Infiltracija, epizoda 8: Istražili smo špijunski centar na Ivanščici iz 80-ih

Konačno je otkriveno što se skriva u važnom komunikacijskom centru

ZADNJA IZMJENA: srp 12, 2015

Napomena uredništva: Prethodna verzija sažetka epizode greškom je sadržavala dijelove teksta koji su bili slični ili isti kao dijelovi teksta jednog portala o urbanom istraživanju, bez navođenja izvora. Do objave je došlo zbog nesporazuma između autora Infiltracije, produkcijskog tima i redakcije Telegrama, obzirom da autori serijala sami pišu sinopsis i opis epizode. Greškom su nam poslali dijelove teksta svog kolege i suradnika (koji je, usput, ovaj nesporazum iskoristio za pomalo infantilnu promociju portala na kojem piše). Ovim putem želimo se ispričati svim čitateljima, novinaru Goranu Maraviću i izdavačima portala Urban Gadgette za nenamjernu pogrešku. Redakcija Telegrama nastavlja svakodnevne napore da, kao i dosad, poštuje najviša etička načela i profesionalne standarde.

Špijunski centar Ivanščica izgrađen je kasnih 1980tih godina te je iduće desetljeće bio operativan. Dio uređaja za komunikaciju na toj lokaciji korišteni su tijekom Domovinskog rata. Jugoslavenska vojska imala je niz sličnih objekata koji su bili radio relejna čvorišta (RRČ) – takvi čvorovi bi u slučaju napada ili uništenja komunikacijske mreže mogli održavati komunikaciju. Sva takva čvorišta nalazila su se na visini na planinama i upravo zbog toga mogli su održavati toliko dobru komunikaciju.

Dio komunikacijskog centra bio je EIPED (elektroničko izviđanje i protuelektronička dijelovanja) koji je omogućavao prisluškivanje elektroničke komunikacije. Antene na Ivanščici bile su usmjerene prema tadašnjem istočnom bloku, navodno je sposobnost ove lokacije bila da se prisluškuju zemlje bliže Jugoslaviji a točan domet nije poznat. Dečki iz Infiltracije prošli su kompletan objekt i saznali kako je bilo kakva oprema za prisluškivanje nestala i objekt sada stoji prazan ali statički u pristojnom stanju za potencijalnu obnovu.

infiltracija_kui_ep08_002

infiltracija_kui_ep08_004

infiltracija_kui_ep08_005

infiltracija_kui_ep08_006

infiltracija_kui_ep08_007

infiltracija_kui_ep08_011

Teško dostupne građevine

“Infiltracija” je dokumentarni serijal, kratke forme, o timu profesionalaca koji istražuju napuštene ili teško dostupne građevine, te zaboravljene i povijesno znamenite lokacije. Prva sezona “Infiltracije” imat će 9 epizoda koje obrađuju razne lokacije, od napuštenih industrijskih postrojenja do ukletih kuća, dvoraca i napuštenih lokaliteta u širem okrugu Zagreba.

Profesionalni tim oko kojeg se dokumentarni serijal vrti čine Mihovil Pirnat (student arhitekture), Matija Pucak (student arhitekture) i Josip Kovač Levantin (student za civilnog pilota). Redatelj Infiltracije je Telegramov urednik video produkcije, Filip Filković Philatz.

Nove epizode Infiltracije potražite na Telegramu, svakog utorka u 21h, a ako ste propustili neke od epizoda ‘Infiltracije’ ili našeg drugog serijala ‘Šumskog kuhara’, to možete učiniti ovdje:

Infiltracija: Kronike urbanog istraživanja

Šumski kuhar: Hrana iz divljine

Više s weba
Ostanite uz telegramov program