Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

ZDRAVLJE

ZDRAVLJE U Hrvatskoj je razvijena sasvim nova metoda operacije mrene. Evo o čemu se radi

FOTO: Klinika Svjetlost

Nova metoda operacije mrene razvijena je u Klinici Svjetlost

Svjetska korporacija Johnson & Johnson Vision još jednom je odabrala kliniku Svjetlost za partnera u svojim studijama. Prve dvije bile su vezane uz razvoj leća Symfony i Synergy koje su liječnici Svjetlosti kasnije uspješno urgadili tisućama ljudi te brojnim slavnima među kojima su Tim Roth, Ivana Trump, Armanad Assante, Rade Šerbedžija i brojni drugi. Treća studija u Svjetlosti se provodi već zadnja tri mjeseca, a odnosi se na istraživanje nove generacije uređaja za lasersku operaciju mrene.

NOVITET U OFTALMOLOGIJI

Problemi kod operacije mrene laserom do sada su bili skupoća uređaja, ne znantno bolji rezultati od ultrazvučnih operacija i nedovoljno dobri softwarei koji nisu omogućavali personalizaciju. Svjetlost sada surađuje upravo na razvoju softwarea nove generacije koji će otkloniti ove probleme. Johnson & Johnson poklonio im je ovaj skupi uređaj kao znak zahvalnosti za sudjelovanje u istraživanju, a sada zajedno pripremaju i projekt kroz koji će Svjetlost postati centar za edukaciju iz upravo ove metode i to za cijelu Europu.

“Tehnologija napreduje strašnom brzinom i postoji zlatni standard u operaciji mrene, a to je ultrazvučna operacija mrene. Mi kao ustanova s nekoliko tisuća takvih zahvata godišnje i više od 1500 ugradnji takozvanih premium leća, što je gotovo više od svih liječnika u jednoj daleko bogatijoj Austriji, prije nego javnosti predstavimo nove usluge provodimo i vlastita ispitivanja i istraživanja tih uređaja. Uređaj za lasersku operaciju mrene u Svjetlosti djeluje od sredine studenog 2019. godine i izveli smo već više od 100 zahvata na njemu no prije nego smo uslugu ponudili javnosti htjeli smo provesti vlastito praćenje rezultata prvih pacijenata koji su bez dodatne naknade dobili ovu novu inovativnu uslugu”, komentirao je profesor Gabrić.

CIJENJENI LIJEČNICI S DUGOGODIŠNJIM ISKUSTVOM ODUŠEVLJENI METODOM

“Kada postoji zlatni standard u medicini bitno je nešto novo usporediti s tim standardom, jer ne mora sve što je novo biti bolje, posebno kada su rezultati ultrazvučne operacije gotovo savršeni. Prvi pacijenti kojima je izveden ovaj tip zahvata sada su otprilike tri mjeseca u intenzivnom praćenju kako bi mi bili sigurni da su rezultati isti ili bolji. Prije nego se usluga oglasi i ponudi široj javnosti. Jer marketing kompanija koje proizvode te uređaje je jedno, a vlastito iskustvo je ipak jedino relevantno kod usporedbe sa zlatnim standardom. Sada zapravo tek možemo reći da smo sigurni da je ono što proizvođač promovira stvarno i istinito, radi se o velikim iznosima koji se ulažu u razvoj uređaja i ne možete slijepo vjerovati što kaže industrija, posebno kada govorimo o rezultatima operacija na živim ljudima”, naglasila je prof. dr. sc Iva Dekaris, kirurginja s preko 25 godina iskustva u operacijama mrene i transplantacijama rožnice.

“Osobno sam izvela preko 15 tisuća zahvata na sličnom uređaju, također femto laseru, no za rožnicu koji se koristi u postupku laserskog skidanja dioptrije i naravno da me je jako zanimalo kako se slična tehnologija primjenjuje na drugi tip operacija oka. Iskreno otkad radim u Svjetlosti pratim pacijente s premium lećama nakon operacije mrene i mogu reći da su naši rezultati uvijek bili bolji od onih koje smo vidjeli da drugi kolege imaju na svjetskim i europskim kongresima. Izvela sam prvih 50 zahvata na ovom novom uređaju i osobno ispratila sve pacijente i moram priznati da u usporedbi s onim zlatnim standardom koji su spomenuli prof. Gabrić i prof. Dekaris ovaj uređaj omogućava rezultate koji su jednako dobri, ako ne i bolji od zlatnog standarda”, objasnila je dr. sc. Maja Bohač, refraktivna kirurginja s preko 30 tisuća zahvata laserskog skidanja dioptrije.

“Mene je oduševilo što često u operaciji mrene imamo pacijente koji su imali ono staro uvjerenje, da ‘mrena mora sazrjeti’ prije nego se operira. To pravilo već 30 godina zapravo ne vrijedi, no u našem narodu još se vjeruje u to. To nije problem samo po sebi, no kod ultrazvučne operacije mrene kada je mrena ‘mlada’ operacija je brza i trebamo jako malo ultrazvučne energije da se mrena ‘razbije’ što dovodi do jako brzog oporavka pacijenata nakon operacije. No kada se dogodi da pacijent ima ‘zrelu’ mrenu onda moramo jako puno koristiti ultrazvuk i operacija traje duže, a oporavak je umjesto 24 sata traje i do nekoliko tjedana. Koristeći ovaj novi laser napravili smo nekoliko tih ‘zrelih’ mrena i drastično smanjili vrijeme oporavka. To me strašno veseli jer sada i ti pacijenti imaju priliku brzo se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima”, pokušao nam je dočarati doktor Barišić, voditelj odsjeka za kirurgiju mrene u Klinici Svjetlost.

I doktor Ivan Gabrić koji je jedan od kirurga koji rade na ovom novom laseru iznio je svoja prva iskustva: “Iako sam relativno mlad izveo sam veliki broj laserskih operacija dioptrije, gotovo isključivo tehnologijom femtolasera i ovaj uređaj za operaciju katarakte meni je prirodni dio evolucije u oftalmologiji. Moj otac je počeo operirati mrene prije nego sam se ja rodio, njegovo kirurško iskustvo koje je stekao je za mene iskreno nedostižno. On je izveo preko 60 tisuća takvih operacija i postavlja jako visoku ljestvicu za sve nas u Svjetlosti, njegovi su rezultati, brzina i kirurška vještina u klasičnoj metodi nedostižni, usporedio sam svih 100 operiranih pacijenata na novom laseru s njegovim standardom i njegov osobni standard ultrazvučnom operacijom je takav da nema vidljive razlike. No, samo je jedan Nikica Gabrić i za nas mlađe kirurge koji nemamo takvo ogromno iskustvo ovaj uređaj omogućava da unatoč manjem iskustvu mi možemo postići iste rezultate.”

“Svjetlost je uvijek bila prva u laserskim operacijama, znate 1998. godine smo prvi doveli laser za skidanje dioptrije u Hrvatsku, 2007. prvi smo donijeli laser nove generacije za skidanje dioptrije na kojem su operirani gotovo svi naši doktori uključujući prof. Gabrića, dr. sc. Bohač i mog brata Ivan, takav laser danas je u većini drugih ustanova u Hrvatskoj, a mi smo prešli na novu bolju platformu 2011. Prvi femto laser za operaciju dioptrije doveli smo još davne 2010. godine, a 2011. uveli smo prvi femtolaser za operaciju čitalačke dioptrije. Laser za operaciju mrene došao je u 2019. i nastavljamo taj niz gdje smo uvijek lider na tržištu laserske kirurgije oka. No zato što smo tako veliki sustav sa sedam centara i preko 220 zaposlenih prije nego bilo što ponudimo svojim pacijentima volimo biti 100 posto sigurni da se radi o usluzi koja je bolja ili jednako dobra onoj koju već nudimo”, rekao nam je Krešimir Gabrić, dr. med. jedan od liječnika koji izvode laserske operacije mrene.

AUTOMATIZACIJA I ROBOTIZACIJA MEDICINE

“Mi ovdje govorimo o automatizaciji i robotizaciji medicine. Mi stariji kirurzi imamo enormno iskustvo koje smo stekli kroz godine rada, mladi kirurzi nikad neće moći to iskustvo steći dovoljno brzo te ovakvim uređajima medicina i industrija omogućuju da veći broj liječnika može raditi operacije mrene. Na godinu se u svijetu operira preko 30 milijuna operacija mrene. Za sada je gotovo 90 posto operacija ultrazvukom, 8 posto su stare metode operacije iz sredine 20. stoljeća i manje od 2 posto su operacije na ovakvim uređajima za lasersku operaciju mrene. Ja sam još ta stara garda koja može operirati na stari način, ultrazvukom kao zlatnim standardom i sad ovim novim femto laserom, no moji mlađi liječnici vjerojatno nikad neće niti naučiti stare načine jer je njihovo vrijeme prošlo”, naglasio je prof. Gabrić.

Osim što su vodeći po uvođenju novih operacija laserom, Klinika Svjetlost vodeća je, ne u Hrvatskoj već i u svijetu, po uvođenju novih intraokularnih leća koje se ugrađuju nakon operacije mrene. To su gore već spomenute Symfony i Synergy leće čije je sjajne rezultate prof. Gabrić osobno predstavio pred 800 liječnika iz Europe i svijeta na europskom kongresu u Parizu. Synergy leće je prof. Gabrić ugradio Timu Rothu, premium intraokularne leće u Svjetlosti ugradili su već spomenutom i Ivani Trump, Joeu Cinqueu, Armandu Assanteu, Cassandri Gavi, Francu Neru, Radi Šerbedžiji, Lepoj Breni i tisućama drugih zadovoljnih pacijenata.

RAZLIKE IZMEĐU ULTRAZVUČNE I LASERSKE OPERACIJE MRENE

Laserska operacija sive mrene pruža manje invazivni, individualiziraniji postupak operacije s preciznošću većom od tradicionalne tehnike. Napredna tehnologija kreira 3D jedinstvenu mapu oka i leće te personalizira tretman po specifikacijama mape. Femto sekundni laser omekšava i razbija kataraktu u tanke komadiće, omogućavajući lakše i nježnije odstranjivanje. Kada je uklonjena katarakta, ugrađuje se leća.

Prednosti laserske operacije sive mrene u personalizirani pristup svake operacije, operativni tijek vođen kompjuterski, visoka preciznost, točnost i reproducibilnost zahvata, te manje invazivan zahvat i trauma za oko.