Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Velike priče

Velike priče Pričali smo sa zvjerski prebijenim dečkom iz Dugog Sela i njegovim tatom: ‘Ispitivali su zašto imam dugu kosu i onda nasrnuli’

'Sjedio sam s prijateljicom i djevojkom na stepenicama ispred ulaza u školu. Odjednom su se pojavili neki klinci i počeli nas zadirkivati'

Mario Kociper, otac je 15-godišnjeg srednjoškolca koji je u subotu navečer brutalno pretučen u dvorištu osnovne škole ‘Ivan Benković’ u Dugom Selu. O cijelom tom događaju oglasio se jučer na Facebooku i ta se objava rapidno proširila društvenim mrežama. Iako je napisao da mu sin nema teže tjelesne ozljede, danas je na kontroli na Rebru ustanovljeno da uz razbijenu arkadu i ozljede oka ima i obostranu frakturu vilice.

Nakon današnje kontrole na Rebru njegov sin, kojemu nećemo otkrivati identitet, pa ćemo ga za potrebe ove priče nazvati Ivan, za Telegram je ispričao što se točno dogodilo te večeri, a gospodin Mario nam je naglasio da je u razgovorima preko društvenih mreža s drugim roditeljima iz Dugog Sela otkrio da ovo nije jedini slučaj maloljetničkog nasilja u njihovom gradu.

Pitali su nas jesmo li kršteni?

Iako je gotovo cijeli današnji dan Ivan proveo na Rebru na dodatnim pretragama, kaže da se osjeća dobro. “Ide na bolje. Oko mi je puno bolje za razliku od prije dva dana, ali je danas otkriveno da imam obostranu frakturu vilice. Srećom, nije se ništa pomaknulo, pa neće trebati operacija. Sutra će mi staviti kopče na vilicu. Psihički se osjećam OK jer razmišljam pozitivno i vjerujem da će uhvatiti krivce i da će biti sankcionirani”.

Ispričao nam je i što se točno dogodilo u subotu navečer. “Bilo je negdje oko 21.00. Sjedio sam s prijateljicom i djevojkom na stepenicama ispred ulaza u školu. Pričali smo, grickali grickalice i jeli čokoladu. Odjednom su se pojavili nekakvi klinci od 13, 14 godina i počeli nas zadirkivati”, govori Ivan i dodaje da im to nije bilo neobično jer su na to već navikli. “Mi se sa zadirkivanjem susrećemo na dnevnoj bazi jer malo odskačemo. Slušamo rock, alternativnije se oblačimo, a ja imam i dugu kosu”, objašnjava srednjoškolac.

Nakon nekoliko opaski, govori, krenula su i pitanja. “To je recimo bilo čudno. Počeli su nas ispitivati nekakva pitanja poput ‘jesmo li kršteni, idemo li na vjeronauk, i za koga navijamo? Dinamo ili Hajduk? Ja nisam odgovarao na ta pitanja, a prijateljica i moja cura su odgovorile na nekoliko, a onda su pitali mene zašto imam dugu kosu. Odgovorio sam na to pitanje i otišli su nekoliko metara dalje”.

Krenuli su ga cipelariti na podu

Nakon nekoliko trenutaka, prepričava Ivan, jedan od njih se vratio i upitao ga ima li cigaretu. “Odgovorio sam mu da nemam jer ne pušim, a on mi je rekao da će me prebiti ako mu ne dam. Odgovorio sam mu da je to prijetnja maloljetniku i da ću pozvati policiju. Kada sam uzeo mobitel u ruke ispred nas su se pojavili zamaskirani tipovi. Bilo ih je nekoliko i rekao bih da su moje generacije. Imali su bandane preko nosa i hudicu preko glave tako da im nismo vidjeli lica. Jedan od njih mi je pokušao oteti mobitel iz ruku i to mu nisam dopustio. Nakon toga sam doživio udarac u glavu i ne sjećam se više ništa do buđenja ispred škole.

Ivana su, kako kažu svjedoci koji su bili s njim, krenuli cipelariti na podu, a ostatak djece je taj napad snimalo mobitelima. “Navodno je i kružila ta snimka kroz određenu grupu. Još uvijek ne znam tko su svi ti klinci, ali sam siguran da su ovi mlađi bili u dosluhu sa starijim zamaskiranim huliganima”, govori Ivan.

Nakon napada Ivan je nazvao svojeg tatu Marija da ga odvede na hitnu. “To je bilo jezivo”, komentira tata za Telegram. “Ne bih to poželio nikome. Nazvao me i rekao Tata molim te dođi po mene, moram na hitnu, pretukli se me’. Supruga i ja smo dojurili za nekoliko minuta i odveli ga na hitnu u Dugom Selu. Tamo su ga počistili i rekli da moramo na Rebro napraviti CT i ostale pretrage jer je imao lagani gubitak pamćenja. Nije se sjećao što se točno dogodilo. Sjećao se samo prvog udarca u glavu”, govori Ivanov otac Mario.

Tata Mario otkrio da je bilo još takvih napada

Na Rebru su ga pregledali, ustanovili da nema teže ozljede i pustili ga kući. “I eto, do danas sam mislio da ima lakše tjelesne ozljede, međutim na kontroli se ispostavilo da ima obostranu frakturu vilice. Već dva dana ne jede normalno, mama mu kuha griz ili Čokolino jer ne može ništa žvakati i ne može u školu do daljnjeg”, govori Mario i dodaje da ovo nije jedini slučaj maloljetničkog nasilja u Dugom Selu.

Bilo mu je, kaže, nepojmljivo da je netko u stanju napraviti takvo nasilje i odlučio je izaći s pričom u javnost. Najprije je o tome pisao u zatvorenoj dugoselskoj grupi na Facebooku. “U razgovoru s roditeljima u toj grupi saznao sam da je bilo još takvih, odnosno vrlo sličnih napada. Nekoliko osoba mi se javilo sa sličnim iskustvima, a prije mjesec dana je jedna mama uhvatila dripce na djelu. Imali su dokaze, klinci su već bili procesuirani i moguće da je ista ta ekipa ponovno napala sada u subotu”.

Ne može, kaže, sa sigurnošću reći je li to ista banda koja harači Dugim Selom, ali je uvjeren da će se otkriti jer žive u malenom gradu gdje je teško nešto sakriti. “Već smo kontaktirali dječju pravobraniteljicu, žalit ćemo se i na postupak policije jer smatramo da nisu napravili posao kako spada, s obzirom na to da je do sada očito već bilo takvih napada. Idemo danas na razgovor u policiju i vidjet ćemo što će biti dalje. Ja danima ne jedem, ne pijem i ne spavam. Sve skupa je jako stresno, ali se ipak nadam nekom sretnom završetku”, kaže tata Marijo.

Iako se Ivan danas puno bolje osjeća, kaže da definitivno ne bi htio ići van dok se sve ne riješi. “Ipak osjećam strah nakon svega. Saznao sam i da je jednog mog prijatelja iz djetinjstva prebila ista banda prije nekoliko mjeseci i nadam se da će tome sada konačno doći kraj”, kaže Ivan i dodaje da mu je taj napad onemogućio i odlazak u školu. “Ne mogu nigdje trenutno, niti u glazbenu školu. Sviram flautu i klavir, a zbog povrede vilice ne mogu niti doma vježbati flautu, kaže Ivan, inače učenik drugog razreda tehničke škole u Dugom Selu.

To nisu učenici naše škole

Kontaktirali smo i gospodina Branka Goleša, ravnatelja Osnovne škole ‘Ivan Benković’ koji je rekao da je u trinaest godina, koliko postoji ta osnovna škola, ovo prvi takav slučaj koji se dogodio u blizini škole. “Ovo se nije dogodilo u školi, niti u vrijeme nastave. Bio je vikend, večernji sati i to se nažalost moglo dogoditi u parku ili bilo gdje drugdje gdje se djeca okupljaju. Mi smo osnovna škola, a ta su djeca srednjoškolci. Nijedno od te djece nisu učenici naše škole. Neki sa snimke su bivši učenici, neki nisu, a za neke se još ne zna identitet”, tvrdi ravnatelj koji je vidio snimke s nadzorih kamera škole. Te su snimke, kaže, predali policiji kako bi se slučaj što prije riješio.

Na pitanje je li školsko dvorište ograđeno, ravnatelj odgovara da postoji ograda od metar i pol visine koja se može preskočiti. “I baš iz tog razloga nas je policija davnih dana zamolila da ostavimo otvorena vrata preko noći, da oni mogu ući autom, obići cijelu školu i patrolirati. No, nažalost ipak se dogodio ovaj slučaj. Nadam se da će huligani biti brzo otkriveni i da se takve stvari više neće događati”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više