Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

KNJIGA

KNJIGA Ovaj sjajan projekt okupio je devet žena među kojima je i jedna Hrvatica. Razgovarale smo s autoricama

Među devet autorica knjige našla se i Hrvatica Miranda Vukasović

A Mile in Our Shoes: Personal Stories of Global Journeys je međunarodni knjižni projekt na kojem je radilo devet žena iz cijelog svijeta. Ovom knjigom autorice pozivaju sve čitatelje da navuku njihove cipele i istraže svijet kroz njihove oči i njihova iskustva. Devet različitih kultura, različitih životnih iskustva i putanje, devet različitih priča koje otkrivaju prepreke s kojima se danas susreću mnogi ljudi, a posebno žene.

Svaka od priča pokazuje da bez obzira na navedeno, sve ove žene imaju nešto zajedničko, a to su neočekivane i često teške okolnosti koje su ih odvele iz jednog djela svijeta u drugi. Među tim ženama našla se i Hrvatica Miranda Vukasović koja nam je odgovorila na nekoliko pitanja, a komentar nam je dala i glavna pokretačica ovog projekta, Nadia Ho de Guillen.

KAKO SE MIRANDA (S)NAŠLA U PROJEKTU

O Mirandi Vukasović smo već pisale u jednom posve drugačijem kontekstu, kada je na ovogodišnjem festivalu Burning Man izložila svoju instalaciju. Priliku da surađuje na ovom projektu s knjigom dobila je 2018. godine kada ju je prijateljica spojila s autoricom koja joj je vrlo brzo ponudila suradnju.

Priča nam kako je glavnu autoricu ove knjige, Nadiu Ho de Guillen upoznala 2019. godine u Los Angelesu gdje su provele prekrasan sunčani dan u Getty Museumu. “Knjiga je već bila napisana, a ja sam tada shvatila da je pored mene žena koja stoji iza svojih riječi, iza cijelog projekta i da nas je upravo ona cijelo vrijeme držala na okupu dok smo radile na knjizi”, kaže Miranda.

Knjigu bi preporučila svim ženama jer smatra kako napisano može pomoći sanjarkama koje traže sebe i treba im ohrabrenje da slijede svoj put i kroz njega rade ono što zaista vole. “Mislim da je u današnje vrijeme važno biti multidisciplinaran i da si moramo dopustiti biti onakvi kakvi jesmo i naučiti to primijeniti u našem radu. Uspjeh i iskustvo nas čini jedinstvenima i u poslu i u životu.”

Miranda nam otkriva kako će ove godine biti na relaciji između Los Angelesa i Australije, te kako upravo završava svoj drugi album i audio-vizualnu instalaciju koja uključuje ponovno stvaranje prostora putem zvučnih vibracija specifičnih za mjesto. “Ovaj album, “The Temple Project”, snimljen je u budističkom hramu starom 600 godina u Pekingu, a međunarodni suradnici uključuju nagrađivanog Jeffa Bova (Celine Dion), i Neda Douglasa (Stevie Nicks, Mick Jagger) kao producente na ovom jedinstvenom projektu.” Isto tako dodaje kako se sprema uploviti i u filmsku industriju, ali za sada ne bi ništa više otkrivala o tome.

IDEJA ZA PROJEKT I VEZA S AUTORICAMA

Nadia je idejna začetnica projekta i jedna od autorica knjige. “Sredina 2016. godine je bila moja prekretnica. Doselila sam se u SAD i krenula s novim životom u novom zemlji. Razmišljajući o svojem životnom putovanju, shvatila sam da sam putem upoznala toliko inspirativnih žena različitih profila od kojih sam naučila mnogo i koje su imale genijalne priče za podijeliti”, govori nam Nadia. Pomislila je kako bi one mogle inspirirati i ljude diljem svijeta i tako se rodila ideja za ovu knjigu. Svaka žena dolazi iz druge zemlje, ali sve imaju neku točku koja ih spaja. “Mi smo sve imigrantice koje smo kroz život prihvatile izazove koji su nas doveli ovdje gdje smo danas.”

Autorice knjige su Nadia Ho de Guillen, Adina Laura Achim, Amina Amanchi, Christy Caldwell, Gracia Mukiibi, Karolina Mazetyte, Mashail Bakolka, Miranda Vukasović i Pavlina Pavlova.

“Adinu i Christy sam upoznala 2011. godine u Buenos Airesu. Karolinu sam upoznala u Estoniji, Amina je samnom studirala u poslovnoj školi u Marseillesu. Mashail sam upoznala u Cambridgeu kada je došla na kratki tečaj na Harvard. Pavlina i ja smo radile zajedno, a s Mirandom me spojila jedna prijateljica iz Meksika.”

ZAŠTO BI TREBALO PROČITATI OVU KNJIGU

“Živeći u doba društvenih medija, svakodnevno iznova viđamo kako ljudi oko nas žive glamurozno, kako su jako uspješni, stalno putuju i posjećuju lijepa mjesta te njeguju naizgled savršene odnose. Zbog svega toga se osjećamo loše i mislimo da nismo dovoljno uspješni. Ono što ne shvaćamo je to da se čaki oni sa savršenim fotografijama suočavaju s preprekama u svakodnevnom životu kao i bilo tko od nas.”
Dodaje kako je najlakše podijeliti svoje najbolje strane, dok je za iskustva o boli, patnji i nesigurnosti jako teško govoriti. “Ova knjiga je podsjetnik da najviše učimo i najviše rastemo ne iz najboljih, već iz najgorih iskustava. Ova knjiga slavi različitosti, uključivanja, prihvaćanja i jedinstvenih osobnih iskustava koja će vam pružiti vjeru u ujedinjeni svijet i čovječanstvo.”