Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Velike priče

Idemo dalje. Inspekcija otkrila: zagrebački fakultet isplatio 1,3 milijuna kuna za sumnjive poslove, nema dokaza da su obavljeni

Ovo je drugi nastavak feljtona o neshvatljivom trošenju javnog novca na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu

Velike priče

Velike priče Idemo dalje. Inspekcija otkrila: zagrebački fakultet isplatio 1,3 milijuna kuna za sumnjive poslove, nema dokaza da su obavljeni

Ovo je drugi nastavak feljtona o neshvatljivom trošenju javnog novca na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu

Telegram je došao u posjed razarajućih rezultata službenog Proračunskog nadzora nad zagrebačkim PBF-om. Nalaze inspektora objavljujemo detaljno, u četiri nastavka, kako bismo pokazali do kojih je razmjera u Hrvatskoj moguće godinama trošiti javni novac bez ikakvih sankcija

Nakon što smo jučer objavili rezultate službenog Proračunskog nadzora koji dokazuju kako je dekanica zagrebačkog PBF-a godinama službenu karticu peglala na skupu odjeću, parfeme i nakit, Telegram danas otkriva sumnjive isplate preko studentskih ugovora. U dijelu koji se tiče PBF-ovih isplata preko studentskih ugovora, proračunski inspektori utvrđuju kako je ovaj fakultet 2019. i 2020. – u razdoblju koje obuhvaća mandate aktualne dekanice Jadranke Frece i bivšeg dekana Damira Ježeka – isplatio 1,303.846 kuna bez dokaza da su studentski poslovi zaista odrađeni.

Odnosno, nadzornici sumnjaju da uopće nisu odrađeni. Time su na PBF-u, naglašavaju inspektori, prekršili Zakon o proračunu koji propisuje da se svaki rashod iz proračuna mora temeljiti na vjerodostojnoj ispravi kojom se dokazuje obaveza plaćanja. Zbog dubioznih studentskih ugovora postupat će i Državni inspektorat, no protiv Jadranke Frece i Damira Ježeka i dalje nije pokrenut nikakav postupak. Niti je dekanica smijenjena.

Telegram je, podsjećamo, još prije godinu i pol objavio audio snimku na kojoj se jasno čuje kako Damir Ježek traži da studenti, kojima je fakultet preko studentskih ugovora isplatio 5500 kuna, njemu na ruke donesu 5000 kuna, a 500 zadrže sebi kao nagradu za trud.

(Ne)obavljeni studentski poslovi za 5600 kn

Inspektori Ministarstva financija detaljno se bave studentskim ugovorima PBF-a na 35 od ukupno 148 stranica proračunskog nadzora. Tvrde da su iznosi, koje je PBF tijekom 2019. (808.825,11 kn) i 2020. (495.024,06 kn) isplaćivao preko studentskih ugovora svojim studentima, u cijelosti isplaćeni “temeljem nevjerodostojne dokumentacije” čime je prekršen Zakon o proračunu.

Za ove ugovore, navode, “ne postoji evidencija sati rada iz koje bi bilo razvidno da su poslovi navedeni na studentskim ugovorima zaista i izvršeni”. Posebno intrigira što su većini studenata, kako proizlazi iz podataka proračunskih inspektora, isplaćivane cifre između 5500 i 5600 kuna po ugovoru.

Ovo podsjeća na iznose od 5500 kuna koje je, prema riječima Telegramovih izvora i snimki koje smo objavili 2021., bivši dekan Ježek isplaćivao studentima za fiktivne poslove pa onda tražio da većinu tog novca vrate njemu.

Što su studenti, kao, radili?

Studenti su, nadalje, za faks navodno radili na poslovima pomoći u izvođenju dijela nastave, sređivanju arhive fakulteta i slično. Izrazito je neobično i da su studenti prehrambene i biotehnologije navodno radili na informatičkim poslovima “kreiranje SQL baze, wordpress platforme za sekundarne webove”, “pomoć u obavljanju poslova updatea DNS-a”, “održavanje lokalne mreže i optimizacija DNS servera”, “pomoć u upgrade-u servera za web”. Za takve bi stvari fakulteti trebali imati stalnu podršku CARNET-a, ali i interno zaposlene osobe.

U konačnici, inspektori nalaze i kako su ovi ugovori sklapani suprotno odredbama Zakona o obavljanju studentskih poslova: većina ih je sklopljena tijekom ili nakon navodnih poslova, a ne uoči početka obavljanja posla – kako propisuje Zakon.

Primjerice, jedna je studentica sklopila ugovor s PBF-om 16. svibnja 2019., za poslove pomoći u organizaciji Dana fakulteta koji su navodno obavljeni od 15. travnja do 31. svibnja. Inspektori u ovom slučaju primjećuju i kako je Dan fakulteta obilježen 26. i 30. travnja 2019. pa im nije jasno zašto je studentica bila angažirana na tom poslu još punih mjesec dana.

Fakultetom se bavi policija

Fakultet se na nalaz inspekcije očitovao tezom kako su studente angažirali na poslovima koje zaposlenici nisu stizali obavljati u sklopu svog radnog vremena. Cijena rada za prekovremeni rad zaposlenika, argumentirali su, “neusporedivo je veća od cijene sata studentskog rada” pa su, tvrde, bili primorani posegnuti za studentskim radom kako bi osigurali redovito poslovanje fakulteta. Studente za obavljanje potrebnog posla, dodaju, pronalazili su preko fakultetskog studentskog zbora.

Telegramovi izvori u prošlogodišnjim su tekstovima, pak, tvrdili kako su se ugovori prikupljali ili na zamolbu tadašnjeg dekana Ježeka ili su studenti ugovore na određene cifre podizali u referadi. PBF se očitovao i kako tijekom 2019. i 2020. kod njih nije postojala propisana procedura ugovaranja ni kontrole obavljanja studentskih poslova. Dekanica Frece propisala ju je tek 1. lipnja 2021. . Zbog problematičnog sklapanja studentskih ugovora na PBF-u, nadzor Ministarstva financija zaključuje kako će svoj nalaz dalje proslijediti Državnom inspektoratu na nadležno postupanje.

Prijave zbog ugovora, ali ne na PBF-u

Pritom je zgodno spomenuti kako je PU varaždinska baš jučer objavila podnošenje kaznene prijave protiv 42-godišnjeg direktora jedne tvrtke iz Varaždina i 12 studenata jer su tijekom travnja i svibnja 2022. fiktivnim ugovorima izvukli više od 100.000 kuna. Policija je, dakle, ovaj varaždinski slučaj zaključila u sedam mjeseci. No u slučaju PBF-a, nisu tako ažurni, iako se evidentno radi o desetak puta višem spornom iznosu.

Telegram je prije više od godinu i pol objavio spomenutu audio snimku koja dokazuje izvlačenje novca. Nakon toga, Ministarstvo financija poslalo je svoje inspektore u proračunski nadzor nad PBF-om, i oni su utvrdili grube nepravilnosti. Zatim smo, još u rujnu, dobili potvrdu kako je policija zaprimila skandalozne rezultate proračunskog nadzora, no do danas se nije dogodilo ništa.


* Novi nastavak o trošenju novca na PBF-u objavit ćemo sutra, u subotu 10. prosinca 2022., kada ćemo se baviti egzotičnim pokušajima dekanice Frece da opravda sumnjive troškove.


** Naknadno je stigla reakcija odvjetnika dekanice Frece

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više