Gastro test

Probrali smo šest umaka pa ih kušali. Ako želite oduševiti goste na ljetnom roštilju, jedan vam obavezno treba

Uputili smo se na gastro putovanje i ocijenili šest umaka koji su prigodni za sezonu roštiljanja

FOTO: Unsplash

Za dobar roštilj je potreban kvalitetan komad mesa, odličan roštilj majstor i ukusna lepinja, no sigurno ste se našli u situaciji gdje ste pred sobom imali sve to, ali svejedno je nešto nedostajalo. Niste ni sami sigurni što – možda više soli ili malo hrskavija korica na mesu. Međutim, u većini slučajeva je to dobar umak koji će sve zaokružiti. Stoga smo se, za što slasnije ljetne roštilje i gurmanska druženja, uputili u Deliiicije te izabrali šest umaka za testiranje da vidimo koji će rezultirati najboljim roštiljem. Probali smo ih u raznim kombinacijama, a u nastavku donosimo dojmove.

Domaći blagi ajvar

Ajvar možete jesti i kao namaz na tostiranom kruhu Dupin

Ajvar je klasik. ‘When in doubt, choose ajvar’ je moj moto. Stoga smo uzeli Adria blagi ajvar koji se radi samo od paprika – nema patlidžana, rajčice i drugih jeftinijih sastojaka. Tekstura mu je prozračna, a nije prerijedak niti suviše gust te je vrlo kremast. U njemu se ne osjeti ona slatkasta nijansa koju neki ajvari imaju, a koja inače dolazi od rajčice, što je meni veliki plus.

Ovo je definitivno najbolji kupovni ajvar koji sam ikad probala, a i kad uračunamo domaće ajvare mi je u top tri. Definitivno jedan od pobjednika testiranja, toliko je dobar da bih ga jela na žlicu, ali je vrhunski uz roštilj.

Grill umak i Smoky BBQ umak

Smoky umak odlično se slaže uz slatke okuse Dupin

Ova dva umaka odabrala sam jer mi se čine baš dosta sličnima i zanimalo me hoću li prepoznati ikakvu razliku između njih. Osoba sam koja na proizvodima prvo čita etikete pa sam tako i ovdje napravila te zaključila da su razlike u sastojcima prilično malene. Već sam ovdje nekako pomislila da nema ni smisla probavati oba umaka, no kako sam se samo prevarila. Razlika u okusu bila mi je uočljiva već na prvu.

Grill umak je, za moje pojmove, blago ljuti, ali to zapravo volim. Nema mi goreg od umaka u kojem ljutina preuzima cijeli okus pa se osjećam kao da sam u usta stavila čistu žlicu papra. U njemu se osjeti rajčica pa čak i sitna nota paprike. S druge strane, u BBQ umaku je prisutan onaj divan okus dimljene papričice za koji podrazumijevam da je potreban svakom roštilju.

BBQ umak je isto ljutkast, ali manje od prvog, grill umaka. Dimljeni okus s onim ljutkastim baš odlično surađuje u ovim omjerima koje koristi Deroni. Zapravo, nemam ništa drugo za reći osim da sam ih oba kriomice spremila u torbu i idu sa mnom kući.

Wild Blueberry umak za meso

Borovnica i mediteranski začini odlična su kombinacija Dupin

Volim slatko slane kombinacije, ili bolje rečeno, voćno slane kombinacije. U mojoj je obitelji to sasvim tipična kombinacija te, iako sušene borovnice često koristimo kao začin za meso i gulaše, sami umak od borovnice još nisam probala. Zato sam se ovom Wild Blueberry umaku najviše veselila, a i od svih mi je izgledao najprimamljivije. Okus mi je fantastičan, ali pošto se radi o divljoj borovnici, mrvicu se razlikuje od one na koju sam navikla. To mi ne smeta ni najmanje, no pomalo sam se iznenadila što sam tu razliku uspjela osjetiti u samom umaku.

Prezirem umjetne okuse i arome voća jer nemaju veze s izvornim okusom istoga i ovdje se baš osjeti da Deroni koristi prave borovnice, a ne pojačivače okusa. Baza umaka je rajčica pa se i ona dosta osjeti, ali dobro se slaže s borovnicom. Sve u svemu, umak mi je genijalan i još jedna bočica će zveckati u mojoj torbi na putu do doma.

Dijon senf i A l’ancienne senf

Senf možete iskoristiti za premaz mesa prije roštilja Dupin

Iskreno, sa senfovima imam neki love – hate odnos. Obožavam tradicionalne senfove gdje je gorušica cijela i potopljena u kombinaciji octa, mošta i začina. Žvakanjem gorušice polako otkrivam njezin puni okus, a u dijon senfu gdje je ona mljevena me isti odmah preplavi.

Deroni A l’Ancienne senf mi je draži od Dijon senfa i nemam drugi komentar na njega osim da je fantastičan i mojem nepcu daje točno ono što od senfa želi.

Osim vrhunskim okusom, ovaj senf razlikuje se od ostalih i u estetskom smislu Dupin

Dijon senf mi je, kako sam i sumnjala, preintenzivan pa sam ga proslijedila kolegama da ga kušaju. Nisam ih na kraju pitala za komentare jer sam u kuhinji nakon ručka vidjela polupraznu staklenku pa mislim da to sve govori.

Ukratko, umaci su mi bili dobri i svaki bih opet kupila pa čak i dijon senf jer ga vole moji ukućani. Iznenadila me toliko vidljiva razlika između dva naizgled jednaka proizvoda – grill i barbecue umaka. Oba su mi dobra i ne mogu odabrati samo jedan pošto su okusi zapravo dosta drukčiji.

Sasvim nedvojbeno, umak od divljih borovnica me najviše oduševio i smislila sam već barem desetak kombinacija u kojima ga moram probati. Što se pak ajvara tiče, ustanovili smo već da je klasik i s njime se ne može pogriješiti.


Sadržaj nastao u suradnji s Dupinom.