Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

ARHITEKTURA

ARHITEKTURA Ova arhitektonska senzacija krije se na otoku Krku. Doznale smo više o cijelom projektu

FOTO: Arhiv

Jedan od najvećih otoka na Jadranu krije idiličnu arhitektonsku oazu odličnu za bijeg od svakodnevice. Odlazimo nakratko na Kvarner

Na otoku Krku nedavno je niknulo impresivno arhitektonsko zdanje imena Rova Residence. Riječ je o kući s apartmanima, okruženom mediteranskom vegetacijom, udaljenoj tek 150 metara od mora s pogledom na kvarnerski zaljev. Ono što je čini toliko posebnom jest njezin jedinstven dizajn koji sačinjavaju dvije, mostovima i liftovima povezane zgrade. Takav spoj urbanog, ukomponiran u prirodno okruženje, djelo je arhitektonskog ureda ARHIV, a evo što su i sami rekli na temu famoznog Rova Residence zdanja.

“Pri projektiranju smo htjeli maksimalno iskoristiti okoliš u kojem se kuća nalazi. Zemljište oko nje ne služi samo kao ukras, nego smo mu dali i funkcionalnu svrhu. Jednako tako, obzirom na malu udaljenost od mora i prekrasne plaže, koja je pješice udaljena 150 metara, pomno smo promišljali bazene i njihov smještaj, veličinu i potrebu za njima. Ideja dijeljenja bazena svakako smanjuje razinu komocije i ‘luksuza’. Umjesto dijeljenih bazena, projektirali smo zelenilom okružene oaze koje osiguravaju privatnost i svakom apartmanu privatni bazen koji osim ugođaja pruža i osvježenje, i kupanje i izvan sezone kupanja u moru”, kazao je osnivač ARHIVA, Pero Vuković.

Kad bismo gledali na posebnosti samog projekta u odnosu na ono čime je okružen, onda su to definitivno činjenice da svaki apartman ima svoj bazen, veliki vrt te vanjski prostor, uz velike terase. Vuković dodaje i da iako se radi o apartmanima s terasama, sveukupni dojam je svakako bliži onom boravljenja u kući. “Tako postavljen koncept pruža najbolje iz oba svijeta – i kuće i zgrade. Osim navedenog, on je urbanistički jako ‘pristojan’ i obziran prema okolišu, jer se veći volumen usitnjuje, pruža vizure i formira zelene oaze između novih volumena” ističe dalje arhitekt.

Uz jedinstveni dizajn, u sklopu ovog projekta pomno se promišljalo i uređenje okoliša, kako geometrijom i razinama vrtova, tako i pomnim odabirom biljnog materijala i već razvijenih biljaka. Vrtovi uz individualne bazene nude tako tuševe, sunčalište, prostor za roštiljanje, dok terase, nanizane kao i vrt, posebno naglašavaju ljepotu čitave kuće. Još jedan od detalja svakako je i implementirano dizalo s kojem se može pristupiti svakom stanu, a da stvar bude bolja ono je izvedeno panoramski. Tako gosti čak i u dizalu neće biti zakinuti za čudesni pogled na Kvarner čiji se dojam pojačava vertikalnim otvaranjem bilo noću ili danju.

Što se pak tiče samog uređenja apartmana, oni su formirani kao svojevrsni open space, odnosno nemaju hodnike. Osim toga, sve instalacije ondje su skrivene i to za postizanje veće prostranosti i konkretnije elegancije. Staklene klizne stijene visoke tri metra jedne su od glavnih aduta apartmanskih jedinica ,čijim otvaranjem sve sobe mogu postati dio dnevnog dijela, ili se pak izolirati.

“Središnja spavaća soba tako jednostavno postaje radna i potpuno se rastvara prema dnevnom boravku, kuhinji i blagovaonici. Kuhinja kao središte prostora, omeđena je velikim staklenim stijenama i prozorima. Svi materijali u interijeru i eksterijeru su pomno birani, iznimno kvalitetni, s posebnim naglaskom na jednostavno održavanje”, poručio je za kraj Vuković i dodao da je Rova Residence ujedno i pametna kuća jer se ondje sustavom grijanja i hlađenja upravlja internetom, putem mobilnog telefona, iz bilo kojeg kutka svijeta. A kako izgleda ovo suvremeno otočno zdanje pogledajte u sklopu članka.

Milanović ostaje prijedlog SDP-a za mandatara
PIXSELL