Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

PRIČA

PRIČA Upoznajte doule koje prve u Hrvatskoj svoje usluge nude online

FOTO: Vjekoslav Skledar

Razgovarala sam s Jasminom Brković i Jelom Ravnjak, doulama čiji je posao pomoći ženama prije i nakon poroda

Za pojam doule čula sam u pokojem filmu i seriji, i o njima nisam znala previše. Da sam morala ponuditi neku definiciju, vjerojatno bih rekla da je ta uloga slična ulozi babice, ali detalje ne bih znala. Jednom kad sam slučajno, u razgovoru na kavi, čula za Lele, iza kojih stoje dvije doule iz Hrvatske, otvorio se neki sasvim novi svijet.

Lele čine Jela Ravnjak i Jasmina Brković. Jela je magistra ekonomije s, kako kaže, prstima u mnogočemu od dizajna preko fotografije do pisanja, dok je Jasmina završila komparativnu književnost i informatologiju, zatim se bavila marketingom i IT-jem. Zanimalo me što točno doule rade, kako izgleda njihovo prisustvo na porodu i nakon njega, ali i kako su se uopće njih dvije upoznale i krenule u zajedničku priču.

Power team žena koje terapeutski rade sa ženama

Doule su, načelno, osobe koje ženama pomažu kroz različite faze trudnoće i poroda, a njihova se uloga i vrijednost sve više počinje prepoznavati. Uz uobičajenu uslugu susreta i razgovora, Jasmina i Jela svojim su klijenticama odlučile ponuditi još nešto – online podršku.

Okupile su, kako ga nazivaju, power team žena koje terapeutski rade s mamama i kroz seriju im intervjua ponudile opcije kako samoj sebi pomoći. “Iako je online podrška zamjena za ‘pravu stvar’, učinak može biti itekako moćan. Biti prepoznat kroz dijeljenje svojeg iskustva ili slušajući priču koja potvrđuje ono što se tebi dogodilo ima terapeutski učinak”, zaključuje Jasmina.

Svi su ti video uradci sada dostupni online, a u pripremi je, doznajem, i nastavak. Kad su započele kao doule, imale su viziju napraviti online tečaj koji bi sve to objedinio, a s vremenom su shvatile da je to velik zalogaj pa su ga rascjepkale na manje etape, ovo je bio tek početak. Prva verzija tečaja izlazi krajem godine, a kasni zato što im je planove, kažu, odgodila, ali i obogatila Jasminina beba.

Iako je online podrška zamjena za ‘pravu stvar’, učinak može biti itekako moćan

Mogućnost pristupanja navedenim materijalima posebno je važna za žene iz izoliranijih dijelova zemlje, koje nemaju pristup doulama, a ponekad ni osnovnom trudničkom tečaju. “Rodilišta i domovi zdravlja nemaju više primat da jedini daju informacije trudnicama i to onako kako njima odgovara. Osim toga, okupile smo stručnjakinje iz regije, a sudionice su bile s cijelog Balkana i iz dijaspore, nama je to velika stvar. Može se reći da smo svoju nišu pronašle govoreći o temama kojih se drugi ne dotiču. Teme koje su ušutkuju sramom, izjavama poput ‘ne dramatiziraj, hajde preživjet ćeš i bitno je da je beba dobro'”, dodala je Jasmina.

Neposredno iskustvo iz rađaonice

“Prošle godine održale smo prvi online skup na temu pripreme za porod. Naglasak je bio na neposrednom iskustvu iz rađaonice i rada sa ženama, kolegice su davale konkretne savjete i odgovarale na pitanja. Imale smo grupu gdje smo objavljivale materijale, žene su postavljale pitanja. Skup je bio uspjeh pa smo ponovile formulu i početkom godine napravile skup na temu oporavka nakon poroda”, počinje mi pričati Jasmina.

Povratne su informacije, kaže, bile izvrsne, a i same su zapanjile brojem žena koje ‘padaju kroz procijep’ kad je u pitanju oporavak nakon poroda. Godinama se bore s bolovima u leđima, inkontinencijom ili bolnim spolnim odnosima, što, naravno, nije normalno, ali žene žive s tim jer misle da moraju.

Što točno uključuje posao doula?

S druge strane, evo što mogu očekivati žene koje imaju fizički pristup doulama i odluče ih se angažirati. Za početak, unatoč paketima koji su navedeni na njihovoj stranici (Doula puni paket stoji 3.500 kuna, a uključuje punu podršku u razdoblju oko poroda, tri susreta prije poroda, prolazi se plan poroda, danonoćno dežurstvo za upite, kao i jedan susret nakon poroda, koji može uključivati pomoć oko dojenja i drugih praktičnih stvari). Jela me upozorava, svaki je zapravo drugačiji, prilagođen specifičnim potrebama žene; drugačije se posao doule ni ne može kvalitetno odraditi. Žene im se, dodaje, također javljaju u različitim stadijima trudnoće, pa tako ne postoji točno određeno vrijeme u kojem je najbolje posegnuti za doulom.

Procesuiranje traume i prihvaćanje novog poroda kao lijepog iskustva

Ispričala mi je posebno joj dragu priču, koja vrlo vjerno prikazuje što sve posao doula zbilja obuhvaća. Ona i Jasmina našle su se s jednim bračnim parom, koji je imao jako loše i teško iskustvo prvog poroda. Iako ona u trenutku upoznavanja još nije ni bila ponovno trudna, s doulama se odlučila naći kako bi joj pomogle proraditi traume koje je u sebi nosila. Po prvi je put, kako im je rekla, mogla bez straha od osude ispričati sve što ju je mučilo, a doule su joj savjetovale još neke načine procesuiranja. Nedugo zatim, ista je žena ostala ponovno trudna, i brzo angažirala doule za regularne sastanke kod nje doma. Njezin je napredak, u smislu straha od poroda temeljnom na prošlom iskustvu, bio ogroman, pa se do kraja trudnoće novom porodu već veselila, i zapravo se najviše bavila babinjem.

“Na jednom susretu smo na papir stavile sve u detalj oko čega će joj trebati podrška. Sve što ona inače radi i tko će to preuzeti prvih šest tjedana. Njeni najbliži su dobili zadatke, a shvatila je koliko joj je lakše komunicirati s mamom te na ovakav način dati joj zadatke. Kada je ušla u termin bila sam joj stalno na raspolaganju, imala sam čast prisustvovati njenom porodu i novoj ženi koja se rodila u tom trenutku. Neki dan je rekla ‘Ja sam stvarno rodila sama!’, jer to iskustvo joj je bilo oduzeto na prošlom porodu. U babinje sam joj došla još par puta, ali doći ću još koji put jer je predivno biti u društvu žene koja je toliko osnažena”, priča mi Jela.

Predrasude s kojima se susreću i dominantno mizogino društvo

No, unatoč stotinama lijepih priča žena s kojima su Jasmina i Jela radile, priznaju mi i da se još uvijek susreću s mnoštvom predrasuda. U jednom su svom iscrpnom blog postu pisale i da su odlučile prestati ići u rodilišta s klijenticama, i to uglavnom zato što od strane zdravstvenih radnika ne nailaze na razumijevanje, a onda ne mogu pružiti ni kvalitetnu uslugu.

U rodilištu im se često događalo, objašnjava Jela, da osoblje misli da su doule neka vrsta modernih vještica koje dolaze s nekim svojim uljima i mirisima, da znaju neke čarobne točke koje stišću po leđima, a neki misle čak i da su nepoznata osoba koju je ta žena unajmila da joj glumi prijateljicu. Puno im je žena pričalo i kako su ih ondje ispitivali i zašto na porodu uz sebe žele imati nepoznatu osobu, pritom, recimo, ne uzimajući u obzir i da su svi oni ženi nepoznate osobe.

Živimo ono što radimo; Jela je cijelu trudnoću i porod bila uz mene, a za babinje mi je okupila cijelo selo dragih žena

“Zabavno mi je bilo kako mi je prijatelj rekao nakon što je njegova žena i moja draga prijateljica rodila, da ga prije nije uopće zanimalo to što ja radim i da nije razumio ništa. Zapravo mu je sve to bila sprdnja, ali kada je na svojoj koži doživio podršku doule, preobratio se i sada svima govori kako im je bilo predivno i kako ne bi bilo isto bez mene jer bi bili uplašeni i vjerojatno se puno ranije odlučili na rodilište”, priča Jela, i dodaje kako je naše društvo još uvijek duboko mizogino. Kad je u jednom razgovoru s poznanikom rekla kako radi na tome da porod kod kuće postane uobičajen i u Hrvatskoj, dobila je odgovor: “Sve bih ja vas strpao u bolnicu”. Općenito, kaže kako joj je još uvijek nevjerojatno količina muškaraca koji smatra da može odlučivati o detaljima i postupcima na porodu, uopće ne uzimajući želje i potrebe žene koje doista rađa.

Najveća kvaliteta doule je slušanje i neosuđivanje

Kako se naš razgovor bliži kraju, ističu da je u njihovom poslu ipak daleko više lijepih trenutaka, a naglašavaju i kako biti doulom nije posao, već poziv. Neovisno o edukacijama koje završiš (u njihovom slučaju, sve je krenulo s obukom DONA International, pri najvećoj svjetskoj doula organizaciji), kaže Jela, ako nemaš dovoljno ljubavi, strpljenja i neosuđivanja koje svaka doula treba imati, nećeš u tom poslu biti uspješna. Najveća kvaliteta doule je slušanje i neosuđivanje, zato im mame, kako doznajem, i kažu često ‘ovo mogu samo tebi reći’.

Za kraj, nisam mogla odoljeti, a da ih ne upitam i ovo pitanje – imaju li doule svoje doule? Odnosno, jesu li one, po potrebi, na usluzi jedna drugoj? “Jesmo! Moj drugi porod odvio se prošle godine kod kuće uz podršku Jele i supruga, dok sam prvi put bila u rodilištu samo sa suprugom. Živimo ono što radimo: Jela je cijelu trudnoću i porod bila uz mene, a za babinje mi je okupila cijelo selo dragih žena koje su me obilazile i tetošile me. Za mene je razlika bila neopisiva i potvrdila mi je sve što sam naslućivala: imati ovakvu(e) žene uz sebe je zlato”, s osmijehom je zaključila Jasmina.

 

*Zahvaljujemo Botaničaru na ustupljenom prostoru za fotografiranje.