u rodnoj Irskoj. Raskošne haljine s volanima i naborima izgledale su sve samo ne romantično, naime cijela kolekcija je bila prožeta darkerskom estetikom. Revija je počela raskošnim bijelim haljinama s plavim detaljima, a čipka je bila inkorporirana na način kao u narodnim nošnjama. Nastavak je bio u zemljanom koloritnom spektru, a revija se nastavila upotrebom crne te tamnih nijansi crvene u kombinaciji s pomaknutim proporcijama voluminoznih haljina koje su dodatno naglašavale dramatičnost i mistiku.

Dok je kombiniranje perja i rafije dodatno naglasilo trodimenzionalnost kreacija. Moramo se složiti kako je ovo bila jedna od najuzbudljivijih kolekcija prikazanih u Londonu.

Burberry

Kreativni direktor Riccardo Tisci i ovoga puta pronašao je dobar balans kako pomiriti tradiciju, moderan dizajn, ali i vlastitu stvaralačku ekspresiju i inspiraciju. U 108 izlaza koliko ih je bilo na reviji imali smo priliku vidjeti sve navedeno, od strogih linija balonera, jakni i sakoa i košulja do haljina u viktorijanskom stilu kojima je dizajner opsjednut. Tisci se poigrao i upotrebom korzeta, a istaknuo je i šal kao jedan od elemenata po kojem je ova dizajnerska kuća prepoznatljiva inkorporirajući ga na veoma zanimljive i inventivne načine.

Riccardo Tisci jedan je od najcjenjenijih i usudila bih se reći najboljih dizajnera na svijetu koji jako dobro balansira vlastite stvaralačke porive s esencijalnim potpisom modne kuće Burberry za koju dizajnira. U skladu s tim usudila bih se reći kako je ova kolekcija hibrid svega toga.

Richard Quinn

Da se najbolje stvari isplati čekati dokaz je i revija Richarda Quinna na Londonskom tjednu mode. Možda i najbolja kolekcija koja je zagrijala srca svih nas koji modu gledamo kroz prizmu umjetničkog izražavanja, a ne samo odjeće koja je namijenjena odijevanju. Quinn je načinom predstavljanja tj. set dizajnom, ali i samom kolekcijom uspio ispričati potpunu priču, u ovom slučaju bajku. Kolekcija je inspirirana velikanima modne ekstravagancije osamdesetih poput Christiana Lacroixa.

Perje, šljokice, volani, lateks sve je to Quinn inkorporirao u kolekciju čiji je vizualni dojam fantastičan. Bogati volumeni, smjeli printevi, teksturni kontrasti materijala uklopljeni su na najbolji mogući način kako bi se stvorila kolekcija za pamćenje. Dok je finale revije svakako bio jedan od trenutaka o kojem će se pričati. Naime, na trenutak je pista postala prava bajkovita scena na kojoj su bili predstavljeni bridal modeli odjeće, a da sve bude slađe na kraju se pojavilo sedam malih djeveruša u neslužbenom debiju Richard Quinn dječje kolekcije.

https://www.instagram.com/p/B2gF7JjoPXZ/

https://www.instagram.com/p/B2gAG3cHguL/