Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

VODIČ

VODIČ Ako ne volite gledati filmove kod kuće, posjetite ove četiri lokacije u gradu. Pripremili smo vodič

Počinje Food Film Festival, filmovi igraju i u Tehničkom muzeju, a kino Tuškanac ima reviju francuskog filma

FOTO: tgm creative

Počinje Food Film Festival, filmovi igraju i u Tehničkom muzeju, a kino Tuškanac ima reviju francuskog filma

Još dok se ne uvučemo u jesenski blues možemo uživati u filmovima na otvorenom, ali i na nekim lokacijama koje posjećujemo rijetko. To je Muzej suvremene umjetnosti gdje možete uživati u talijanskim filmovima s Pula film festivala ili Tehnički muzej koji prikazuje filmove o pravima radnica. Za koji dan kreće i Food Film Festival tako da rujan možemo završiti – filmski.

Talijanski filmovi s Pula film festivala

Gdje: Muzej suvremene umjetnosti
Kada: 21. i 22. rujna u 19.30 sati
Cijena ulaznice: 25 kuna

U Muzeju suvremene umjetnosti u utorak 21. rujna i srijedu 22. rujna imate prilike pogledati dva talijanska filma. Prvi je Nigdje posebno Uberta Pasolinija. Glavni lik je John, tridesetpetogodišnji čistač prozora koji odgaja četverogodišnjeg sina Michaela nakon što ih je dječakova majka napustila. Kad dobije lošu zdravstvenu prognozu, John će dati sve od sebe da za dječaka pronađe odgovarajuću obitelj. Drugi film je Ne mrzi redatelja Maura Mancinija. U središtu je Simone, ugledan kirurg židovskog porijekla, koji vodi miran život, nevezan prošlošću. Jednog dana spasi čovjeka kojega je udario automobil, no kad na njegovim grudima ugleda nacističku tetovažu, prepušta ga neminovnoj sudbini.

Filmski program u Tehničkom

Gdje: Tehnički muzej Nikola Tesla
Kada: od 11. do 25. rujna u 19 sati
Cijena ulaznice: ulaz slobodan

Program uključuje projekcije filmova i razgovore na temu industrije, rada i radništva, s ciljem kritičkog promišljanja industrijske prošlosti i postindustrijske sadašnjosti te njihovih društvenih konzekvenci. U subotu 25. rujna o toj temi progovaraju dva filma, Moj prvi radni dan redatelja Miroslava Mikuljana i Treća smjena Petra Krelje.

Rendez-vous au cinema

Gdje: Kino Tuškanac
Kada: od 17. rujna do 17. listopada
Cijena ulaznice: 25 kuna

Povodom svečane 100-te godišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj osmišljen je svečani program od šest filmskih naslova koji predstavljaju različite estetske trendove suvremene francuske kinematografije. Vjeran svom duhu eklekticizma, ovogodišnji Rendez-vous au cinéma omogućava gledanje filmova koji predstavljaju veliku raznolikost stilova: od čarobne, svjetski poznate komedije Amelie, introspektivne drame Skafander i leptir, preko višestruko nagrađivanog Adelinog života, Ozonovih 8 žena, filma kojeg je gotovo nemoguće žanrovski kvalificirati, animiranog filma za široku publiku Avantura na Sjeveru pa sve do ekološkog dokumentarca Sutra.

Food Film Festival

Gdje: Trg dr. Franje Tuđmana
Kada: od 24. rujna do 3. listopada
Cijena ulaznice: ulaz slobodan

Sedmo izdanje omiljenog gradskog festivala ove se godine održava na novoj adresi, Trgu dr. Franje Tuđmana koji će postati veliki piknik na otvorenom te najveće open-air kino na kojem se prikazuju najnoviji Oscarom nagrađeni filmovi. Na sedam pop-up kućica čeka nas čak tridesetak raznih street food specijaliteta i njihovih varijacija. Tako će se uz filmove na pikniku na travi moći uživati u sočnim burgerima, quesadillama, empanadama, wokovima, ali i giricama, brudetu te američkim street food specijalitetima poput corn doga.

Od filmova nas očekuju posljednji dobitnici nagrada Oscar – Nomadland koji je proglašen i najboljim filmom, Minari koji je imao čak 6 nominacija, Another Round koji je proglašen najboljim stranim filmom te Judas and black messiah koji je također imao 6 nominacija. Zatim su na programu neki od zadnjih filmskih kino hitova – Tenet Christophera Nolana, nastavak kultnih zločestih dečkiju Bad boys for life, te Misbehaviour zabavan film o izboru za Miss Svijeta 1970.