Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Aleksandar Selak

Osobni stil

Vodimo vas u čarobni ormar poznate zagrebačke poduzetnice, vlasnice Home Sweet Home

Zrinka Bubanović, vlasnica trgovine Home Sweet Home i franšize brenda IKKS pokazala nam je pet odličnih kombinacija

Osobni stil

Osobni stil Vodimo vas u čarobni ormar poznate zagrebačke poduzetnice, vlasnice Home Sweet Home

Zrinka Bubanović, vlasnica trgovine Home Sweet Home i franšize brenda IKKS pokazala nam je pet odličnih kombinacija

FOTO: Aleksandar Selak

Zagrebačku poduzetnicu, vlasnicu trgovine Home Sweet Home i franšize brenda IKKS, morali ste zapaziti na špici ili barem na street style fotografijama s iste jer uvijek izgleda besprijekorno u svojoj opuštenoj stilskoj igri. Moda je veseli od malih nogu i to je itekako vidljivo u njezinom stilu koji nam opisuje kao opušten sa zaokretom.

Zrinka je udana, majka sina i dvije kćeri, a sama za sebe kaže da je “žena u četrdesetima, nemirnog duha, introvert, vodenjak, optimist, vrlo stroga prema sebi, ustrajna, odgovorna i disciplinirana” što duguje, kaže, dugogodišnjem aktivnom bavljenju plivanjem. Stil joj je oduvijek bio relativno relaksiran, nije osoba koja će cijeli dan provesti u visokim petama te joj je udobnost na prvom mjestu. No, isto tako je nećete baš često vidjeti u trenirci. “Ja se držim one Karlove: ‘Sweatpants are a sign of defeat…”

PROCES ODIJEVANJA KAO NEISCRPNA INSPIRACIJA

Haljina By Malene Birger Aleksandar Selak

Moda i odijevanje u javnosti se nerijetko percipiraju kao nešto trivijalno i površno stoga je naići na nekoga poput Zrinke tko istinski uživa u njoj, pravo osvježenje. “Coco Chanel je rekla da moda nije samo u haljinama. Moda je na nebu, na ulicama, moda su ideje, način na koji živimo, što se događa oko nas”, govori nam. “Moda je nekom trivijalna, nekom nije, činjenica je da je veliki business. Isto tako je činjenica da se moramo s nečim ogrnuti svaki dan, a nekom poput mene to predstavlja neiscrpnu inspiraciju, veselje i igru. Da se mogu vratiti u dvadesete vjerojatno bih gradila karijeru u nekom modnom časopisu.”

Haljina By Malene Birger, čizme Bottega Veneta Aleksandar Selak

U posljednje vrijeme taj proces modne igre počinje s pogledom na vremensku prognozu, a zimi voli koristiti više boja, posebno na tmurne i maglovite dane. “Moje boje su zelena, roza, svijetlo plava, zlatna i srebrna, uz neizostavne bijelu i crnu.” Osim što u njoj uživa privatno, moda je i njezin svakodnevni posao u koji je ušla još prije više od 13 godina uvidjevši da na tržištu nedostaje raznolikije ponude dječje odjeće. “IKKS je na tržištu od 2009. godine. Tad sam imala dvoje male djece, sina od pet godina i kćer od tri mjeseca i više sam pratila dječju modu. Na našem tržištu nije bilo velike ponude dječje odjeće i tako se rodila ideja. Prvu narudžbu sam napravila u jedan dan u Parizu, izdajala mlijeko u pauzama s anksioznošću da se što prije vratim bebi u Zagreb”, priča nam kako je to izgledalo sada već davne 2009. godine. “Vesele me naši dugogodišnji vjerni kupci. Kad vidim djecu u vrtiću i školi u IKKS odjeći baš sam sretna.”

STIL U DOTICAJU S VLASTITIM TIJELOM

Traperice Agolde, vesta Ganni, čizme Isabel Marant Aleksandar Selak

Zrinka nam govori da velike uzore u odijevanju danas nema, no tijekom odrastanja uvijek je pažljivo promatrala vlastitu majku. “U djetinjstvu sam se divila majci koja je uvijek bila dotjerana, njegovala klasičan stil, uvijek lijepo našminkana sa svojom prirodnom zlatno- crvenom kosom. Taj gen je mene preskočio, ali zato su mi nećakinja i nećak crvenokosi i predivni. Danas su mi inspiracija žene na cesti i na društvenim mrežama koje iskaču iz mase i imaju ‘ono nešto’.”

Na njezin osobni stil najviše je utjecala, otkriva nam, svijest o vlastitom tijelu. “S godinama shvatiš što ti pristaje, a što je bolje izbjegavati, koji uzorci, boje odjeće, nakita, kose komplimentiraju ten, oblik lica. Nedavno sam proučavala vene na rukama jesu li plave ili zelene da otkrijem jesam li hladni ili topli tip i koji nakit mi pristaje. I dalje ne znam, a volim i žuti i srebrni i rose gold nakit”, priča nam sa smiješkom. Sukladno tome ne slijedi neka uvriježena pravila o tome što se mora, a što ne mora, ali ima vlastita načela o tome što nosi u pojedinim životnim situacijama, a što ne. “Poslovni dress code nemam, ali vrlo rijetko sam na poslu u tenisicama. Uvijek sam našminkana i s čistom kosom.”

Traperice Agolde, vesta Ganni, čizme Isabel Marant Aleksandar Selak

Novu odjeću najčešće kupuje online, skuplje dizajnerske komade trudi se uloviti na sniženjima, a posebno je slaba na jedan neočekivan odjevni predmet – traperice. “Na Outnetu se nađu predivni komadi iz prijašnjih sezona. Impulzivna sam jedino kad ugledam traperice koje mi se sviđaju. Volim američke traperice te francuske i skandinavske brendove.” Trenutačno najviše nosi jedne srebrne traperice kakve je dugo tražila, a kao najposebniji predmet u svom ormaru izdvaja Chloé haljinu koju je nosila i na ovom snimanju.

“Vidjela sam je u francuskom Vogueu u studenom 2018. i zaljubila se na prvi pogled. Još uvijek imam taj primjerak časopisa. Kupila sam je početkom 2020. na Outnetu na sniženju od 80 posto. Nosim ju samu ili na hlače. Dosta je otvorena sa svake strane, tako da uz nju dolazi i pothaljina za formalnije prilike. Imam još nekoliko haljina koje su vječne i sviđaju se mojim kćerima, pa me veseli vidjeti ih u njima u budućnosti.”

Haljina Chloé, čizme Bottega Veneta Aleksandar Selak
Haljina Chloé Aleksandar Selak
Odijelo Zadig & Voltaire Aleksandar Selak
Odijelo Zadig & Voltaire, tenisice Golden Goose Aleksandar Selak
Traperice Maison Margiela, vesta Rotate Aleksandar Selak
Traperice Maison Margiela, vesta Rotate Aleksandar Selak
Traperice Maison Margiela, vesta Rotate, tenisice Nike Aleksandar Selak