Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Što čitati

Što čitati Od umijeća svađanja do vraćanja fokusa: 5 naslova važnijih od novogodišnjih odluka

Umjesto da donosite odluke kojih se baš i nećete držati, uložite u ovih nekoliko naslova koji bi vam mogli izravno utjecati na kvalitetu života

FOTO: tmg creative

Kraj prosinca, odnosno početak siječnja, rezerviran je za donošenje tobože revolucioniranih životnih odluka. Jedni kane prestati jesti masnu hranu, drugi se krenuti baviti tjelesnom aktivnošću, a treći napokon upisati onaj tečaj stranog jezika o kojem toliko dugo maštaju. No, svi, ili barem većina, imaju nešto zajedničko. Negdje tijekom polovice siječnja svoje će odluke ostaviti po strani, s obećanjem da će im se vratiti uskoro – vjerojatno idućeg siječnja. Kako u novoj godini ne biste trošili vrijeme na odluke kojih se nećete držati, donosimo vam nekoliko prijedloga novijih publicističkih naslova koje vam, pomoću konkretnih alata, mogu izravno utjecati na kvalitetu života. O kojima se sve radi i o čemu govore, provjerite u našem vodiču koji vam donosimo u nastavku.

Razmisli još jednom (Adam Grant)

Opis: Ugledni američki psiholog i društveni komentator u svom najnovijem bestseleru uči nas kako revidirati svoje stavove. Piše o tome zašto su ljudi toliko skloni vjerovati da je upravo njihov stav onaj koji je ispravan i apostrofira našu nespremnost da svoje stavove propitkujemo. Razmisli još jednom knjiga je koja vam može pomoći u svemu od poslovnih situacija do facilitacije u privatnim odnosima.

Cijena: 111,20 kuna


Ukradena pažnja (Johann Hari)

Opis: Knjiga koja se ne bavi self-helpom, odnosno razvojem na tradicionalni način, ali knjiga koja vam svejedno može biti od velike koristi. Zašto nam je toliko teško pogledati cijeli film bez pauziranja, zašto se teže fokusiramo na poslu i kakve sve to skupa ima veze s pametnim telefonima, tehnologijom i društvenim mrežama, samo su neke od pitanja na koja autor odgovara u ovom hit naslovu koji ne biste smjeli propustiti.

Cijena: 148,50 kuna


Zelena svjetla (Matthew McConaughey)

Opis: Autobiografija američkog oskarovca nije nužno knjiga od koje biste očekivali dobiti savjete za življenje bolje verzije svoga života. No, McConaughey čitateljima nudi baš to. Umjesto klasične priče o američkom snu, kroz anegdote kroz koje je prošao, glumac odgovara na pitanja kao što su kako biti bolja osoba, kako naći smisao u životu i kako biti dosljedan. Globalni bestseler koji je s razlogom jedna od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj tijekom cijele 2022.

Cijena: 116 kuna


Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan (Julia Baird)

Opis: Za razliku od prethodnih naslova, ovaj bismo mogli svrstati u kategoriju klasičnog self-helpa. Međutim, to nikako ne znači da sadržajno nije uzbudljiv. Nagrađivana novinarka, kolumnistica New York Timesa, Washington Posta i brojnih drugih, voditeljica i urednica brojnih publikacija, s doktoratom iz povijesnih znanosti, donosi priču koja čitatelja treba naučiti mentalnim trikovima za uzdizanje iznad nevjerojatno teških situacija s kojima nas život suočava.

Cijena: 138 kuna


Manifest – Kako nikada ne odustati (Bernardine Evaristo)

Opis: Za kraj smo ostavili još jedan netipični naslov. Bernardine Evaristo prva je crnkinja koja je osvojila jednu od najvažnijih nagrada u svijetu književnosti, Booker, za sjajni roman Djevojka, žena, drugo. Manifest je intimno svjedočanstvo o njenom putu od djetinjstva prožetog rasizmom do otkrivanja umjetnosti; od trpanja osobnih stvari u vreće za smeće, uvijek u pokretu između privremenih domova, do istraživanja mnogih romantičnih partnera; od osnivanja prve britanske kazališne trupe za crnkinje u osamdesetima do izrastanja u spisateljicu, kazalištarku, mentoricu i aktivisticu kakva je danas. Ovo je knjiga o tome kako ostati vjeran sebi i svojoj viziji, kako biti nezaustavljiv – u svom pozivu, poslu, životu.

Cijena: 149 kuna