Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Aleksandar Selak

Gastro test

U redakciji smo testirali najnoviji okus Ben & Jerry's sladoleda. Usporedili smo ga s vječnim klasicima

Kao povod nam je poslužilo lansiranje novog okusa - Oh My! Banoffee Pie

Gastro test

Gastro test U redakciji smo testirali najnoviji okus Ben & Jerry's sladoleda. Usporedili smo ga s vječnim klasicima

Kao povod nam je poslužilo lansiranje novog okusa - Oh My! Banoffee Pie

FOTO: Aleksandar Selak

Kako polako krećemo odbrojavati do ljeta, tako postaje sve jasnije koje proizvode biramo za našu rubriku Gastro testa. Čim stignu toplije temperature bacamo se na testiranje sladoleda, što onih novih na tržištu, što postojećih u čiju se kvalitetu iznova uvjeravamo. Kad smo vidjeli da je jedan od naših omiljenih brendova, Ben & Jerry’s, upravo predstavio novi okus, Oh My! Banoffee Pie, znali smo da dileme nema. Uz novi okus, odlučili smo isprobati još nekoliko starijih, a s našim čitateljima podijeliti iskrene dojmove.

Sve je počelo s dvoje prijatelja i entuzijasta davne 1978.

Brend Ben & Jerry’s nalazi se u portfoliju tvrtke Unilever, a priča o njegovom nastanku je jako zanimljiva. Sve je počelo davne 1978. u američkoj saveznoj državi Vermont, kad su dva prijatelja, Ben i Jerry, nakon završenog osnovnog tečaja za pripremu sladoleda odlučili okušati svoju sreću u poduzetništvu i otvorili prvu sladoledarnicu na mjestu nekadašnje benzinske crpke. Sljedeće će godine, na godišnjicu otvaranja, pokrenuti tradiciju besplatnog sladoleda za sve posjetitelje koja traje do danas, a godinu poslije toga će, zbog povećane potražnje, sladolede početi nuditi i u prijenosnim pakiranjima te ih razvoziti u dućane i restorane.

Aleksandar Selak

Godinu dana kasnije, 1981., otvara se prva Ben & Jerry’s franšiza, također u Vermontu, a kako se posao dodatno širio, Ben i Jerry su već 1985. odlučili osnovati The Ben & Jerry’s Foundation te se zavjetovali da će 7,5 posto godišnjeg profita vraćati zajednici putem raznih društveno orijentiranih projekata. Tri godine kasnije, Ben i Jerry dobit će priznanje predsjednika Reagana za male poduzetnike godine, a moramo spomenuti i 1991. kao godinu u kojoj je predstavljen jedan od njihovih najpopularnijih okusa uopće, Chocolate Chip Cookie Dough. Brojne su svoje okuse kroz godine posvetili poznatim osobama, a posebice se vidjela ljubav osnivača prema glazbi. Okus Cherry Garcia, primjerice, bio je posvećen gitaristu Jerryju Garciji.

Brend koji pomno osluškuje zahtjeve svojih kupaca

Da se radi o brendu čiji su čelni ljudi razmišljali ispred svog vremena, dokazuje i podatak da su već 1996. predstavili sorbet, odnosno sladoled bez laktoze, bez masnoća i bez kolesterola. Od 2000. godine brend se pridružuje Unileveru, a kroz naredne godine nastavio je s projektima za bolje društvo, od poticanja mladih glasača da izađu na izbore do razrade ideja za pravedniju robnu razmjenu. Još su tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća odbacili korištenje goveđeg hormona rasta, dok su 2000-ih jednako odlučno rekli ‘ne’ GMO-u. No, pažljivim su osluškivanjem svojih kupaca došli do zaključka da u ponudu moraju uvrstiti i opcije njihovih dobro poznatih okusa za vegane, bez namirnica životinjskog podrijetla.

Sad kad znate povijesnu pozadinu i filozofiju poslovanja brenda, vjerujemo da će vam se, baš kao nama, još više svidjeti. Nije nam lako bilo odabrati okuse za testiranje, ali znali smo da ih ne želimo testirati previše u jednom navratu, kako bismo se svakom mogli potpuno posvetiti. Na kraju smo se odlučili za opcije koje su nam se međusobno činile najrazličitije, a sve naše dojmove donosimo u nastavku.

Gastro test

Oh My! Banoffee Pie

Opis: kremasti sladoled s bananom, karamelom i komadićima čokolade

Dojam redakcije: Banoffee pita vrlo je poznata engleska slastica koju, moramo priznati, ranije nismo imali prilike probati. Njezini su glavni sastojci razvidni već iz imena, banana i karamela. Podlogu čine keksi, a nadjeva se tučenim vrhnjem. Nismo, kažemo, nikad probali originalnu pitu, ali ako ima okus poput ovog sladoleda, apsolutno je stavljamo na listu. Oh My! Banoffee Pie jako je lijepe kremaste teksture, okusi se skladno nadopunjuju, i zapravo se ne možemo načuditi tome koliko nam je trebalo da otkrijemo kombinaciju banane i karamele. Od nas ide velika preporuka.

 

Aleksandar Selak

Chocolate Fudge Brownie

Opis: čokoladni sladoled s komadićima brownieja od čokolade

Dojam redakcije: Nijedno testiranje sladoleda u našoj redakciji ne može proći bez onog čokoladnog, pa tako ni ovo. Za naš smo današnji test odabrali Chocolate Fudge Brownie koji u sebi sadrži dvije stvari kojima valjda nitko na svijetu ne može reći ne – čokoladni sladoled s komadićima čokoladnog brownieja. Čvrsto vjerujemo da je svaki sladoled od čokolade prolazan (zato što je ipak sladoled od čokolade), ali samo su rijetki odlični, a ovaj definitivno spada u potonje. Osjetimo puni okus čokolade, posebno naglašen u onim sretnim zalogajima u kojima naiđemo i na brownie, a bolju teksturu se ne bismo usudili ni zamišljati. Ako tražite jedan dobar čokoladni sladoled u koji ćete uložiti ovih dana, neka to bude upravo ovaj. Nećete požaliti.

 

Aleksandar Selak

Strawberry Cheesecake

Opis: sladoled od krem sira i jagoda, zaslađenim komadićima jagode i komadićima keksa

Dojam redakcije: Uvijek kad pomislimo da u našim srcima nema mjesta za još jednu verziju ili nečiji recept cheesecakea, uvjerimo se da smo bili u krivu. Iskreno, nismo bili sigurni ni u to hoće li sladoled moći dostojno imitirati sve ono zbog čega volimo pravu tortu od sira – dobar omjer slatkog i kiselog, različite teksture kremastog i hrskavog, ali Strawberry Cheesecake je to odradio bez problema. Dodatak jagode cijeli je okus samo podigao na višu razinu, a mi smo se u redakciji složili da ćemo dobro razmisliti kad ćemo ponovno zasukati rukave i ispeći tortu. Jer, teško da bi nadmašila okus ovog sladoleda.

Aleksandar Selak

Sadržaj nastao u suradnji s Unileverom.