FOTO: Aleksandar Selak

Od studija modnog dizajna, crtanja murala i tetoviranja do visoke kuhinje. Tihomir Krklec je iskreno genijalan lik

S Tihomirom Krklecom razgovaramo o tome kako je spojio crtanje, glazbu i kuhanje u jednu umjetničku cjelinu

S1 Intervju

Od studija modnog dizajna, crtanja murala i tetoviranja do visoke kuhinje. Tihomir Krklec je iskreno genijalan lik

S Tihomirom Krklecom razgovaramo o tome kako je spojio crtanje, glazbu i kuhanje u jednu umjetničku cjelinu

FOTO: Aleksandar Selak

Tihomira Krkleca poznatijeg pod nadimkom Afrika (@tr.arkifa) upoznala sam prije nekoliko godina kada sam pregledavala što rade zagrebački tattoo artisti. Njegov specifičan stil u kojem se profilirao privukao je moju pažnju i vrlo brzo smo se dogovorili za termin. Stotine uboda iglom bilo je dovoljno da pretresemo mnoge teme i tu sam već shvatila da je multitalentirani umjetnik koji se ne bavi samo tetoviranjem. Svojim muralima oslikao je dobar dio Zagreba i šire, puštao na glazbu na mnogim lokacijama, a onda se njegov Instagram profil počeo puniti fotografijama konkretnih tanjura većinom azijske kuhinje.

Pomislila sam, Afrika ima još jedan hobi, ali izgledalo mi je puno ozbiljnije od toga. Godina dana kasnije, osvojio je Hrvatsku sudjelovanjem u Masterchefu i tu je krenula neka nova priča za njega, a za mene prilika da napokon sjednemo i pretresemo sve. Cafe u dvorištu je bilo mjesto susreta, što zbog dobre kave što zbog eksterijera koji je njemu blizak i vrlo fotogeničan. Odmah sam stisnula gumb za snimanje, a tek na kraju priče ću shvatiti da se mobitel pregrijao i snimio samo 11 minuta razgovora.

Mamine spaljene tavice i rekreiranje prvih wokova

Tihomir je odrastao u Humu na Sutli, u kući pored škole i kaže da se još kao klinac uvijek motao po kuhinji. Kod kuće se spremala uglavnom tradicionalna zagorska hrana prepuna intenzivnih okusa u kojima danas vidi snažnu poveznicu s azijskom kuhinjom koju preferira. “Naravno da se sjećam prvog tanjura koji sam napravio, bila su to jaja koja sam nekako smotao u salatu i napravio svoju kreaciju. Pritom sam mami spalio nekoliko tavica, naravno da je poludjela kada je došla doma,” kreće Tihomir svoju priču. To ga nije spriječilo da nastavi kuhati, a kada je došao u Zagreb na studij to se samo produbilo.

“Sigurno nisi znala da sam upisao Modni dizajn na TTF-u? pita me i nastavlja da za vrijeme studiranja nije puno razmišljao o hrani, ipak su bili važniji izlasci i brija po gradu i većinom bi se zgrabilo nešto usput. Kad je skužio da to nije baš isplativo, počeo je za ozbiljno kuhati. “Baš u to vrijeme se pojavio neki prvi wok u Zagrebu i kad sam ga probao sam imao ideju da ga sam pripremim.” Isprobavao ih je, zapisivao okuse i to je bio neki novi početak.

Crtanje, glazbu i kuhinju spojio je u čistu umjetnost

U međuvremenu je odustao od fakulteta jer je skužio da crtanjem može dobro zaraditi i da zapravo sve ima u svojim rukama. Crtanje, a onda i tetoviranje dali su mu neku drugu dimenziju, a zanat je u nekoliko navrata učio u Skandinaviji. Temelj mu je u jednu ruku bila grafička srednja škola, ali je neosporno da je imao “mota” za to što radi. “Tetoviram već deset godina i to je ono što ne bih ostavio samo tako ili zamijenio kuhanjem, ali mi se sviđa taj balans između jednog i drugog.” U njegovoj glavi sve je dobro posloženo, pa mi objašnjava da su crtanje, glazba i kuhanje vrlo logičan spoj.

“Znam crtati, dok crtam slušam glazbu, u glavi slažem playliste za gig, a u kuhanju točno znam kako što treba izgledati, trebam samo zamisliti kojih će to biti okusa.” Dodaje da kada je eksplodirao fine dining u Hrvatskoj, isprobao je sve što je stizao, puno razgovarao s chefovima i trčao doma sve zapisivati u bilježnicu. Nakon toga je kreirao svoje tanjure koje su odobrili neki mlađi chefovi. “Tad sam znao da sam spreman za Masterchef iako to nikad nije bio razlog zašto kuham.”

Mesne kuglice kao potpuna propast, ali i svjesnost onog što može

Priča mi da je sudjelovanje u showu bilo genijalno iskustvo u kojem je jako puno toga naučio, a tehnike koje je znao usavršio još bolje. “Zatvoren si u kući s ljudima koje ne poznaješ, oni su ti jedini prijatelji, puno učite jedni od drugih i svi imate isti cilj, a taj je što dulje ostati u showu.” Ondje je imao slavne i manje slavne tanjure, a kao onaj najgori izdvaja presušene okruglice od puretine s nekim ajvarom i dodaje: “nemam pojma kaj mi je bilo.” Otkriva mi da su reakcije gledatelja od početka bile sjajne, a neki su čak grlili televizore kad su ga gledali. Afrika je sigurno lik koji se uvlači pod kožu svojim znanjem, spontanošću, inspiracijom i dobrom energijom, stoga se nisam libila to podijeliti s njim. “Sve to što radim je moja velika strast i sve što radim treba biti iskreno, pa tako je onda i kuhanje.” Masterchef mu je otvorio mnoga vrata, ali dodaje da je kao i sve drugo u životu i dalje sve na tebi. “Kad je neki veći projekt na stvari onda ga odradim s pobjednicom Masterchefa Majom Šabić, super se kužimo u kuhinji i evo baš smo nedavno imali gig u Savudriji gdje smo izbacili 1000 tanjura.”

Ističe mladu generaciju chefova čije vrijeme tek dolazi

Bez obzira na to što puno kuha i dalje jede vani, kaže još i više nego prije. Posebno ističe mladu generaciju chefova čije vrijeme tek dolazi; Katarinu Vrenc iz Sopala i Marka Tureka čiji stil kuhanja i koncept i sam preferira. “Sviđa mi se koncept Sopala, mjesta gdje dijeliš hranu, gledaš kako se sprema, a u pozadini svira super glazba. Dovoljno intimno za druženje i vrhunsko iskustvo za sva osjetila. Katarina dobro zna što radi u kuhinji, a takav je i Marko Turek koji je trenutačno chef u Bekalu, gdje onak, sve stavlja na ražanj.” Jako podržava iskrene stvari i iskreno kuhanje i upravo s jednim od osnivača Hook & Cook festivala, Markom Domgjonijem sprema pop-up s hranom inspiriranom tacosima. “Prvi gig nam je Velvet festival gdje kuhamo na nultom danu otvorenja. S Hook & Cook ekipom sam spojio upravo onaj đir koji volim, hranu i dobru zezanciju.”

Pored visoke kuhinje obožava junk food i uvijek je to McDonald’s i Filet-O-Fish, po mogućnosti dvostruki. “Ok, mogu i ćevapi, a najbolji su mi Kod trovača.” Planova ima brdo, od crtanja u Zagrebu do kuhanja po obali i jako je uzbuđen kada govori o tome. Dižem se s kave još jednom uvjerena da oko nas i dalje ima genijalnih ljudi koji iskreno vjeruju u ono što rade i dio su neke nove energije i promjene svijesti. Tihomir Krklec je pametan, elokventan i užasno zabavan lik koji će osim finog tanjura ponuditi puno više.