Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

NOVO MJESTO

NOVO MJESTO Posjetili smo prvu zagrebačku cicchetteriju, koncept koji spaja after-work zalogaje i fina pića

Cicchetti se tradicionalno jedu u Veneciji, opuštenoj atmosferi tzv. bàcari barova

FOTO: Aleksandar Selak

Cicchetti se tradicionalno jedu u Veneciji, opuštenoj atmosferi tzv. bàcari barova

U prostoru bivšeg Blok Bara u Tomašićevoj 13 ovih je dana otvorena prva zagrebačka cicchetteria, Cicchetti. Iza projekta stoje poznati mladi ugostitelji, Jan Jerić (donedavno jedan od suvlasnika restorana El Toro) te Igor Čimbur (Balzatar), koji su na tržište poželjeli dovesti provjereni venecijanski koncept. Cicchetti su mali zalogaji koji se tradicionalno konzumiraju u opuštenoj atmosferi tzv. bàcari barova, uz čašu finog vina ili nekog aperitiva.

Brzi zalogaji s nogu uz fina vina

I samo porijeklo tih barova veže se upravo uz venecijanske trgovce vinima, koji su ga odlazili prodavati na trg svetog Marka i tražili skrovita mjesta u sjeni kako im vina ne bi bila na suncu. Vina koja su nudili na kolicima, počela su se posluživati uz male zalogaje kako bi se moglo više popiti, odnosno prodati. S vremenom, niknuli su i spomenuti bàcari barovi, u kojima se jelo i pilo s nogu, fine zalogaje i fina vina.

U razgovoru s vlasnicima doznali smo da se ideja rodila nakon brojnih posjeta Janovoj sestri koja je živjela u Veneciji, a kad je Igor našao prostor koji je udovoljavao svim parametrima (manji prostor, s manjim zbijenim stolovima i velikim centralnim šankom), odlučili su krenuti podrobnije razrađivati priču.

12 cicchetta i nekoliko jutarnjih jela

Za one koji u Cicchetti dođu ujutro, pripremili su razne piadine (35 kuna), tost (39 kuna, mogu dijeliti dvije osobe) i focacciu (19 kuna) koji lijepo pašu uz kavu, iako ih je moguće naručiti i tijekom ostatka dana. Od 11 sati se, pak, može kušati neka od 12 vrsta cicchetta. Kako smo nadalje doznali, cicchetti ne moraju nužno biti na kruhu, ali u većini slučajeva jesu, a za tu su se verziju onda i sami odlučili. Njihove je cicchette osmislila Ekvadorka Diana Valeria Jativa Garcia koja je prethodno radila u El Toru.

U trenutačnoj ponudi imaju 12 cicchetti, nazvanih po glavnoj namirnici. Od ribljih tako nude Losos, Inćun, Bakalar (svi po 15 kuna za komad), sekcija sireva uključuje cicchette Brie, Gorgonzola, Grana Padano (svi po 10 kuna za komad) sekcija suhomesnatih proizvoda koja uključuje Pršut, Pikantnu salamu, Milansku salamu, Mortadelu i Šunku (svi po 10 kuna za komad, osim Mortadele koja košta 15 kuna) te Cherry rajčica po 10 kuna.

Ponuda se mijenja sezonski, a najavljuju i gostovanja chefova

Uz navedeno, nude i jednu vegansku i gluten free opciju s pirovim krekerom i vegan pestom ili tapenadom od maslina. Namirnice poput sireva i suhomesnatih proizvoda, kažu nam, isključivo nabavljaju u Italiji. Svaki od cicchetta, neovisno o jednostavnom imenu, dolazi s malim twistom; Brie se tako poslužuje uz chutney od luka, orasima i kruškama (i naša je velika preporuka), Mortadela uz namaz od peperoncina i marelice, a Pršut, primjerice, uz namaz od češnjaka s patlidžanom.

Od 1. prosinca i kreću s prigodnom adventskom ponudom, poput cicchetta s čvarcima ili n’duja pikantnom kobasicom, kao i punčem. Ponuda pića se bazira na crnim i bijelim vinima (izdvajaju nagrađivanu hrvatsku Bastiàn malvaziju), a imaju i tradicionalne talijanske koktele, poput Aperol Spritza. Ponudu će i nadalje mijenjati sezonski, a najavljuju i gostovanja poznatih chefova. Isto tako, u ponudi će biti i tzv. Cicchetti at home, opcija naručivanja za kućne zabave, druženja i domjenke. Radno vrijeme u prvoj fazi je svakog dana, osim nedjelje od 8 do 23 sata, a uskoro će se naći na Woltu. Više informacija možete pronaći ovdje.

Ime: Cicchetti
Adresa: Tomašićeva 13
Što nude: male venecijanske zalogaje, cicchette, tost, piadine, vina i koktele
Raspon cijena: 10 do 15 kuna za cicchette, 19 do 39 kuna za jutarnja jela