Infiltracija, Epizoda 5: Ušli smo u napuštenu vilu Ante Pavelića

Istražili smo kilometarske tunele ispod uklete vile vođe NDH

ZADNJA IZMJENA: lip 9, 2015

Famozna vila Rebar i njeno podzemlje dan danas kriju mnoge tajne i nepoznanice. Pavelićeva rezidencija je uništena a točne okolnosti za uništenje nisu skroz poznate – premda se spekulira kako je bivši zaposlenik u trenutku očaja zapalio vilu do temelja.

Vila je izgrađena 1942. godine na mjestu bivše lovačke kuće u šumi na južnim padinama Medvednice, točno iznad Gračana. Vila je zapravo bila drveni ljetnikovac s kamenim prizemljem i iznad njega nalazilo se tenisko igralište prema projektu arhitekta Ivana Zemljaka.

U periodu NDH, ovaj ljetnikovac pretvoren je u prebivalište poglavnika Ante Pavelića, koji je vojsci naredio da u Sljemenu izdubi tunele. On i njegova obitelj su se tamo trebali skloniti u slučaju panike. Tuneli sami po sebi navodno imaju kilometarski tok.

Ukleti tuneli Ante Pavelića

Nakon II. Svjetskog rata, vila Rebar je pretvorena u dječje odmaralište i planinarsko-izletnički dom a kasnije u ekskluzivni hotel i restoran “Risnjak” koji je potom izgorio 1980. godine. Nije poznat točan razlog požara ali navodno ga je prouzročio bivši zaposlenik restorana. Vatra je bila toliko velika da se vidjela i iz Gračana gdje su stanovnici promatrali vatru u šumi.

Od stare vile Rebar preživili su samo kameni dio, dio gdje je nekoć bio parking i dugački tuneli u podzemlju.

infiltracija_kui_ep05_001 infiltracija_kui_ep05_008 infiltracija_kui_ep05_007 infiltracija_kui_ep05_003

Vila Rebar bila je iznimno velika, prekrivena zelenim crijepom. Iz vile su dva ulaza vodila u tunele, jedan ulaz se nalazio u prizemlju a drigu na katu. Čak su i Zagrebački vatrogasci znali koristiti tunele za vježbe. Izlazi iz tih tunela nalaze se blizu sljemenskih puteva i danas (ali i tada) ih je bilo gotovo nemoguće vidjeti s ceste.

Hodnici ispod vile Rebar vode u središnju dvoranu koja nije velika ali čini se sigurna. Legende govore kako je vila Rebar i tuneli ispod nje ukleti.

Tajni podzemni rave partiji

Tokom 1990tih u tim su tunelima i skloništima navodno bile organizirane divlje zabave Zagrebačke mladeži. Sve je krenulo “under City Rave” partijem koji se 1993. godine održao u Tunelu Grič ispod Zagreba o kojem je izvještavao i MTV. Priča se kako je nekoliko takvih partija bilo održano i u ostacima Vile Rebar.

“Infiltracija” je dokumentarni serijal, kratke forme, o timu profesionalaca koji istražuju napuštene ili teško dostupne građevine, te zaboravljene i povijesno znamenite lokacije. Prva sezona “Infiltracije” imat će 9 epizoda koje obrađuju razne lokacije, od napuštenih industrijskih postrojenja do ukletih kuća, dvoraca i napuštenih lokaliteta u širem okrugu Zagreba.

Profesionalni tim oko kojeg se dokumentarni serijal vrti čine Mihovil Pirnat (student arhitekture), Matija Pucak (student arhitekture) i Josip Kovač Levantin (student za civilnog pilota). Redatelj Infiltracije je Telegramov urednik video produkcije, Filip Filković Philatz.

Nove epizode Infiltracije potražite na Telegramu, svakog utorka u 21h, a ako ste propustili neke od epizoda ‘Infiltracije’ ili našeg drugog serijala ‘Šumskog kuhara’, to možete učiniti ovdje:

Infiltracija: Kronike urbanog istraživanja

Šumski kuhar: Hrana iz divljine

Vuk Radić
Teoretičar filma, urednik, novinar
287 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program