Infiltracija, epizoda 7: Ušli smo u napuštenu Sveučilišnu bolnicu u Zagrebu

Ekipa Infiltracije istražila je ovaj ogromni napušteni kompleks

ZADNJA IZMJENA: srp 1, 2015
Foto: Telegram

Preko puta Arene Zagreb, moderne urbane građevine, nalazi se zapuštena i nikad izgrađena Sveučilišna bolnica u naselju Blato. Ovo je trebao biti vrhunski medicinski centar za cijeli sjever Hrvatske. Oko cijelog kompleksa raste trava visoka oko metar i više i brdo saminoklog drveća, a svega stotinu metara dalje je nasip koji je, ironično, uredno pokošen.

Nažalost kako građevina propada tako i vandali pomalo uništavaju ovaj prostor. Osim grafita koji su posvuda, velika količina metala kako to već i biva je ukradena od strane kradljivaca željeza. To je brza i jednostavna zarada. S druge strane, prostor je vrlo pogodan za snimanje video spotova ili znanstveno fantastičnih filmova.

Prostor napuštene bolnice ipak se donekle koristi; gradske vlasti iznajmljuju jedan dio zgrade kao skladišni prostor tvrtkama, a navodno i neka kazališta među kojima je i HNK koriste ovaj prostor za skladištenje rekvizita svojih predstava.

U periodu od 1982. pa do 1992. trajala je izgradnja ovog kompleksa i dovršeno je oko 45% bolnice. Prostor ovog ogromnog kompleksa prostire se na više od 200.000 m2 površine, a na izgradnju je utrošeno preko 160 milijuna eura. Još od 1992., kada je gradnja prestala, gradske vlasti pričaju o dovršavanju ali to se još nije pokrenulo.

infiltracija_kui_ep07_002

infiltracija_kui_ep07_001

infiltracija_kui_ep07_004

infiltracija_kui_ep07_010

Teško dostupne građevine

“Infiltracija” je dokumentarni serijal, kratke forme, o timu profesionalaca koji istražuju napuštene ili teško dostupne građevine, te zaboravljene i povijesno znamenite lokacije. Prva sezona “Infiltracije” imat će 9 epizoda koje obrađuju razne lokacije, od napuštenih industrijskih postrojenja do ukletih kuća, dvoraca i napuštenih lokaliteta u širem okrugu Zagreba.

Profesionalni tim oko kojeg se dokumentarni serijal vrti čine Mihovil Pirnat (student arhitekture), Matija Pucak (student arhitekture) i Josip Kovač Levantin (student za civilnog pilota). Redatelj Infiltracije je Telegramov urednik video produkcije, Filip Filković Philatz.

Nove epizode Infiltracije potražite na Telegramu, svakog utorka u 21h, a ako ste propustili neke od epizoda ‘Infiltracije’ ili našeg drugog serijala ‘Šumskog kuhara’, to možete učiniti ovdje:

Infiltracija: Kronike urbanog istraživanja

Šumski kuhar: Hrana iz divljine

Igor Šimulija
Telegram autor
741 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program