Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Modna drama

Modna drama Zbog kontroverzne kampanje kuća Balenciaga podigla tužbu od 25 milijuna dolara

Odlučni su u tome da dokažu da nisu imali nikakve veze sa šokantnim dokumentima u kontroverznoj kampanji

FOTO: Foto Valryja Kozbar for Pexels

Prošli tjedan modni se svijet uzburkao zbog kampanje za kolekciju proljeće/ljeto 2023. kuće Balenciaga. U njoj su zaštitna lica djeca koja su odjevena u njihovu odjeću i nose torbe iz spomenute kolekcije u obliku medvjedića odjevenih u različite bondage setove. To je već bilo dovoljno da se publika uznemiri, a onda su oni pažljivijeg oka na fotografijama spazili dokumente među kojima je bila i presuda američkog Vrhovnog suda kojom je potvrđen zakon koji kriminalizira slike seksualnog zlostavljanja djece, a u kojoj su izneseni različiti šokantni detalji slučaja. Iz Balenciage su se za sve ispričali i izjavili da su dokumenti i drugi slični detalji na fotografije dodani bez njihovog znanje od strane vanjske kreativne tvrtke koju su angažirali.

Da bi to i dokazali sada su podigli tužbu protiv produkcijske kuće North Six, Inc. i njihovog agente Nicholasa Des Jardinsa koji je kreirao set za kampanju. U tužbi navode da su North Six i Der Jardins u kroz kampanju izveli “neobjašnjiva djela i propuste” koji su bili “zlonamjerni ili, u najmanju ruku, iznimno nepromišljeni”. Tužba je predana na u petak na Vrhovnom sudu u New Yorku, a Balenciaga i njezin vlasnik Kering traže odštetu od 25 milijuna dolara za uključivanje neodobrenih fotografija i dokumenata u kampanju, uključujući i izvadak iz gore spomenute odluke Vrhovnog suda iz 2008. u predmetu U.S. v. Williams.

Balenciaga i Kering nadaju se da će ovim potezom očistiti ljagu koja im je nanesena na ime. No, činjenica je da većina komentatora na internetu i dalje vjeruje da su sami zaslužni za to. A među njima i Kim Kardashian. Njihova ambasadorica i zaštitno lice oglasila se jučer na Instagramu. Napisala je da je zgrožena cijelim slučajem, da je razgovarala s Balenciaginim timom, a o nastavku suradnje s njima odlučit će, kazala je, ovisno o tome kako misle preuzeti odgovornost za posljedice.

Flickr