Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

NOVO MJESTO

NOVO MJESTO Na Dolcu je otvoren Broom 44, mjesto s odličnom kavom i vege doručkom i ručkom. Posjetili smo ga

FOTO: Aleksandar Selak

Probali smo nekoliko vrlo ukusnih jela, cijeđene sokove i kavu iz Meksika

Zagreb je upravo postao bogatiji za još jedno vrlo zanimljivo mjesto, i to u periodu godine koji obično nije rezerviran za otvorenja. Na Dolcu se otvorio Broom 44, koji bi, nada se tim koji iza njega stoji, trebao postati sinonim za finu kavu i slasne zalogaje. Pričali smo s vlasnikom i baristom Vedranom Peuračom, s kojim je u projekt kao investitor ušao Igor Gudac, kojeg pamtimo po bistrou Duck iz Tesline. Kako nam Peurača priča, zanat je brusio u zagrebačkom Express baru, a godinu je dana proveo radeći u Prologu, baru koji je proglašen najboljim u Kopenhagenu, poznatom po specialty kavama. Zbog ljubavi se odlučio vratiti u Hrvatsku, sastao se Gudcem kojeg je otprije poznavao i ispričao mu što je sve ondje naučio. Spomenuo je da bi takvo nešto htio otvoriti i sam, Gudcu se ideja svidjela, a projekt Broom 44 polako se počeo razvijati.

Ime kao posveta Dolcu i Mariji Jurić Zagorki

Ušli su prostor na Dolcu koji je bio prilično neugledan, cijeli u crnom, a oni su ga odlučili obojati u bijelo, i krenuti putem minimalističkog dizajna, s detaljima poput zelenog bilja i polica s knjigama i to uz pomoć Ivana Levaka iz Levak Designa. “Tržnice su svuda u svijetu poznate kao mjesta na kojima se odlično pije i jede. Gdje god da sam bio, i sam sam se u to uvjerio, a kod nas je taj dio nekako izostao. Tu sam vidio prostor za ponuditi gostima nešto drugačije”, priča nam Peurača i pojašnjava priču oko imena.

 

Broj 44 označava koliko će vam stepenica trebati da se popnete do Dolca, a Broom (eng. metla) je posveta Mariji Jurić Zagorki, koja je živjela u stanu iznad lokala, odnosno njezinoj Gričkoj vještici. Ako ste zainteresirani za ponudu pića, moramo reći da je ona doista uzbudljiva; bit će tu razne vrste Prolog kava (koje će se moći kupiti i u pakiranjima za kod kuće), craft pive, razni cijeđeni sokovi i smoothieji, čajevi iz Harrise, kokteli, … Isto tako, jako nam se svidjelo njihovo posuđe, koje izrađuje domaći kipar Mak Melcher, a koje će se također moći kupiti.

Isključivo vegetarijanski i veganski jelovnik

broom 44 zdravi dorucak

Što se tiče hrane, ona u potpunosti prati popularni plant based koncept. Chef kuhinje Luka Oblizalo zaslužan je za vegetarijanski meni, a Iva Savić s bloga Culinary Postcards za onaj veganski. U ponudi će imati doručak i ručak, namirnice koje koriste pratit će sezonu, a naglašavaju i da Dolac svako jutro koriste kao polazišnu točku. Mi smo probali nekoliko jela, premda ih još uvijek nema u ponudi (kuhinja službeno kreće raditi kroz petnaestak dana), i možemo reći da Broom 44 već možemo vidjeti kao novo it mjesto centra grada za doručak i brzi ručak. Broom Bowl (zobena kaša, coulis od kupina, krema od indijskih oraščića i kokosa) moraju probati svi ljubitelji voćnih bowlova, koji traže nutritivno bogat prvi obrok, Tofu tost (sourdough prepečenac, ‘kajgana’ od tofua, mladi luk, rajčica, tikvice) vrlo će se vjerojatno svidjeti i onima koji nisu vegani, dok je pravi comfort snack.

zdravi dorucak zagreb

U ponudi će se naći i nekoliko bezglutenskih jela, a pokoji dan u tjednu moći ćete kušati i kolače Ivane Čuljak Lošić iz Neka jedu kolače. Što se tiče radnog vremena, rekli su nam da će u prvim tjednima pratiti tijek dolaska gostiju, ali okvirni je plan raditi svaki od 6.30 do 15 sati, a nedjeljom od 8 do 14 sati.

vege dorucak zagreb
brom 44 zagreb dorucak