Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Kultura

Kultura Posjetile smo Međunarodni festival fotografije Organ vida. Tema su žene i ženske perspektive

Jubilarno 10. izdanje Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida posvećen je ženama i ženskoj perspektivi. Posjetile smo ga i odlučile izdvojiti naše favorite

Ovogodišnje izdanje Organa vida može se posjetiti na nekoliko lokacija, a četiri od 17 izložbi možete pogledati u Muzeju suvremene umjetnosti. Glavna tema ovogodišnjeg festivala su žene i ženske perspektive pa je svaka od izložbi posvećena nekom ženskom problemu, životnim situacijama i prikazu različitosti kultura po pitanju žena i ženskih prava. Svaki kat posvećen je određenoj ženskoj problematici i autorici.

Izdvojile smo par kulturnih događanja na koja možete otići ovog vikenda

Glavna tema su žene i ženske perspektive

Izložba Budnost, borba, ponos: Kroz njene oči okuplja 13 umjetnica koje donose priče iz svojih okolina potaknute željom da otvore nove mogućnosti razumijevanja i spoznaja. Autorice su različite u pristupu i problematiziraju pitanja poput konstrukcije identiteta, obitelji, doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga.

Ne želimo vam baš sve otkriti i stvarno želimo da i same pogledate izložbu, ali smo odlučile izdvojiti par radova koji su nas se posebno dojmili.

Shenasnhamen, Amak Mahmoodian

Osim samo fotografija, radovi Amak predstavljaju prikaz identiteta žena u Shirazu. Shenasnhamen je ime njihovog rodnog lista i prikazuje kako se žene gotovo nimalo fizički ne razlikuju, ali postoji jedan glavni razlikovni element – njihov otisak prsta. Uz emotivnu priču u kojoj objašnjava kako je pogled na njen otisak prsta, koji je bio različiti od onoga njene majke, po prvi put počela otkrivati svoj identitet. Prikupila je nekoliko slika i otisaka žena u Iranu kako bi pokazala da je svaka od njih drugačija i da svaka ima svoju priču.

Autobiografija Gđice Wish, Nina Berman

Potresna autobiografija gđe. Wish priča je o ženi koja je preživjela trgovinu ljudima i dječju pornografiju, ali i o njenoj borbi da preživi i pronađe sigurnost. Autobiografska knjiga uključuje fotografije, crteže, priče, dopisivanja i kopirane dokumente u razdoblju od 25 godina. Radi se o ogromnom arhivu s scenama zločima, pismima i SMS porukama. Zajedničkim naporom protagonistice i novinarke stvoreno je djelo koje razbija tišinu i pomiče granice dokumentarnog pripovijedanja.

Muholina, Zanele Muholi

Serija fotografija prikazuje crnu queer i trans vizualnu povijest Južne Afrike. Cilj prikaza bio je da se prepozna otpor i postojanje na vrhuncu zločina iz mržnje u Južnoj Africi i drugdje. Muholi, autor/ica koristi zamjenicu oni, te odaju počast hrabrosti svojih subjekata sa fotografija. Ova serija donosi slavljenički pogled na politiku izražavanja.

Mitovi o menstruaciji, Laia Abril

Laia je za svoj dio izložbe istražila na koji način pogrešne pretpostavke o ženskom tijelu oblikuju društveni položaj žena u različitim kulturama svijeta. Fenomen menstruacije se u svijetu naziva sa stotinama različitih imena, kod nekih kultura smatra se sramotom, a kod nekih čak i dijelom crne magije. Projekt uključuje potresne i jako zanimljive priče o poimanju ženskog tijela i procesa kroz različite kulture i vrijeme.

Indeed a new woman, Ilone Szwarc

Poljska umjetnica Ilone Szwarc kroz svoje fotografije pokazala je kako izgleda iskustvo strankinje u Americi, a u fokusu su joj bili prikazi površinske transformacije. Fotografije prikazuju njen dojam beauty tutoriala koje mnoge žene danas koriste kako bi afirmirale vlastiti identitet.