Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Velike priče

Nema kraja. Konačno smo dobili sve podatke, dekanica PBF-a mimo plaće si isplatila 433.178 kuna dodataka

Do cjelovitih podataka došli smo zakonskim putem. Jadranka Frece nam je, naime, poručila da te informacije ne želi otkriti javnosti

Velike priče

Velike priče Nema kraja. Konačno smo dobili sve podatke, dekanica PBF-a mimo plaće si isplatila 433.178 kuna dodataka

Do cjelovitih podataka došli smo zakonskim putem. Jadranka Frece nam je, naime, poručila da te informacije ne želi otkriti javnosti

Dekanica nam tjednima odbija odgovoriti na pitanje: koliki je ukupan iznos dodataka na plaću koji je primila u nepune četiri godine. Do informacije smo na kraju ipak uspjeli doći i tako dodati novi segment u priču o neshvatljivim troškovima PBF-a u njezinom mandatu. Kako smo upravo doznali, u vrijeme dok je fakultet grcao u dugovima, Jadranka Frece si je još povećavala ionako iznimno visoke dodatke

U nepune četiri godine, od siječnja 2019. do studenoga 2022., dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) Jadranka Frece isplatila si je 433.178 kuna dodataka na plaću. Ovo su službeni, cjeloviti podaci PBF-a do kojih je Telegram tjednima pokušavao doći.

Naime, prije 20-ak dana objavili smo kako su si dekanica i njezin bivši prodekan Damir Ježek tijekom 2019. i prve polovice 2020. isplatili više od 220.000 kuna dodataka, i to u vrijeme dok je Fakultet grcao u dugovima. Kako smo baratali samo podacima za razdoblje od godinu i pol, htjeli smo provjeriti je li si dekanica nastavila isplaćivati dodatke i nakon lipnja 2020. godine.

Odvjetnik Zoran Vujasin, koji zastupa dekanicu i PBF, otvoreno nam je kazao kako nam Frece ne misli otkriti tražene podatke. Zatim smo se se, prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, obratili fakultetskom službeniku za informiranje koji nam je u propisanom roku dostavio informacije.

Dodatak i preko 14.000 kuna

Ovi podaci konačno daju kompletnu sliku o prihodima koje je protekle četiri godine primala Jadranka Frece. Od siječnja do kolovoza 2019. – dok je još bila prodekanica tadašnjem dekanu Ježeku – dobivala je dodatak na plaću od 2500 kune bruto. Od rujna 2019., mjesec dana prije nego će postati dekanica, počinje primati 10.700 kuna bruto i taj si iznos dodatka isplaćuje kroz cijelu 2020. godinu. Istovremeno, kako smo pisali, PBF je u ozbiljnim financijskim problemima. Frece piše tadašnjem rektoru Damiru Borasu i moli za oprost PBF-ovog duga prema Sveučilištu.

Sveučilište ih dodatno spašava uplatom hitnih interventnih sredstava, a zbog milijunskih dugova ugroženo je sudjelovanje fakulteta u EU projektima. Bez obzira na to, Frece ne samo da si isplaćuje dodatke, nego ih i povećava. Tako je u prvih osam mjeseci 2021. uzimala iznose koji variraju od 14.177,74 do 14.241,89 kuna. Od rujna 2021. do siječnja 2022. na plaću si dodaje iznos od 11.393,51 kune, a od veljače do lipnja 2022. dodatak joj varira od 11.444,83 do 11.902,62 kune.

Bivšem dekanu 224.000 kuna

U srpnju, kolovozu i rujnu uzima predah od isplata, a potom si u listopadu i studenome 2022. isplaćuje po 6500 kuna bruto dodatka. Damir Ježek, bivši dekan i prodekan na snimci uhvaćen kako naručuje gotovinu iz studentskih ugovora, od siječnja 2019. do kolovoza 2021. dobivao je mjesečni dodatak od 7000 kuna pa je u tom periodu ukupno primio 224.289,80 kuna. I podatke za Ježeka zatražili smo u službenom zahtjevu za pristup informacijama jer ih redovnim putem nismo uspjeli dobiti.

Kako dekanske plaće u neto iznosima u pravilu prelaze 20.000 kuna bez olakšica za djecu, visoka profesorska primanja dekanice Frece isplaćenim su dodacima, jasno, još uvećana. Osim ukupne cifre dodataka koje si je isplatila, posebno su nas zaintrigirali specifični dodaci od 6500 kuna koje si je Frece isplatila za listopad i studeni 2022.

Dodatak za običan dekanski rad?

Nedavno je, naime, donesen Pravilnik o vlastitim prihodima i njime je definirano koji zaposlenici PBF-a mogu dobiti dodatak na plaću. Među njima nije navedena dekanica. Međutim donesena je i Odluka o dodacima na plaću koja proizlazi iz spomenutog Pravilnika. Njome je definirano da se 6500 kuna bruto dodatka – koliko si je Frece isplatila u listopadu i studenome 2022. – može isplatiti zaposleniku koji obavlja poslove “upravljanja i koordiniranja različitim ustrojbenim jedinicama Fakulteta”.

Dekanicu Frece pitali smo za komentar i prije objave prvog teksta o dodacima koje si je isplaćivala, no njezin odvjetnik Vujasin nije nam dao konkretan odgovor. Upit smo ponovili u četvrtak 5. siječnja i tada nam je odvjetnik napisao kako je Fakultet na zimskom dopustu do ponedjeljka 9. siječnja te da će nam odgovoriti “u razumnom roku”. Čekali smo s objavom ovog teksta puna tri radna dana, no nisu nam se javili.

Kako je koordiniranje ustrojbenim jedinicama fakulteta, među ostalim, posao bilo kojeg dekana za koji prima svoju redovnu plaću, pitali smo odvjetnika Jadranke Frece zašto si dekanica isplaćuje taj dodatak. Konkretno nas zanima po čemu se “upravljanje i koordiniranje različitim ustrojbenim jedinicama Fakulteta” razlikuje od redovnog dekanskog posla što zahtijeva isplatu dodatka. Do zaključenja ovog teksta, odgovore i pojašnjenja još uvijek nismo zaprimili. Na Telegramov upit ne odgovara ni rektor Stjepan Lakušić.

Ovo je samo jedan krak afere

Nakon što nam je odvjetnik dekanice otvoreno poručio da nam neće dostaviti podatke o dodacima, Lakušića smo upitali smatra li da dekani imaju pravo zatajiti od javnosti kolike dodatke na plaću sami sebi isplaćuju, no nije odgovorio. Važno je istaknuti kako dodaci kao takvi nisu nezakoniti. Njihova je isplata poslovna odluka dekana i on na nju ima pravo. Oni, međutim, postaju izrazito sporni kada fakultet grca u dugovima, a valja ih problematizirati i u svjetlu PBF-ovog baratanja javnim novcem.

Naime, dodaci dekanice samo su jedan od krakova afere koja se dugo vuče. Kako je Telegram otkrivao u nekoliko nastavaka, poslovanje dekanice PBF-a bilo je suspektno i inspektorima Ministarstva financija koji su iznimno negativan nalaz Proračunskog nadzora proslijedili policiji. Utvrđeno je da je službenu karticu peglala na skupu odjeću, parfeme i nakit.

U ime Fakulteta naručivala je i milijunske poslove za koje, prema nalazu inspektora, nema dokaza da su uopće obavljeni, a uzimala je i nadrealne naknade za putne troškove. Dekanica Frece, u posebno ekstravagantnoj epizodi, izdvojila je i 12.000 fakultetskih kuna kako bi kninski slikar Milan Zoričić izradio njen portret. Iako će na dekanskoj funkciji biti do rujna 2024., svoj je portret dala izvjesiti u fakultetsku vijećnicu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više