Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Novo mjesto

Novo mjesto Le Mika je iz Masarykove preselila u Teslinu. Bile smo u novom, ogromnom prostoru

FOTO: Borko Vukosav

S novim, puno većim prostorom, dolazi i nova, još bogatija ponuda jela i pravi šarm francuskih bistroa

Kad je prošlog ljeta otvorena u Masarykovoj, Le Mika je bila prva (i jedina) originalna francuska kreperija u Zagrebu. I danas je jedina, samo sad više nisu u Masarykovoj, nego su preselili u Teslinu 14, i više nisu samo kreperija, nego i pravi, francuski bistro. Bili smo tamo prije otvorenja, koje je u subotu. Na vratima nas je dočekao ubrzan i užasno simpatičan vlasnik, francuski majstor za crêpes i galettes, Mika Alix.

Još nismo ni ušli unutra, a već nam je bilo sasvim jasno da se radi o neupitno većem prostoru nego što je bio onaj u Masarykovoj. S ogromne terase prepune cvijeća vlasnik nas je zatim uveo u veliki prostor gdje je nekad bila Bistroteka. Kad uđete, prvo što vidite je jako fora crtež iscrtan kredom po zidu iznad bara.

Dojam pariškog bistroa

“Tu fresku na zidu je napravila jedna fantastična zagrebačka umjetnica, Aleksandra Gavrilović. U principu je napravila ono što sam je tražio. Rekao sam joj da se, kad uđem u restoran, želim osjećati kao da sam ušetao u neki bistro u Parizu. Odmah sam zamislio prizor Montmartrea, jer mi je to najdraži dio Pariza, tako da je crtež inspiriran upravo njime”, priča nam Alix i dodaje kako ostatak prostora nisu puno mijenjali, samo su ga malo osvježili.

Stupovi prve linije pariškog metroa iz 1900.

Veći prostor i veća terasa

Razlog zašto Le Mika seli u Teslinu je, kaže Alix, čista prilika. “Vidjeli smo da se ovo mjesto iznajmljuje i tako smo odlučili preseliti iz Masarykove. Ona nam nikako nije odgovarala, prvenstveno zato što smo ondje imali samo terasu bez unutarnjeg prostora u kojem možete sjesti i pojesti. A to automatski znači da zimi gotovo i nemamo gostiju, kao ni kad je vani kiša ili je samo hladno”, objašnjava.

Prava kuhinja i ogroman bar

I tako su sad su u jednoj od slađih ulica u Zagrebu, prepunoj restorana, buke, ljudi. “Osim što je veći prostor, sad imamo i pravu kuhinju”, dodaje Alix. Ali nije samo prostor nov, s njime dolazi i potpuno nova i bogatija ponuda jela, naravno, uvijek od svježih namirnica.

Tradicionalna francuska jela za doručak, ručak, večeru

“Odsad ćemo posluživati i doručak, a ponuda će biti raznolika, od jaja, tartina, kroasana. Kroasane ćemo, svako jutro svježe, dopremati iz pekarnice Korica s kojom ćemo odsad surađivati. Oni imaju proizvode koji su mi najsličniji originalnim francuskim tijestima”, objašnjava. Uz to će u ponudi odsad imati i smoothieje, popularne smoothie bowls, ali i fine stvari za ručak i večeru.

I dalje će posluživati ono s čime su prvotno i počeli, crêpes i galettes, ali kroz par tjedana kod njih ćete moći pojesti tatarski biftek, quiche lorraine i još hrpu drugih tradicionalnih francuskih jela. Svaki tjedan će imati po jedan drugačiji specijalitet kuće, a pripremat će ih s kvalitetnim i finim vinima.