Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

DRUŠTVO

DRUŠTVO Zašto je objava fotografije bez šminke i uređivanja čak i u 2021. aktivistički čin?

Iza viralnog Instagram izazova #PrirodnaŽena stoji glazbenica Kristina Kovač, brutalno prozvana zbog toga što se usudila objaviti fotografiju na kojoj izgleda kao prosječna žena svojih godina

FOTO: TMG CREATIVE/AFP

Iza viralnog Instagram izazova #PrirodnaŽena stoji glazbenica Kristina Kovač, brutalno prozvana zbog toga što se usudila objaviti fotografiju na kojoj izgleda kao prosječna žena svojih godina

Srpska pjevačica i kompozitorica, Kristina Kovač (46), nedavno je objavila fotografiju s godišnjeg odmora. Na njoj sa svojom kćeri pozira na otoku Hvaru, nasmiješena od uha od uha, dok u objavi piše kako je nevjerojatno sretna što si odmor na takvoj destinaciji uopće može priuštiti, i kako joj, uslijed događanja povezanih s epidemijom koronavirusa, nikad nije trebao više. Sporna fotografija nije ni po čemu posebna; prikazuje maloljetnu djevojčicu i njezinu majku, ženu u petom desetljeću života koja izgleda u skladu sa svojim godinama. Govorimo o pokojoj sijedoj vlasi, vidljivim borama i podočnjacima, dakle o prirodnim pojavama čiji je nastanak s protokom godinama nemoguće spriječiti. Pa ipak, dežurni Instagram dušobrižnici još su jednom pohitali u sekciju komentara, brže bolje objasniti zašto se takvi ekscesi jednoj javnoj osobi, s nekoliko tisuća pratitelja, neće tolerirati. Nepisano je pravilo Instagrama, ionako, svima poznato – ako već stariš, barem se potrudi sakriti.

#PrirodnaŽena i što joj sve nedostaje

U slučaju da toga sama nije bila svjesna, potrudili su joj se tako napisati da je ostarjela, da izgleda stravično, da se ne bi trebala tako zapuštati i ostale ohrabrujuće poruke. No, umjesto da im se prepusti i zažali što joj je uopće palo na pamet objaviti fotografiju s ljetovanja na kojoj nije sređena, odlučila je pokrenuti izazov #PrirodnaŽena. Nije trebalo dugo čekati da mu se pridruže brojne istaknute žene iz regije; glumice, pjevačice, voditeljice, ali i žene koje nisu iz javnog života krenule su objavljivati svoje fotografije bez šminke, bez filtera, koje ih prikazuju onakvima kakve uglavnom i jesu. Pjevačica i voditeljica Ida Prester tako je napisala: “Podrška za Kristinu Kovač i sve nas žene pod pritiskom medija da budemo vječno mlade, našminkane i plastificirane. Mi smo žene, a ne lutke! Dosta degradacije! Žene, djevojke, udružimo se u borbi za pravo da budemo što želimo i kakve jesmo!”, dok se voditeljica Nevena Rendeli prisjetila incidenta s početka karijere kad su se mediji zgražali nad time što je jedna njezina fotografija s plaže pokazala kako ima celulit.

I dok je svaka ovakva reakcija na komentare koji za cilj imaju isključivo narušiti pouzdanje neke (budimo realni, uvijek ženske) osobe pohvalna, treba biti svjestan da ona nije dovoljna. Instagram na dnevnoj bazi stvara i gasi trendove, a #PrirodneŽene, vrlo se vjerojatno već idući tjedan nitko neće sjećati. Sve do neke iduće, slične situacije. Pitanje koje se onda nameće jest i ovo; zašto je objava fotografije bez šminke i uređivanja čak i u 2021. aktivistički čin? Može li se dogoditi kakva objava neobrađene fotografije s ljetovanja koja neće prerasti u viralni pokret nego, eto, proći kao svaka druga? I koliko uopće cijeli izazov ima smisla, ako će većina sudionica samo zbog njega napraviti iznimku, a nadalje nastaviti s objavama u kojima se sve potencijalne manjkavosti guraju u treći ili četvrti plan? Pitanja ima daleko više nego odgovora.

#StressandTheCity i žene koje nemaju pravo na starenje

Problem suočavanja sa ženama koje otvoreno (!) stare nije, naravno, rezerviran, samo za našu zemlju ili regiju. Svijet ovih dana obilaze prve fotografije sa snimanja novih epizoda Seksa i grada, a na tapeti se po tko zna koji put našla Sarah Jessica Parker. Kao žena koja je utjelovila jedan od najutjecajnijih i najbolje odjevenih, likova u televizijskoj povijesti, čini se da posebno nema pravo izgledati loše. Pardon, staro. Svaki put otkako se, nakon kraja prikazivanja originalne serije, drznula pojaviti u javnosti i ne izgledati kao naša Carrie kakvu pamtimo i volimo, naišla je na lavinu eksplicitnih komentara.

Izgleda, primjećuju mnogi, prastaro, zapušteno i nesretno, a neki su se potrudili osmisliti čak i prigodni hešteg koji objašnjava razloga koji se iza takve pojave kriju, #StressandTheCity. S druge strane, njezina je kolegica, Kristin Davis, koja je tumačila lik Charlotte, kritizirana jer zbog posjeta dermatologu/estetskom kirurgu izgleda gotovo neprepoznatljivo. Nije dobro ako izgledate kao da ste na pragu 60., ali svakako nije dobro ni ako godine naprasno pokušavate sakriti. Pobjede za žene nakon 30 i neke, shvatili ste, nema.

Sijeda kosa na crvenom tepihu vs. sijeda kosa u stvarnom životu

Ipak, moramo spomenuti i neke recentne pozitivne primjere. Glumica Kate Winslet nedavno je u seriji Mare of Easttown glumila detektivku koja nikad ne nosi šminku, čija je kosa često masna i uvijek zavezana u neuredni rep, koja ima nekoliko kilograma viška i uglavnom nosi odjeću koja joj je za jedan broj prevelika. Kritika i publika ni mjesecima nakon premijere serije ne prestaju pričati o njezinom fenomenalnom nastupu, ali i tome koliko je osvježavajuće na malim ekranima bilo vidjeti stvarnu ženu, sa svim njezinim manama i obilježjima godina.

Nadalje, prošli su se tjedan mediji raspisali i o Andie MacDowell, Helen Mirren i Jodie Foster, holivudskim divama koje su na crvenom tepihu Cannesa ponosno pokazale svoju sijedu kosu i pritom izgledale božanstveno. A upravo je u tome i stvar. Holivudske dive na crvenom tepihu, na čijim je sijedim kosama radio tim ljudi, koje su maksimalno dotjerane, možemo progutati. Mogu one, dakle, biti stare, pod uvjetom da javnost ocijeni da stare graciozno, i da ih viđa samo u najboljim izdanjima.

Baš kao što neuglednu ženu možemo probaviti na malim ekranima, kad je tumači oskarovka, i kad je njezina psihička raslojenost toliko maestralno raspisana u scenariju da drugačiji lik ne bismo mogli ni zamisliti. Ali, usudite se imati 40+ godina, provoditi dobar dan na ljetovanju, zaboraviti da niste našminkani i da nemate frizuru, pa objaviti spontanu fotografiju. Mogli biste postati začetnik kakvog izazova koji ste još do jučer smatrali otrcanim.