Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Velike priče

Inspekcija potvrdila: zagrebačka dekanica godinama troši javni novac na luksuz, odjeću i parfeme. Nije ni smijenjena

Nakon Telegramovih lanjskih otkrića, na Prehrambeno-biotehnološki fakultet ušla je inspekcija Ministarstva financija

Velike priče

Velike priče Inspekcija potvrdila: zagrebačka dekanica godinama troši javni novac na luksuz, odjeću i parfeme. Nije ni smijenjena

Nakon Telegramovih lanjskih otkrića, na Prehrambeno-biotehnološki fakultet ušla je inspekcija Ministarstva financija

Telegram je došao u posjed razarajućih rezultata službenog Proračunskog nadzora nad zagrebačkim PBF-om, čija dekanica godinama pegla službenu karticu na parfeme, restorane, luksuznu kozmetiku i odjeću; uzima velik novac za nadrealnu loko vožnju; isplaćuje stotine tisuća kuna za poslove koje nije moguće dokazati... Nalaze inspektora objavljivat ćemo detaljno, u četiri nastavka, kako bismo pokazali do kojih je razmjera u Hrvatskoj moguće godinama trošiti javni novac bez ikakvih sankcija. Telegram je prva otkrića o troškovima na PBF-u objavio prije godinu i pol, zatim nam je još u rujnu potvrđeno da su rezultati ovog proračunskog nadzora proslijeđeni policiji, no protiv dekanice i dalje nije pokrenut nikakav postupak niti je smijenjena

Prije 18 mjeseci Telegram je objavio otkrića o neobjašnjivim troškovima zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF). Otkrili smo kako su dekanica Jadranka Frece i bivši dekan Damir Ježek, kasnije njezin prodekan, peglali službene kartice na ekskluzivne parfeme i odjeću, restorane, shopping na Baliju i u New Yorku.

Nakon spomenutih Telegramovih tekstova iz svibnja 2021., na PBF su upućeni inspektori Ministarstva financija. Rezultati proračunskog nadzora raskrinkali su teško prepričljive razmjere trošenja novca na tom fakultetu, a Telegram će sada u nekoliko nastavaka objavljivati otkrića inspektora.

Proračunski nadzor pokazao je kako su tijekom 2019. i 2020. Frece i Ježek potrošili 155.049,90 kuna pravdajući troškove nevjerodostojnom dokumentacijom ili tako da se razlog čašćenja i davanja poklona uopće ne može razaznati. U istom periodu, PBF je na studentske ugovore svojih studenata isplatio milijunski iznos bez dokaza da su studentski poslovi zaista odrađeni. Svime ovime, smatraju inspektori, prekršen je Zakon o proračunu koji propisuje da se svaki rashod iz proračuna mora temeljiti na vjerodostojnoj ispravi kojom se dokazuje obaveza plaćanja.

Nevjerojatni troškovi

Nadzornici Ministarstva financija na gusto pisane 93 stranice – od ukupnih 148 – otkrivaju što se zbivalo sa službenim karticama PBF-a. Frece i Ježek su, utvrđuje nadzor, tijekom 2019. i 2020. potrošili ukupno 155.049,90 kuna na suspektan način: ili uopće nije jasan razlog kupovine ili nije moguće dokazati zašto je plaćanje izvršeno (pravdanje troškova nevjerodostojnom dokumentacijom).

Troškovi po njihovim Business Mastercard karticama u više su navrata posve nevjerojatni i podvig ih je pobrojati. U nastavku donosimo tablice plaćanja Ježeka i Frece koja su na faksu kasnije knjižena pod reprezentaciju:

Shopping vikendom i na godišnjem

Posebnu pažnju zaslužuju neke stavke iz navedenih tablica. Primjerice, kada profesor Ježek u subotu, 25. svibnja 2019., službenom karticom plaća račun na 3652,50 kuna u zagrebačkom restoranu Baltazar; ostaje nepoznato koga je u ime fakulteta tadašnji dekan počastio pa je plaćanje, utvrđuju nadzornici, izvršeno suprotno Zakonu o proračunu.

U lipnju 2019. Ježek u Pragu troši 3520 kuna za šest parfema koje pravda pod reprezentaciju, no kako “nije poznato kojem poslovnom partneru su kupljeni pokloni”, i ova je kupovina označena suspektnom po javni novac. Zanimljive su i Ježekove kupovine tijekom neradnih dana. Vikend krajem kolovoza 2019., Ježek provodi u Kutjevu (subota) gdje kupuje razna pića za 2956,40 kuna. Dan kasnije (nedjelja), troši 210 kuna u Krčmi Zlatni Lug u Požegi.

Na službenom putu i na poslu

U nedjelju, 15. rujna zabilježen je pak shopping u Zagrebu: 1154 kune za dva parfema u Douglasu pa još 4968 kuna za Swarovski narukvicu u Arena Centru. Osim kupovine tijekom vikenda, ističu se i Ježekove transakcije tijekom godišnjeg odmora. Tako početkom kolovoza 2019. u Bolu na Braču za 1497,60 kuna kupuje razna vina u Jako vino d.o.o., kamo se vraća tri dana kasnije – i dalje na godišnjem odmoru – i troši još 513,28 kuna za masline, ovčji sir i dalmatinski pršut.

Istoga dana u Uje d.o.o. za 364 kune kupuje džem, prošek i mali ribež za sir. U narednim danima, također na godišnjem, Ježek troši još 2341 kunu u restoranima na Murteru. Na poleđinama kopija svih ovih računa navedeno je “reprezentacija”, a kasnije je fakultet to tako i knjižio. Što znači da je sve ove troškove Ježek pravdao ugošćivanjem ili darivanjem poslovnih partnera poklonima. Proračunski inspektori u to sumnjaju pa mali milijun puta ističu kako su ovi troškovi u poslovnim knjigama evidentirani temeljem nevjerodostojne dokumentacije.

Nadzor usput utvrđuje i neobičnu situaciju u Ježekovoj evidenciji radnoga vremena. Početkom svibnja 2019. profesor je, uz putni nalog, otputovao na trodnevni službeni put u Švicarsku, no u evidenciji radnoga vremena zapisao je da je u isto vrijeme bio prisutan na poslu punih osam radnih sati. “S obzirom na to da je za vrijeme službenog putovanja evidentirano da je Damir Ježek bio na radnom mjestu”, proračunski nadzornici svoj će nalaz proslijediti i Državnom inspektoratu na nadležno postupanje.

12.000 kuna poklona s Balija, za koga?

U listopadu 2019., službenu karticu počinje koristiti i novopečena dekanica Jadranka Frece. Ubrzo kreće ozbiljnije trošiti: odijela, haljine, Hugo Boss muške košulje, fina kozmetika, set tanjura, pribor za jelo, Ray Ban sunčane naočale, Pandora nakit, parfemi s naglaskom na Chanel bočice… Sve je ovo dekanica pravdala “darivanjem poslovnih partnera”, odnosno fakultetskom reprezentacijom.

Nadzor se bavi i putovanjem Frece i Ježeka na znanstvenu konferenciju na Bali u studenom 2019., odnosno slučajem koji je otkrio Telegram. Kako smo pisali, Frece i Ježek na Baliju su bili posebno revni u peglanju kartice; platili su smještaj u luksuznom resortu, majice u Hard Rock Caféu, Polo majice, a Ježek na odlasku s Balija u duty free shopu na aerodromu troši više od 12.000 kuna za, kako je po računima utvrdio nadzor, parfeme i nakit.

Veliki preokret u priči

Profesor Ježek prošle je godine, pravdajući se, za Telegram kazao kako su pokloni koje je kupio u Duty Free Shopu na povratku s konferencije, bili za 12 članova organizacijskog odbora kongresa na Baliju. Međutim, organizatori te konferencije za Telegram su uskoro potvrdili da nikakve poklone nisu primili. Profesor Ježek na ove je informacije, kada smo mu ih prenijeli, ostao šokiran i poručio kako, citiramo, “postoji mogućnost da su darovi otuđeni”.

Veliki preokret u ovoj priči utvrđuju nadzornici Ministarstva financija. Prema dokumentaciji koju su pročešljali, ispada da su nakit i parfemi s Balija iz Duty Freeja kupljeni kao “poslovni pokloni za Sveučilište Sjever” pa ova priča snažno počinje konkurirati meksičkim telenovelama. Istaknimo, pritom, kako pokloni s Balija nisu jedina poveznica Frece i Ježeka sa Sveučilištem Sjever.

Sjever šalje na put, a plaća PBF

Nadzor utvrđuje da je Ježeka i Frece na službeno putovanje na Bali, na konferenciju, uputilo upravo Sveučilište Sjever, njihov drugi poslodavac. Spomenuli smo već, oboje su – uz ugovor o radu na PBF-u gdje su obnašali čelne dužnosti – paralelno imali ugovore i sa Sveučilištem Sjever. Ono ih službeno šalje na Bali, no Frece i Ježek tamo troše novac PBF-a pa nadzor konstatira da su svi troškovi tog putovanja trebali biti plaćeni sa Sveučilišta Sjever.

Još dvije crtice o ovoj spektakularnoj indonezijskoj epizodi zagrebačkih profesora. Dok je bio na Baliju na službenom putu – na koji ga je poslalo Sveučilište Sjever – Ježek je prema evidenciji radnog vremena održao dva predavanja na Sveučilištu Sjever. Kako je to moguće sukladno zakonima dosad spoznate fizike, čude se i nadzornici Ministarstva financija.

Osim toga, utvrdili su kako je u evidencijama PBF-a za Ježeka i Frece zabilježeno da su bili na službenom putu tijekom boravka na Baliju iako ih PBF nije poslao na taj službeni put, dok evidencije Sveučilišta Sjever nisu zabilježile da su bili na službenom putu, iako im je upravo Sveučilište Sjever izdalo naloge za službeno putovanje. Ovime će se, također, pozabaviti Državni inspektorat “zbog nepravilnosti u vođenju evidencije radnoga vremena”.

Putni nalog za odlazak na radno mjesto

Spomenimo i kako sličnu situaciju nadzornici pronalaze u siječnju 2019., osam mjeseci prije putovanja na Bali. Tada su Frece i Ježek, po nalogu za službeno putovanje koje im je izdalo Sveučilište Sjever, otputovali na konferenciju u Valenciju. Troškove kotizacije za konferenciju te noćenje, podmirili su službenom karticom PBF-a, ustanove koja ih na taj službeni put nije poslala.

Paralelni radni odnosi Frece i Ježeka na PBF-u i Sveučilištu Sjever višestruko se provlače kroz ovaj proračunski nadzor. Na primjer, dekanica u jednoj koprivničkoj pivnici, na ime reprezentacije, časti predstavnike Sveučilišta Sjever. Pritom ima PBF-ov nalog za službeno putovanje na Sjever kako bi tamo održala predavanje. Nadzor se čudi: “Nije razvidno zašto je Jadranki Frece Fakultet izdao nalog za službeno putovanje da bi održala predavanje na Sveučilištu Sjever, ako je i tamo zaposlena”. Identične situacije nadzornici bilježe u nekoliko navrata tijekom 2020.

Dubiozan dupli radni odnos

Ponukani transakcijama koje su teretile fakultetske kartice – a koje su učinjene ili na službenim putovanjima Sveučilišta Sjever ili za ugošćivanje djelatnika Sveučilišta Sjever – nadzornici cijelo jedno poglavlje posvećuju istovremenim radnim odnosima Frece i Ježeka na PBF-u i Sveučilištu Sjever. Za ostvarenje istovremenog radnog odnosa na drugom sveučilištu, bila je ključna suglasnost bivšeg rektora Damira Borasa da nastavnici PBF-a mogu sklopiti ugovor o radu u nepunom radnom vremenu s drugim poslodavcem.

Ježek tako sa Sveučilištem Sjever 28. prosinca 2015. zaključuje ugovor o radu za dodatnih osam sati tjedno (20 posto punog radnog vremena) koje će obavljati u Varaždinu i Koprivnici. Još kao dekan, on 2018. daje suglasnost Jadranki Frece da sklopi ugovor o radu sa Sjeverom, također do osam sati tjedno. Frece taj ugovor zaključuje 28. veljače 2018. Na ovaj način, uz radne odnose na PBF-u, Ježek je tijekom 2019. na Sveučilištu Sjever zaradio bruto plaću 25.023,59 kuna, a Frece 18.621,42. U 2020., Ježek tamo zarađuje 25.861,84 bruto, a Frece 20.973,09 kuna.

Zbog istovremenih radnih odnosa, nadzor zaključuje kako će sve utvrđene podatke proslijediti na postupanje Ministarstvu znanosti i obrazovanja “radi utvrđivanja zakonitosti istih”. Naglasimo kako nedavno donesen novi Zakon o visokom obrazovanju isključuje mogućnost da čelnici fakulteta budu u radnom odnosu kod neke druge pravne osobe. Dapače, propisano je da im mandat momentalno prestaje prije isteka vremena trenutkom zasnivanja radnog odnosa s, recimo, drugim sveučilištem.

Još malo kupovine

U konačnici, spomenimo i troškove po Business Mastercard karticama koji nisu knjiženi kao reprezentacija. Zbog njihove prirode, bila bi ih šteta ne spomenuti. Novcem fakulteta plaćen je i, primjerice, Samsung Gear Sport Black sat kojeg Ježek, pod sitni inventar, kupuje u siječnju 2019. za 1799 kuna. U studenome 2019. na putovanju u New York, profesor plaća 10.392,41 kune za pet ulaznica za sedmodnevno razgledavanje New Yorka za pet sudionika tamošnje znanstvene konferencije.

Ježek u New Yorku, u popularnom dućanu suvenirima Phantom of Broadway, troši još 735,71 kunu, u Macy’s ostavlja 207,22 kune pa još 103,61 kunu za hladnu vodu. Na poleđini preslike računa za hladnu vodu, utvrđuju nadzornici, navedeno je “Poslovni pokloni za Sveučilište Sjever”, uz potpis Damira Ježeka. Pod uredski pribor i namještaj, knjižene su kupovine Frece kada nabavlja, za ukupno 1724,88 kuna, dva bežična punjača, torbicu za mobitel, držač mobitela u automobilu i ostalu smart opremu.

Telegramov serijal o PBF-u

Krajem rujna, Telegramu je iz ministarstva Marka Primorca potvrđeno kako je nalaz proračunskog nadzora, čiji sadržaj danas ekskluzivno donosimo, proslijeđen na postupanje MUP-u, odnosno policiji. Jadranka Frece još je uvijek dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta gdje je u svom drugom dekanskom mandatu. S Telegramom komunicira preko odvjetničkog ureda.

U nastavcima serijala o problematičnom financijskom poslovanju PBF-a, detaljnije ćemo se baviti nalazom proračunskog nadzora o pravdanju troškova na službenim karticama, kao i milijunskim iznosom koji je PBF isplatio na studentske ugovore bez dokaza da su studentski poslovi zaista odrađeni. Dotaknut ćemo se i javne nabave fakulteta koju pak ispituje upravni nadzor Ministarstva gospodarstva te spornim isplatama putnih troškova na malim gradskim udaljenostima.


* Novi nastavak o trošenju novca na PBF-u objavit ćemo sutra, u petak 9. prosinca 2022., kada ćemo se baviti suspektnim studentskim ugovorima koje je potpisala dekanica Frece


** Dekanica Frece naknadno je odgovorila na ovaj tekst: ‘Tvrdnje u nalazu inspekcije ne služe na čast inspektorima’

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više