Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

FILM

FILM Izdvojili smo 10 televizijskih i filmskih naslova po kojima ćemo pamtiti Kirstie Alley

U 71. godini preminula legendarna glumica

FOTO: @cinema__forever_

U 71. godini preminula legendarna glumica

Američka glumica koja je vjerojatno najpoznatija po svojim filmskim i televizijskim ulogama iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća preminula je u 71. godini nakon kratke borbe s rakom. Kirstie Alley je započela glumačku karijeru tek s 31 godinu, a preživjela je i tešku ovisnost o kokainu. U javnosti se puno govorilo i o njenoj borbi s težinom, baš kao i o odnosu s Johnom Travoltom koji joj je bio filmski kolega, bliski prijatelj i – neostvarena ljubav. Kako bismo se prisjetili njenih najboljih uloga, napravili smo listu od 10 naslova po kojima će ova glumica ostati upamćena.

Kafić Uzdravlje

Njena najpoznatija uloga svakako je ona iz popularne televizijske serije Kafić Uzdravlje za koju je dobila nagrade Emmy i Zlatni Globus. U seriji je glumila Rebeccu Howe, menadžericu bostonskog kafića koja je bila (skrivena) ljubav vlasnika Sama, kojega je utjelovio Ted Danson. U seriji je ostala glumiti do njenog samog kraja 1993. godine.

Gle tko to govori

Romatična trilogija koja je započela 1989. godine mnoge podsjeća na djetinjstvo i kraj prošlog milenija. Osim Kirstie Alley, u glavnoj ulozi su Bruce Willis, odnosno njegov glas, kao i njen dugogodišnji prijatelj John Travolta, kojega je upoznala na setu ovog filma.

Veronikine tajne

Sitcom koji su kreirali autori serije Prijatelji emitirao se tri sezone. Ova humoristična serija donijela je priču o Veronici Chase, vlasnici tvrtke za donje rublje koja je napustila supruga i ponovno gradi svoj život uz pomoć ostalih ljudi u životu, primarno kolega koje glume Dan Cortese, Kathy Najimi i Wallace Langham.

Crkni ljepotice

Satirična crna komedija iz 1999. godine govori o gradskom izboru ljepote koji vodi bivša pobjednica natjecanja Gladys Leeman, odnosno Kirstie Alley. Film je okupio brojna poznata imena, a samo neka od njih su Kirsten Dunst, Allison Janney, Denise Richards i Amy Adams.

Sjever i jug

Radnja ove televizijske serije iz osamdesetih u kojoj glavnu ulogu ima Patrick Swayze zbiva se za vrijeme Američkog građanskog rata. Snimljena je po trilogiji romana autora Johna Jakesa, a postoje tri sezone.

Suđenje vješticama u Salemu

Povijesna miniserija iz 2003. godine koju je režirao Joseph Sargent dramatizira suđenje vješticama u Salemu, a osim Kirstie Alley u filmu se pojavljuju Alan Bates i Shirley MacLaine.

Davidova majka

U ovoj američkoj drami iz 1994. godine Kirstie Alley glumi odanu majku koja pokušava izaći na kraj sa svojim autističnim sinom Davidom. Za ovu ulogu dobila je svoj drugi Emmy.

Ljetna škola

Komedija iz 1987. godine koju je režirao Carl Reiner donosi priču o srednjoškolskom profesoru gimnastike koji je tijekom ljeta prisiljen predavati dopunski sat engleskog. Tu je i profesorica povijesti koju je utjelovila Kirstie Alley, kao i Courtney Thorne-Smith koja glumi problematičnu učenicu.

Potrebno je dvoje

Romantična komedija iz 1995. godine donosi priču o razdvojenim blizankama koje se slučajno sretnu. Podjeća nas na film Zamka za roditelje, samo što su ovdje u glavnim ulogama Kirstie Alley, Steve Guttenberg te Mary-Kate i Ashley Olsen.

Zvjezdane staze 2: Khanov bijes

Završavamo popis s njenim prvim pojavljivanjem na ekranu. Riječ je o američkom znanstveno-fantastičnom filmu iz 1982. godine u kojem je glumila Saavik, članicu Zvjezdane flote koja pripada istoj obitelji kao i Spock – Vulkancima.