Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

PROMO

PROMO U uvali Prižba filmske večeri održavaju se na plaži s platnom koje izranja iz mora

FOTO: PR

Plaža Žal koja je do zalaska sunca redovito prepuna kupača, odnedavno je postala dom najatraktivnijem ljetnom kinu na Jadranu

Na popularnoj, po svojoj ljepoti već uvelike poznatoj plaži, u uvali Prižba, na jugozapadnoj obali otoka Korčule, smjestilo se ljetno kino Rhatak. Za ovaj originalan projekt i nesvakidašnji auditorij, zaslužna je udruga Atento, skupina mladih entuzijasta iz Blata na otoku Korčuli, koji su odlučili malu izoliranu otočnu sredinu obogatiti kulturnim, sportskim, zabavnim i edukativnim aktivnostima.

Iako većina članova spomenute Udruge zbog rada i školovanja ne boravi cijele godine u Blatu, neraskidiva povezanost i ljubav prema otočkom životu motivirala ih je da u Prižbi, u kojoj su se posljednje kino predstave održale krajem 80-tih godina, ponovno ožive filmske večeri te da time lokalnoj zajednici osiguraju kvalitetan kulturni sadržaj. No, posebnost ljetnog kina u Prižbi nije povratak filmskih naslova nakon gotovo tri desetljeća pauze, već čelična konstrukcija smještena u moru na kojoj je postavljeno filmsko platno, čime se ljetno kino u Prižbi izdvaja od brojnih drugih kina pod zvijezdama diljem obale.

“Život na otoku ima svoje čari no nažalost, za mlade ljude željne zabave, uvelike zaostaje za urbanim sredinama, a i sama pandemija je tome pridonijela pa se i ono malo sadržaja koje je otok nudio, sveo na minimum. Na prvom radnom sastanku Udruge razmatrali smo sadržaje koji nedostaju, a voljeli bismo ih imati u svojem mjestu i tako se rodila ideja o pokretanju ljetnog kina koja je jednoglasno prihvaćena, budući da su mještani kino projekcije zadnji put imali krajem osamdesetih godina. Uz volontere udruge ovaj projekt su podržali i brojni obrtnici, ustanove, poduzeća te ostali mještani koji su nam iskazali podršku. Zaista smo ponosni na responzivnost svih uključenih koji su prepoznali vrijednost projekta. Ponekad je potrebno samo malo truda i zajedničkog promišljanja da se napravi značajna razlika i da se učini nešto dobro za sredinu za koju smo toliko vezani”, izjavio je Ivan Padovan, predsjednik Udruge Atento.

Članovi Udruge sami su izradili čeličnu konstrukciju, kao i filmsko platno, a prva filmska večer na kojoj se prikazivao film “Žal” (The Beach) oduševila je mještane, turiste, ali i same volontere kojima je uspjeh ovoga događaja dao optimizam i vjetar u leđa za daljnji razvitak društvenih aktivnosti na otoku. U narednim tjednima na rasporedu su i filmske poslastice poput “The Grand Budapest Hotela”, Wesa Andersona te mjuzikla “Mamma Mia!” (2008.), a kino projekcije održavat će se dok za njih postoje povoljni vremenski uvjeti. Najave projekcija i više informacija o radu udruge Atento, može se pronaći ovdje.