Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

NOVO MJESTO

NOVO MJESTO U centru grada se otvorio KAI, šarmantni street food restoran. Otišli smo isprobati par jela

FOTO: TMG CREATIVE

Na adresi Jurišićeva 2a krije se novo mjesto iza kojeg stoje tri mlada chefa s dugogodišnjim iskustvom

Nakon tjedana pomalo misterioznih objava na Facebooku, Kai street food bar konačno je otvorio svoja vrata. Dileme danas nismo imali, bilo je posve jasno da ćemo na ručak otići upravo ondje. Već pri samom ulasku osjetili smo da se radi o mjestu opuštene atmosfere. U prostoru je nekoliko visokih stolova, dvadesetak sjedećih mjesta, a u pozadini sviraju hitovi Azre. Kako nam je odmah rekao Mihovil Roso, jedan od tri chefa i vlasnika, važno im je da svima bude ugodno. On, baš kao i Damir Bajo i Zvonimir Štrk, iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo u renomiranim zagrebačkim bistroima i restoranima, a Roso nam priča i kako su se nekako uvijek držali zajedno i pratili jedan drugoga.

Prvi samostalni projekt trojice prijatelja

KAI je njihov prvi samostalni projekt, a chefovi ne skrivaju svoj entuzijazam. “Preko godinu dana tražimo prostor, a sad smo ga konačno uspjeli pronaći i osjetili smo da je sad trenutak. U street foodu se osjećamo najsigurnije, radnička smo djeca i takav nam je koncept blizak. Isto tako, trenutačno je stanje takvo da više ne želimo raditi ni za koga u Hrvatskoj, a ne želimo otići u inozemstvo prije nego što doista pokušamo s nečim svojim”, priznaje Roso. Dodaje kako su za početak i period uhodavanja odlučili gostima ponuditi jednostavnu verziju menija, s nekoliko jela, ali ne krije da svoje adute još ni otprilike nisu do kraja otkrili.

“Ideja je bila da za što nižu cijenu ponudimo što bolji omjer kvalitete količine. Svatko od nas ima različite afinitete i kuhinje koje su na njega utjecale, tako možete očekivati i južnoamerička i bliskoistočna jela. Za početak smo krenuli s azijskim formatom jer ga domaća publika već poznaje i voli”, rekao nam je Zvonimir Štrk. Nekim već dobro znanim jelima daju vlastiti potpis, a Štrk dodaje kako je svako od njih prebogato okusima, a neće se štedjeti ni na količinama.

Jela bogata okusima umjerenih cijena

Jela koja nam odmah ističe su Naan tuna, koje donosi mariniranu svježu tunu na pogačici, pico de gallo salsu, aioli wasabi, mikro zelenje i furikake (63 kune), a onda i Katsu Sando, sendvič s pilećim prsima mariniranim u panko mrvicama, s dodacima poput coleslaw salate, prženog luka, sriracha majoneze te batatom kao prilogom (62 kune). Kušali smo i jedno i drugo jelo i odmah potvrdili navode koje smo maloprije čuli; okusi su zbilja raskošni i upečatljivi, a porcije obilne. Kad nas je Roso pitao za komentar, rekli smo da su nas okusi podsjetili na prve dane Mundoake Tvrtka Šakote, na što se on nasmijao i rekao da su s njim imali prilike raditi i smatraju ga svojevrsnim mentorom.

AFP

Štrk nadalje ističe kako će se cijene uvijek kretati do nekih 70 kuna, a priča nam i da će se u ponudi, uz standardni meni koji planiraju mijenjati na mjesečnoj bazi, svakog dana naći i novo dnevno jelo u gablec varijanti (danas je to bila focaccia s ramsteakom), kao i dnevna juha. Što se tiče pića, za oko su nam posebno zapeli domaći infuzirani ledeni čaj od hibiskusa, ali i koktel koji opisuju kao verziju light punča. U planu je dodatno razraditi listu pića, poput raznih sirupa i koktela, produbiti suradnju s OPG-ovima (u ponudi se već nalaze jako zanimljivi ljuti umaci Charamanga iz Metkovića), krenuti s elaboriranom pripremom vlastitih slastica, pa čak i predstaviti svoje vino.

Vrijeme prilike koju nisu željeli propustiti

Roso nam nadalje naglašava kako sve što mogu rade sami, pa tako i grafike, a ponosno nam pokazuje i fotografije koje krase zidove, prve od mnogih s potpisom mladih umjetnika kojima su odlučili ponuditi prostor za predstavljanje široj publici. Na kraju, i sami smo osjetili njihov polet i želju za radom i afirmacijom, a posebno nas se dojmila rečenica Mihovila Rose koji je, kad smo pričali o tajmingu otvaranja restorana, rekao kako ovo vrijeme korone ne vide kao vrijeme očaja, već kao vrijeme prilike za neke nove ljude i nove energije. Kai će raditi svakog dana od 11 do 22.30, osim nedjelje i praznika.