Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Dizajn

Dizajn Idemo u jedan totalno fora ured na Vrbanima. Uređen je moderno i izgleda baš svjetski

FOTO: Sanja Tušek (foto.hr)

U današnje moderno doba jako je bitno kako izgleda radni prostor. Mi smo bili u jednom zagrebačkom koji izgleda odlično

“Od mladog i uspješnog IT tima dobili smo zadatak projektirati interijer prostora u koji su odlučili preseliti svoj ured, četvrti po redu.” priča mi ekipa iz arhitektonskog studija DAR612 pred kojima se našao prilično kompleksan zadatak. “Prije svega, zatekli smo potpuno prazne prostore, bez pregradnih zidova, koji se ‘omataju’ oko trokutasto oblikovanog unutarnjeg svjetlika koji se proteže cijelom zgradom.”

“Cijela etaža, koja je bila predmet projekta, površine je 900 m2 i podijeljena je u tri longitudinalne zone, s hodnicima, galerijama preko kojih svi prostori dobivaju dvostrano osvjetljenje.” objašnjavaju mi u detalje kako je to bitno i govore kako je želja klijenata bila da stvore suvremeni i funkcionalni poslovni prostor, koji će odudarati od uobičajene percepcije interijera IT tvrtki. Pritom je trebalo uzeti u obzir i da najmlađi djelatnik ima 19, a najstariji 36 godine te da uredski prostor treba biti generacijski prikladan.

Kako biste dobili dojam o kakvoj je tvrtki riječ, dovoljno je da vam kažem kako je SofaScore sportski big data projekt koji okuplja tisuće informacija i statistika na jednom mjestu. Nastao je 2010. godine, a vode ga Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić koji su u sklopu njega uspjeli u Zagrebu okupiti 60-ak zaljubljenika u sport i nove tehnologije.

Ako niste znali, svaki mjesec SofaScore koristi 20 milijuna sportskih fanova koji su od sporta htjeli puno više od onoga što su im prikazivali teletext i klasične sportske aplikacije. Kako najmlađi djelatnik SofaScorea ima 19, a najstariji 36 godine, zadatak je bio prije svega osmisliti uredski prostor koji odgovara svim potrebama generacije koja daje puno, ali isto toliko i očekuje.

No, da se vratimo na interijer. Arhitekti mi na tu temu kažu ovo: “Cijeli prostor podijeljen je u zone prema unutarnjoj strukturi tvrtke, s posebnim naglaskom na zajedničke prostore (blagovaonica i kuhinja) i samo radno mjesto svakog djelatnika. Prostor blagovaonice je tako žutom bojom zidova diferenciran od ostatka prostora, čime se naglašava njegova namjena. U glavni zid žute boje konzolno je pak ugrađena sofa od tapeciranog sivog materijala, koja postaje središnje mjesto okupljanja, dok je ostatak namještaja pozicioniran na način da omogući jednostavnu prenamjenu prostora za povremene prezentacije.”

Posebna pozornost je, kako kažu iz studija DAR612, posvećena prostorima uprave, podijeljenim u sobu za direktore i sobu za sastanke, a u kojima upotrebljene podne obloge, teksture i boje odudaraju od ostatka prostora. Da je kroz cijeli prostor provučen niz praktičnih rješenja govori i činjenica kako se prostorije po potrebi mogu odvojiti trodijelnim staklenim stijenama koje su izvorno oblikovane kao cjeline omeđene staklenom fasadom s jedne i staklenom stijenom hodnika s druge. Tome u prilog idu recimo i Whiteboard zidne ploče u sobi za sastanke, koje se po potrebi u potpunosti mogu sakriti kliznim plohama od medijapana.

Ako se pak osvrnemo na kolorit i materijale u uredskom prostoru, njime dominiraju drvene plohe u korelaciji s tamnim i bijelim zidnim plohama, ili pak žutim, ovisno o kojoj prostoriji pričamo. Ukratko, arhitekti poručuju kako su u bliskoj suradnji s klijentima, u odnosu povjerenja i pune podrške s njihove strane uspjeli realizirati ovaj supermoderni projekt do najsitnijih detalja na koji su svi redom iznimno ponosno. Kako izgleda novi ured IT SofaScore tvrtke na zagrebačkim Vrbanima detaljno donosimo u nastavku.

AFP
28.03.2015., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016., Hrvatska - Norveska. Ivan Perisic. Photo:
PIXSELL/PIXSELL
PIXSELL
Na stadionu Koševu u Sarajevo gdje će se misu održati papa Franjo pojavili su se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te Milijan Brkić, Josipa Rimac i Ivan Šuker iz HDZ-a i druge osobe iz političkog i javnog života
PIXSELL/Pixsell
PIXSELL/Pixsell
PIXSELL/Pixsell
PIXSELL/Pixsell
PIXSELL