Bili smo u Agrokoru i vidjeli hrpu s dokumentima o dugovima. Netko stvarno misli da će se svi naplatiti?

Telegramova urednica video sadržaja bila je u Agrokoru

ZADNJA IZMJENA: lip. 15, 2017

Bili smo u Agrokorovom urudžbenom odjelu i ovdje su dokumentirane sve tražbine tog koncerna. Na ovim su policama sva potraživanja dobavljača prema Agrokoru: čak 9.864 tražbina zaprimljeno je do 9. lipnja kada su oni kojima je Agrokor ostao dužan trebali prijaviti tražbine povjereniku Anti Ramljaku.

“Do sada je zaprimljeno 8.038 pošiljaka od kojih veliki broj sadrži i nekoliko prijava tražbina. U procesu prijave sudjelovao je veliki broj vjerovnika koji su svoje tražbine prijavljivali sukladno zadanim procedurama i obrascima, a mnogi od njih nakon usklađivanja svake pojedine tražbine sa društvima Agrokor koncerna koja su obuhvaćena postupkom izvanredne uprave”, rekla je Marta Bogdanić, izvršna direktorica u Agrokoru.

Sva dokumentacija o Agrokorovim obvezama

Tu je dokumentacija o Agrokorovim obvezema i prema malim i prema velikim dobavljačima, poput Adrisa čiji je većinski vlasnik Ante Vlahović, kreditirao Agrokor Ivice Todorića s čak milijardu kuna. Sve pristigle prijave se urudžbiraju, skeniraju i digitaliziraju kao priprema za njihovu daljnju obradu i provjeru s kompanijama.

Na ovom procesu trenutno radi tim od pedesetak ljudi. Agrokorova baza podataka potraživanja, tvrde u izvanredenoj upravi, imat će sve potrebne informacije za daljnje procesuiranje tražbina. Rok za obradu zaprimljenih tražbina je 60 dana, nakon čega slijedi objava utvrđenih iznosa tražbina na ploči Trgovačkog suda.

Nakon provjere znat će se konačan iznos duga

Tek nakon provjere izvanredna će uprava moći reći točan iznos dugovanja. U izvanrednoj upravi Agrokora kažu da se još ne zna koliki su dugovi, da se prikupljeni podaci još uvijek analiziraju, a istodobno PwC radi reviziju financijskih izvješća. Mediji pak pišu kako se dug već popeo na 43 milijardi kuna.

Rok za obradu prijavljenih tražbina je 60 dana. Trgovački sud 17. kolovoza donosi rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama. Nakon toga izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak ima pet dana da pozove vjerovnike čije su tražbine utvrđene te da mu u roku od 30 dana predlože članove Vjerovničkog vijeća bez kojih povjerenik Ramljak ne može pripremiti nagodbu po kojoj će vjerovnici biti namireni.

Bit će to već početak jeseni i šesti mjesec rada izvanredne uprave. A i tada, mnogi nisu sigurni da će se uspjeti naplatiti…

Silvana Menđušić
Telegram autor
58 članaka Više o autoru