Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

KUĆANSTVO

KUĆANSTVO Imamo super trikove kako da odjeća bude manje zgužvana nakon pranja. Pravi su spas

Odjeću razvrstajte prema vrsti tkanine i težini, a od pomoći može biti i ocat

Odjeću razvrstajte prema vrsti tkanine i težini, a od pomoći može biti i ocat

Rijetko što nam može dići živac kao zgužvana odjeća koju u žurbi vadimo iz ormara, netom prije važnog sastanka, proslave ili bitnog izlaganja na fakultetu. I iako smo sigurni da smo ju prije pospremanja opeglali uz veliku dozu truda i strpljenja, ona je, nekim čudom, u ormaru vratila svoj prvotni izgled pogužvane hrpe koja je u ovom trenu izvađena iz perilice. Još se veći problem javlja ako opranu odjeću ne opeglamo odmah nakon sušenja, nego ju ostavimo dan-dva, a možda i tjedan-dva u košari za rublje ili ju pak nonšalantno prebacimo preko daske za glačanje, misleći da će se opeglati sama od sebe.

Jer, moramo priznati, glačanje nam baš i nije aktivnost koja nam se nalazi u favoritima. Upravo zbog takvih slatkih, ali ponekad zaista frustrirajućih muka, odlučili smo istražiti nekoliko trikova kako da odjeća bude manje zgužvana nakon pranja. Pomoću njih, zasigurno ćemo si uštedjeti vrijeme prilikom peglanja, smanjiti stres u bitnim situacijama te osigurati da je odjeća, ali i mi, u savršenom izdanju. Evo i kako.

Spriječite gužvanje prije samog pranja

Jedna od prvih stvari koju naučimo ili bismo barem trebali naučiti kada je u pitanju pranje rublja je pravilno razvrstavanje odjeće po boji. Međutim, kako bismo smanjili gužvanje odjeće tijekom pranja, potrebno ju je razvrstati i prema sadržaju tkanine i težini. Na primjer, pranje laganih pamučnih majica s teškim trapericama ili jaknama može uzrokovati gnječenje lakših predmeta u perilici, što će rezultirati i većim gužvanjem. Osim toga, u perilicu za rublje pametnije je stavljati manje količine odjeće. Pretrpavanjem perilice do samog vrha odjeći uskraćujemo potreban prostor za kretanje, čime je i veća vjerojatnost da će pri kraju pranja izaći pogužvana.

Nekoliko kapi octa u bubnju perilice za rublje također može biti od pomoći. Naime, prije samog pranja, u bubanj izravno ulijte nekoliko kapi bijelog, destiliranog octa kako biste smanjili gužvanje odjeće. Prije toga ipak pročitajte priručnik s uputama za perilicu rublja kako biste vidjeli spominje li se ondje nešto o njegovoj upotrebi. Osim octa, u rublje možete dodati i malo ekstra omekšivača, izuzev onog kojeg i inače stavljate u odjeljak za sredstva za pranje. Dodatna količina omekšivača, kako mu i samo ime govori, učinit će odjeću mekšom, a time i smanjiti naboranost odjevnih komada.

Odjeću perite na blažim programima

Ako odjeća nije izrazito prljava te ne zahtijeva pranje na visokoj temperaturi s dodatnim iskuhavanjem, radije odaberite blaže programe pranja, nižih temperatura. Jaki programi ponekad znaju biti preteški za pojedinu odjeću, posebice za pamuk i osjetljive tkanine, zbog čega rublje iz perilice i zna izaći u potpunosti zgužvano i zapetljano. Uz to, ako ste u mogućnosti, idealno je odabrati ciklus pranja kojeg karakterizira upotreba pare. Takvo pranje omogućuje dublje čišćenje te bolje zaglađivanje nabora na odjeći.

Primjerice, Beko perilica rublja sa Steam Cure tehnologijom održava rublje na najvišoj mogućoj razini zato što para koja se oslobađa na početku i na kraju ciklusa pranja ostavlja odjeću savršeno svježom i laganom, bez obzira na vrstu tkanine. Para dodana na početku ciklusa omekšava mrlje na tkanini i olakšava njihovo uklanjanje, dok dodavanje pare u završnoj fazi pranja vraća odjeći izvorni oblik, čineći ju mekom i manje izgužvanom.

Protresite svaki odjevni komad

Nakon pranja, a prije sušenja, neovisno o tome sušite li rublje u sušilici ili na stalku za sušenje – protresite svaki komad odjeće. Tako ćete u jednoj mjeri poravnati rubove, zagladiti odjeću te ukloniti dlačice s drugih odjevnih komada. Kod sušenja u sušilici također obratite pozornost na količinu rublja koju stavljate u bubanj jer što ga je više, to su veće šanse da će biti zgužvano pri završetku sušenja. Nakon što se rublje osuši, odmah ga izvadite iz sušilice ili pokupite sa sušila i lijepo ga posložite.

Potom ga uredno odložite na mjesto za glačanje – nemojte ga samo pobacati na hrpu jer ćete si tako još više otežati posao. Košulje, haljine i slične odjevne komade odmah stavite na vješalice. Osim ovih jednostavnih trikova i malih koraka velikog značaja, u alarmantnim situacijama od pomoći može biti i sušilo za kosu ili vrući tuš. Naime, sušilo za kosu može činiti čuda, posebice ako putujete ili jednostavno nemate glačalo pri ruci. Zgužvani komad odjeće stavite na vješalicu, naborane dijelove poprskajte vodom te ih počnite sušiti sušilom i ravnati rukom. Naravno, pripazite da sušilo nije preblizu kako ne biste spalili odjeću ili opekli ruku.

A kada je vrući tuš u pitanju, ovaj je trik idealan za trenutke kada ste u žurbi i nekoliko stvari morate obaviti odjednom. Naime, dok se tuširate, svoju odjeću koja pritom nije previše zgužvana, možete zakačiti na vrata tuš kabine ili bilo gdje u kupaonici, zatvoriti vrata i prozore te pustiti da se prostorija ispuni parom. Pod utjecajem temperature i vlage, odjeća će postati mekša i ravnija te spremna za nošenje.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Beko.