Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Velike priče

Gospođa iz Zagreba umrla nakon liposukcije. Suprug za Telegram: ‘Doktori su pogriješili, idem u tužbu’

Iz privatne bolnice u kojoj se gospođa podvrgla zahvatima tvrde da njihovi liječnici nisu krivi za smrt pacijentice, no obitelj je uvjerena u suprotno

‘Svi ti simptomi koje je Dijana prijavljivala i ono što je izmjereno bili su jasni pokazatelj plućne embolije, školski primjer, onako kako ih literatura opisuje. Doktori su morali odmah posumnjati’, tvrdi suprug

Cijenjena hrvatska liječnica Dijana Ramić Severinac početkom ove godine preminula je nakon estetskog zahvata kojem se podvrgla. Njezin suprug, stomatolog Igor Severinac, odlučio je istupom na Telegramu izaći u javnost te najaviti tužbu protiv privatne zagrebačke bolnice jer je, smatra, osoblje grubo griješilo tijekom postoperativnog postupka. “Moja glavna želja je da se to više nikada ne ponovi”, kazao nam je.

Telegram je dobio uvid u medicinsku dokumentaciju koju je suprug preminule skupio, između ostalog i medicinsko vještačenje koje je zatražio.

“Bila je to rutinska operacija zakazana za četvrtak, 25. veljače, i već je u petak trebala biti otpuštena. Međutim, sve je od samog početka krenulo nekako čudno”, kazao je na početku razgovora o tragediji u kojoj je ostao bez supruge.

Dr. Dijana Ramić Severinac / Privatna arhiva

Zašto se liječnica odlučila za estetski zahvat?

Operativni zahvat bio je zakazan za osam, devet sati ujutro, prisjeća se njezin suprug. “Dijana je tog dana trebala biti prvi pacijent. Oko 11 sati nazvao sam bolnicu, no nitko mi se nije javio. Nitko nije odgovarao baš niti na jedan broj. Javili su mi se tek kasno poslijepodne, oko 18 sati, kada su mi kazali da je operacija završena i da se Dijana probudila. Rekli su mi da je zahvat trajao duže od planiranog i da nije sve bilo baš očekivano. Sugerirali su mi da ne zovem suprugu jer je još pod utjecajem anestezije. To sam u tom trenutku mirno prihvatio, znajući da opća anestezija doista može ošamutiti osobu još neko vrijeme nakon operacije”, ispričao nam je suprug.

Doktorica Dijana Ramić Severinac bila je uspješna obiteljska liječnica. Poznato je da je bila i među osnivačima KoHOM-a, Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine. Njezini kolege, u posljednjem pozdravu napisali da je bila borac za prava pacijenata ali i liječnika. “Nije se bojala ući u borbu s institucijama kako bi pokazala da se može bolje, drugačije”, poručuju njezini kolege iz KoHOM-a prisjećajući se brojnih kongresa što ih je organizirala i znanja koje je prenosila.

U 50. godini života, nakon što je podigla obitelj i liječničku praksu, odlučila se za neke estetske korekcije. Kako se godinama borila s viškom kilograma, dogovorila je abdominoplastiku te uz to korekciju očnih kapaka. Od posljedica tih rutinskih zahvata u koje je još, kako će se ispostaviti kasnije, bila uključena i liposukcija, Dijana Ramić Severinac umire 28. veljače ove godine. Masivna embolija pluća bila je kobna.

Zašto je obitelj odlučila istupiti baš sada?

Njezina obitelj odlučila je javno istupiti kako bi, tvrde, “ukazali na propuste koji su se tijekom Dijaninog liječenja dogodili”. Poručuju kako ne žele da se njihov istup shvati kao revanšizam prema bolnici, no “važno im je da istina izađe na vidjelo”. Naime, vještak kojeg su angažirali zaključio je da se prije, tijekom i nakon operacije Dijane Ramić Severinac postupalo protivno pravilima medicinske struke. Drugim riječima, vještak sumnja na liječničku pogrešku, što bolnica pak negira.

Riječ je o Specijalnoj bolnici Arithera iz Zagreba, iz koje navode da je njihova pacijentica, koja je i sama bila liječnica, znala za sve moguće rizike. Napominju kako je to prvi smrtni slučaj u 23 godina dugoj povijesti njihovog rada.

No obitelj želi da se Dijanin slučaj do kraja rasvijetli. Uvjereni su da to duguju upravo njoj koja je bila međunarodno priznati stručnjak za sigurnost pacijenata. Drže kako su potrebni detaljni protokoli koje se u zdravstvu mora poštivati kako životi pacijenata ne bi bili dovedeni u pitanje.

Dijana zaslužuje da se dozna istina

Suprug doktorice Dijane još je uvijek shrvan. Iako pokušava, budući da je i sam zdravstvene struke, racionalno sagledavati sve što se događalo u posljednjim trenucima života njegove supruge, brojni detalji, kaže, upadaju mu u oči, te zbog njih i sam sumnja kako nije sve napravljeno po pravilima. O svojoj supruzi govori u superlativima. Podržavao ju je u zdravstvenoj karijeri, djelovanju u međunarodnim kongresima, borbi za sigurnost pacijenata… Kada je na red došla njezina želja da nakon bezuspješnih dijeta i vježbanja kirurški korigira svoje tijelo, podržao ju je i u tome.

“Odabrala je korekciju kapaka što joj je bio medicinski problem, te abdominoplastiku, kao funkcionalni estetski nedostatak, odnosno uklanjanje viška masnog tkiva s trbuha. Liposukcija je kasnije ubačena kao dodatak, nakon prvotnog dogovora. Sve smo zajedno prokomentirali, no sama je odabrala bolnicu u kojoj želi obaviti te zahvate. Odlučila se za specijalnu bolnicu Arithera. Ne znam točno zašto. Činjenica je da je bila u prijateljskim odnosima s vlasnicom te bolnice, ali to sigurno nije bilo primarno. Pitao sam ju jesi li sigurna, ona je odgovorila jesam“, prisjeća se dr. Severinac.

‘Sve mi je nekako bilo čudno’

Vraća se zatim na kronologiju cijelog događaja. Govori nam kako se sa suprugom uspio čuti tek dan nakon operacije. “Rekla mi je da joj nije dobro, pa sam joj sugerirao da ne žuri kući već da odleži u bolnici koliko bude potrebno. Uvjerio sam ju da ne brine za djecu i da ćemo biti OK. Često je znala i ranije izbivati po kongresima i nikada s tim nije bilo problema”, opisuje dr. Severinac koji se tog dana sa suprugom više nije uspio čuti. Nije, kaže, odgovarala na pozive. Poslala je samo poruku da joj nije dobro, da se ne može smiriti i da ima problema s disanjem.

“Tek tada mi je napisala da je obavljena i liposukcija jer su joj navodno time željeli prijateljski izaći u susret. Nisu željeli da bedra ostanu disproporcionalna u odnosu na trbuh”, nastavlja prepričavati dr. Severinac. Kasnije mu i Dijanine prijateljice potvrđuju kako im je javljala da joj nije dobro nakon zahvata. Pokazuju mu i njezine poruke.

Dijana Ramić Severinac sa suprugom / Privatna arhiva

Detalji iz bolničkih dokumenata

Iz službenih podataka bolnice vidljivo je da je Dijana Ramić Severinac kolabirala u subotu 27. veljače, na dan kada su ju planirali pustiti kući. Tlak joj je bio izuzetno nizak. Ni nakon 45 minuta joj nije bilo bolje. Kako se žalila i na osjećaj panike, dobila je infuziju, te tablete za umirenje. Njezin suprug, međutim, tvrdi da je Dijana više puta gubila svijest, što je proizlazilo iz poruka koje je s njim razmjenjivala. Toga nije bilo u podacima bolnice.

“Svi ti simptomi koje je Dijana prijavljivala i ono što je izmjereno bili su jasni pokazatelj plućne embolije, školski primjer, onako kako ih literatura opisuje. Pad tlaka i povećanje pulsa uz anksioznost, uz činjenicu da je rađena liposukcija kod koje je vjerojatnost plućne embolije iznimno velika morali su potaknuti liječnike da reagiraju ranije. Morali su odmah posumnjati na mogućnost plućne embolije. Umjesto toga oni su joj samo davali lijekove za te simptome i time zapravo kamuflirali pravo stanje, samo su sanirali posljedice, ali ne i uzrok”, pokazuje nam liječničku dokumentaciju svoje supruge dr. Severinac. Primjećuje i da u petak, dan nakon operacije, nije bilo nikakvih podataka, odnosno cijeli dan liječnici nisu obilazili Dijanu.

“I Dijana mi je rekla da u petak nije bilo liječnika, nego su ga samo medicinske sestre kontaktirale telefonom”, prisjeća se dalje Dijanin suprug.

Je li liječenje bilo po pravilima?

“U subotu je Dijana sama tražila da ju se pregleda, a ja ponovno nikoga nisam uspijevao dobiti na telefon. I u nedjelju ujutro sam zvao. Nisam dobio ni Dijanu ni bilo koga u bolnici. Tek oko podneva zvao me kirurg i potvrdio mi da su se okupili jer Dijanino stanje nije bilo dobro. Sumnjali su u tom času na plućnu ili masnu emboliju, koju izaziva kuglica masti. I jedno i drugo su bile moguće posljedice zahvata. Najavio mi je da ju planiraju preseliti u bolnicu. Rekao sam im da slobodno to naprave, pitajući se što su uopće čekali. S embolijom se ne može čekati”, potvrđuje dr. Severinac koji je tek naknadno doznao da je njegova supruga cijelo vrijeme dobivala i heparin, lijek protiv zgrušavanja krvi. No, očito to nije bilo dovoljno. U nedjelju joj je doza heparina povećana, no kobna embolija nije spriječena.

“Kada su me nazvali, pitali su me u koju bolnicu da ju voze. Sugerirao sam Rebro ili Merkur budući da su najbliže. Spomenuli su mi da je Dijana rekla da ima nekog poznatog u Merkuru pa sam zvao tamo. Sve je organizirao i tim ju je čekao. No, nakon svega 15-ak minuta, kada sam povratno zvao u Aritheru nitko mi se više nije javljao. Ja sam s djecom otišao pred Merkur. Želio sam da vide mamu. Jer u trenutku kada je definirana sumnja u plućnu emboliju nužno je žurno liječenje.

Prema patološkom nalazu još u petak se plućna embolija počela razvijati. Naime, radilo se o opsežnom začepljenju do kojeg nije moglo doći u nedjelju ujutro”, rekao nam je dr. Severinac.

Što je točno bilo uzrok smrti?

Oko 14 sati te nedjelje, dok je s djecom bio pred Merkurom, iz Arithere su ga nazvali i rekli da je Dijana umrla. Pala je u arest prilikom organizacije transporta i unatoč jednosatnom pokušaju oživljavanja nije spašena.

“Zapravo nije ni stigla do Hitne pomoći. Kada sam došao u Aritheru samo sam pitao Što ste čekali? Objašnjavali su mi da je bila na heparinu, ali detaljniji odgovor nisam dobio. Pozdravili smo se tamo s njom i zaključili da nemamo više s njima što razgovarati”, prepričava.

Obdukcijom je potvrđeno da je Dijana Ramić Severinac umrla od masivne plućne embolije, a njezin suprug, sada kad rekonstruira sve što se događalo, uvjeren je da su njezini simptomi, koji su bili sve jači i jači, ukazivali da dolazi do začepljenja plućnih žila.

Vještak je ukazao na propuste

U želji da ukaže da se propusti poput ovih u liječenju njegove supruge ne smiju događati, Igor Severinac angažira sudskog vještaka, Mirana Cvitkovića, koji zaključuje da je nepravilnosti doista bilo.

Vještak je utvrdio da je Dijana Ramić Severac bolovala od poremećaja zgrušavanja krvi zbog čega ju je specijalist prije zahvata trebao posebno pregledati. No, to, tvrdi vještak, nije učinjeno. Bila je i pretila, što je također jedan od preduvjeta za pojavu tromboembolije tijekom ili nakon zahvata. Ni to, po mišljenju vještaka, nije primjereno percipirano. Nije, nastavlja vještak, odgovarajuća pažnja dana ni činjenici da je rađena abdominoplastika s liposukcijom što je jedan od estetskih zahvata s najvišom pojavom tromboembolijskih incidenata.

“Klinička slika tijekom hospitalizacije ukazivala je da je opravdano zaključiti ili u najmanju ruku posumnjati da je kod pacijentice došlo do ozbiljne, očekivane i poznate komplikacije, tromboembolije, odnosno razvoja plućne embolije, što također nije pravovremeno učinjeno”, zaključio je vještak Miran Cvitković.

Sudska tužba protiv bolnice

Obitelj Severinac sada podnosi tužbu jer žele dokazati istinu o Dijaninoj smrti. “Ono što me najviše potiče na sudski postupak jest činjenica da se Dijana bavila sigurnošću pacijenata u liječničkim ordinacijama. Bila je članica EQuiP-a (European Society for Quality and Safety in Family Practice) koja je dio organizacije WONCA (World Organization of Family Doctors).

“Bavila se i brojnim međunarodnim istraživanjima, tako da nismo izgubili samo mi nego i hrvatska medicinska znanost”, ističe Igor Severinac. Ponavlja kako mu je u svemu najvažnije da se ovako nešto više nikada ne ponovi. Moraju, smatra, postojati protokoli za sve situacije u zdravstvu. “Kad se posumnja u plućnu emboliju ne možete zvati supruga pacijentice i pitati što da radite i kamo da ju vozite. To je neprihvatljivo”, kaže.

Posebno ga smeta to što su iz bolnice, na njihov prvi dopis i zahtjev za isplatom odštete odgovorili pravdajući se da je Dijana kao liječnica bila upoznata sa svim potencijalnim komplikacijama. “Ona je tamo bila pacijent. I ona nije u tom postoperativnom stanju bila sposobna donositi bilo kakve odluke vezane za vlastito liječenje. Ovo je komplikacija koja se mogla dogoditi, no mislim da u Dijaninom slučaju nije postupljeno na vrijeme. Možda se posljedica mogla izbjeći. Reći ću vam kao primjer da se u isto vrijeme kad i Dijana u jednoj drugoj bolnici nalazila njezina prijateljica. Tijekom poroda došlo je do embolije ali je sve na vrijeme tretirano i ona je zajedno s djetetom nakon 14 dana došla kući. Dijana je otišla, ali se nije vratila”, kaže nam na kraju Dijanin suprug.

Što na sve kažu iz bolnice?

Ravnateljica Specijalne bolnice Arithera Arijana Hegediš Došen objašnjava kako su njihovi liječnici međunarodno priznati stručnjaci koji svoje zvanje obavljaju savjesno i dostojanstveno, temeljeno na znanju, iskustvu i liječničkoj etici te međusobnom povjerenju s pacijentima.

“To je posebno izraženo kada se radi o pacijentu koji je ujedno i sam liječnik, što je upravo činjenica u ovom slučaju”, kaže ravnateljica Hegediš Došen. Zatim navodi kronologiju prema kojoj njihov tim dogovara pružanje medicinske usluge s pacijentom kroz, kako tvrdi, partnersku, jasnu i sadržajnu komunikaciju, vodeći računa o potpunom razumijevanju postupka.

“Tu se vodi računa i o individualnim rizicima i ograničenjima koja oni nose. Pravila struke poštuju se u punom smislu i primjenjuju najviši standardi: od procjene rizika i odabira metode postupanja u predoperativnoj pripremi, potom samog izvođenja zahvata pa sve do postoperativnog nadzora i njege uz praćenje vitalnih funkcija kako bi sve proteklo bez poteškoća. Tu nema iznimke”, poručuje.

Što kada se pacijentu stanje pogorša?

“Ukoliko se unatoč svemu ipak dogodi kliničko pogoršanje, konzilij sastavljen od liječnika specijalista neodgodivo poduzima sve potrebne postupke za povratak i održavanje vitalnih funkcija. Međutim, u okolnosti kliničkog pogoršanja moguć je i neželjeni, smrtni ishod, čiji se uzroci mogu utvrditi naknadno. U ovom slučaju, koji je prvi u povijesti našeg postojanja, obdukcijom i nalazom potvrđen je uzrok smrti bez implikacije liječničke pogreške.

I pored neupitne ekspertize, pedantnog poštivanja medicinskih protokola i odgovornog posvećivanja pacijentima, liječnici i medicinske sestre na svojim su profesionalnim putevima na žalost katkad primorani suočiti se sa neželjenim smrtnim ishodom. Takve su situacije za njih izrazito stresne pa i bilo kakvo medicinsko-tehničko opravdanje ne umanjuje teret osobne spoznaje gubitka pacijenta. U konačnici ipak, to ne umanjuje, već naprotiv učvršćuje naša nastojanja da i nadalje svim pacijentima pružimo uslugu prema najvišim standardima struke.

Medicinski tim i ravnateljica Specijalne bolnice Arithera i ovaj put iskazuju žaljenje i upućuju iskrenu sućut obitelji preminule pacijentice”, kazala je za Telegram Arijana Hegediš Došen.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više