Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

DIZAJN INTERIJERA

DIZAJN INTERIJERA Vlasnici ovog stana u centru Zagreba nisu htjeli igrati na sigurno. Pogledajte samo sofu

FOTO: Saša Lisjak

Prozračan i svijetao stan koji nudi odmak od sigurnih sivih tonova

I ovog vas tjedna vodimo u obilazak zagrebačkih domova. U moru lijepih, minimalističkih stanova koji često međusobno nalikuju, danas s veseljem predstavljamo jedan malo drugačiji. Studio Mirjane Mikulec nedavno je dovršio uređenje trosobnog stana u novosagrađenom kompleksu u širem centru Zagreba, a mi smo o svemu više odlučili doznati izravno od dizajnerice.

Zadatak joj je, počinje pojašnjavati, bio projektirati i urediti interijer od 85 kvadrata do posljednjeg detalja, jer su im vlasnici dali odriješene ruke u uređenju. Dizajnerica se sa svojim timom arhitekata poigrala uzorcima i kombinacijama boja koje su pomalo neobičan izbor kada se želi urediti moderan i funkcionalan prostor, što je bio glavni cilj uređenja. Napravljen je, naime, odmak od uobičajenih sivih tonova, koji dominiraju prethodno spomenutim suvremenim interijerima.

Podijeljen je u dva dijela

Već ulaskom u ulazni prostor može se naslutiti ostatak uređenja stana koji je podijeljen u dva dijela, privatni i socijalni. U prvom se nalaze dvije sobe – spavaća i radno-gostinjska, a u drugome velika dnevna zona otvorenog koncepta u kojoj su blagovaonica, kuhinja i boravak. “Pri projektiranju dnevnog dijela stana morali smo uzeti u obzir položaj lođe kao i velikih staklenih stijena pa smo upravo zato kuhinju smjestili u kut na samom ulazu u prostoriju. S jedne strane lođe nalazi se boravak, a s druge blagovaonica. U kutu je kuhinja u obliku slova U, rađena po mjeri. I ostatak ormara u interijeru rađen je po mjeri”, govori Mikulec.

Želja klijenta nije bila igra na sigurno

Posebnost ovom dijelu stana daje upečatljiva kombinacija boja i materijala – narančaste, ružičaste i tamnog uzorka drveta, ali i namještaja i detalja koji imaju naglašen volumen, što je netipično za moderne interijere. Jednostavne linije, naglašava Mikulec, ovdje se isprepleću s onim zaobljenim i vrlo naglašenim čime je interijer dobio na posebnosti i karakteru.

“Drago mi je kada klijent želi odmak od sigurnih sivih tonova, a upravo smo to dobili ovdje. Dnevnim prostorom dominira dizajnerska sofa organskih linija i upečatljivog dizajna. Ništa od komadnog namještaja nema grube, oštre linije za kakvima se najčešće poseže pri uređenju suvremenih prostora. Ipak, upravo te ravne i oštre linije koristili smo pri osmišljavanju namještaja po mjeri i tom kombinacijom sa zaobljenim linijama postigli željeni izgled”, otkriva dizajnerica. Ovakav spoj boja, uzoraka i samog dizajna namještaja više dolazi do izražaja a pritom ne izgleda napadno zbog svijetle baze zidova i podova.

Tapete kao zidna dekoracija korištene su u svim prostorijama stana

U svim prostorijama stana korištene su tapete kao zidna dekoracija čime se postigla privlačnost kao i pomno odabranim detaljima. Izlaskom iz dnevne zone odlazi se do dviju prostorija – spavaće sobe s kupaonicom, radno-gostinjske sobe te gostinjske kupaonice koja ima tuš kabinu. I u tom dijelu stana vidljivo je da se stil iz dnevnog boravka primijenio u svim prostorijama – kombinacija neutralnih tonova, oštrih i oblih linija i dizajnerskih detalja te prisutnost drvenih površina, ali malo svjetlijih. No, ipak je sve svedeno na manji intenzitet, kako se i očekuje u prostorijama ovakvih namjena.

“Spavaća soba ima zasebnu kupaonicu što je postao standard u malo većim stanovima. To svakako daje spavaćoj sobi dodatnu dozu privatnosti te savršeno odgovara potrebama suvremenog načina života”, ističe dizajnerica.

William Warby/Flickr