Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Super1 izbor

Super1 izbor Ako tražite novi podcast dajte priliku jednom od ova tri genijalna sa ženskim temama u fokusu

Zabavni su, dirljivi i nadasve edukativni

Vožnja prema radnom mjestu, popodnevna šetnja ili čekanje da se dođe na red u šalteru na banci. Sve su to prilike za slušanje glazbe ili, što je posljednjih godina slučaj kod sve većeg broja ljudi, podcasta. Od true crime tematike, preko tehnologije i energetike, pa sve do načina investiranja vašeg novca, vjerojatno ne postoji ozbiljnije područje o kojem netko danas nije snimio podcast serijal. U slučaju da podcastima tek trebate pružiti priliku ili ste naprosto u potrazi za novim, imamo super prijedloge. Danas vam želimo predstaviti tri podcasta orijentirana na tzv. žensku tematiku, iako ih, naravno, mogu slušati svi zainteresirani (dapače, bilo bi super da ih poslušaju svi). Međusobno se razlikuju konceptom i načinom obrade tema, ali sva su tri zabavna, dirljiva i vrlo edukativna. O kojima se radi, doznajte u nastavku.

Pomalo Too Much

Ovaj hrvatski podcast pratimo od prvog dana, a s njegovim smo autoricama napravili i veliki intervju. Eva Feldman, psihologinja i Marie Wasler, food blogerica i joga učiteljica, bave se temama međuljudskih odnosa, rada na sebi i razbijanjem mitova o tome što je normalno osjećati. Njihov razgovor uvijek djeluje vrlo neposredno, simpatične su, nasmijane, i iznimno ih je lako slušati. Pohvaljujemo i to što često daju super preporuke za stručne knjige, pa filmove i serije.

Tampon zona

Bivša novinarka i urednica, Iva Parađanin, u Beogradu je pokrenula podcast Tampon zona koji služi kao platforma putem koje će se čuti glasovi snažnih žena. Ugostila je tako sve od književnice Lane Bastašić, preko ilustratorice Zombijane i voditeljice Ide Prester, a razgovori koje smo ondje slušali bili su jedni od smislenijih koje smo u posljednje vrijeme čuli. S kojom god epizodom da krenete, vjerujte nam, nećete pogriješiti. I odmah ćete htjeti poslušati barem još jednu.

Draga devojčice

Još jedan srpski podcast koji ne možemo dovoljno preporučiti. Iza njega stoji Milica Crkvenjakov, koja je pametno uočila da na internetu nedostaje bazičnih edukativnih materijala namijenjenih djevojčicama, pripremljenih na jeziku koje one mogu razumjeti. Na svom YouTube kanalu Draga devojčice tako kroz kratke video uratke pokriva teme kao što su prva menstruacija i prvi seks, ali i teme poput feminizma za početnike. Imate li u svojoj okolini neku djevojčicu, usmjerite je upravo prema ovom podcastu, a svakako ga poslušajte i sami. Iznenadit ćete se koliko toga još možete naučiti o temama o kojima ste možda mislili da znate sve.