Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

UMJETNOST

UMJETNOST Zidove Botaničara ovih dana krase radovi svestrane hrvatske umjetnice Orle Bird

Postav izložbe predstavlja presjek radova nastalih u posljednje dvije godine s naglaskom na Avisomnia tarot špil karata 

FOTO: Ivica Ivčević

Postav izložbe predstavlja presjek radova nastalih u posljednje dvije godine s naglaskom na Avisomnia tarot špil karata

Botaničarski izložbeni program ide dalje, a neki dan je otvorena izložba naše svestrane umjetnice Dore Stipaničić poznatije pod umjetničkim imenom Orla Bird. Postav izložbe predstavlja presjek radova nastalih u posljednje dvije godine u koje spada i Avisomnia tarot špil ilustriranih karata. Svaka ilustracija je zasebni mikrokozmos koji tumači ideje kroz simboličke prikaze. Umjetnica inspiraciju crpi iz snova i prirodnih formi, a svoj unutrašnji svijet najbolje istražuje kroz ornamente bilja i formu ljudskog tijela.

Avisomnia tarot je špil koji se sastoji od 78 karata, a svaka od njih nosi kompleksno značenje. Špil se dijeli na dva dijela – Malu i Veliku Arkanu. Mala Arkana sadrži karte u 4 boje: mačevi, štapovi, pehari i novčići, koje predstavljaju svakodnevne događaje u ljudskom životu, dok svaka od karata u Velikoj Arkani opisuje pojedini arhetip koji odražava važne i nepromjenjive aspekte ljudske naravi. Avisomnia (avis somnia lat. u slobodnom prijevodu znači – ptičji snovi) špil je koji se bazira na tradicionalnom Rider Waite Smith tarotu. Sastoji se od potpuno novih vizuala u Dorinom stilu, oslanjajući se na tradicionalnu simboliku svake od 78 karata.

Dora pokriva širok spektar vizualnih djelatnosti, od dizajna logotipa, tetovaža i ilustracija po narudžbi do nakita izrađenog od mesinga, te ručno oslikanih kimona i tapiserija. Ovo joj je druga samostalna izložba koju možete do daljnjega pogledati u Botaničaru do 13. studenog ili kod nas u nastavku.