Nekad je nužno odabrati stranu

Upoznajte Šumskog kuhara, zvijezdu novog Telegramovog video serijala

Antun Rudan vas od ovog četvrtka vodi u svijet potrage za zdravim biljem

Antun Rudan vrlo sretno hoda kroz šumu, juri po Japetiću, najvišem vrhu Žumberačkog gorja. U jednom trenutku se sagne, bez da prekine korak, ubere list i stavi ga u usta. Na licu mu se vidi da je zadovoljan ubranim, da je baš taj list na vrhuncu svoje svježine. Gospodin Rudan je Šumski kuhar, zvijezda istoimene nove Telegramove serije i jedan od najpopularnijih kuhara zdrave hrane u Hrvatskoj.

Nakon uspjeha našeg prvog serijala, ‘Infiltracija: Kronike urbanog istraživanja’, koji je do sad pogledan oko 60 tisuća puta, Telegram vam s ponosom predstavlja svoj novi serijal ‘Šumski kuhar: Hrana iz divljine’. Riječ je o jedinstvenoj kuharskoj emisiji u kojoj nas Anton Rudan vodi kroz fenomenalne lokacije kako bi od njega naučili sve o predivnom samoniklom bilju i kako ga iskoristiti u svakodnevnom životu.

Antun Rudan, Šumski kuhar koji vas vodi na avanturu života
Antun Rudan, Šumski kuhar koji vas vodi na avanturu života Vjekoslav Skledar/Telegram

‘Ono zašto volim Japetić’, kaže Rudan na početku prve epizode ‘Šumskog kuhara’, ‘je doslovno zato što ovdje raste more medvjeđeg luka’. Rudana pratimo kroz nepregledno polje tog medvjeđeg luka kako se saginje i oduševljeno bere. ‘Ovog proljeća’, govori nam, ‘radimo hranu iz divljine’.

Dugogodišnja potraga za najfinijim biljkama

‘Šumski kuhar’ je emisija koja je nastala iz Rudanovog dugogodišnjeg entuzijazma i znatiželje za proučavanjem bilja. ‘Rođen sam na Mrežnici, u prirodi i to je dio mog odrastanja’, govori Rudan. ‘Gotovo nesvjesno sam se povezao s biljkama. Kasnije dolazi faza osvještavanja kad sam se počeo baviti zdravim životnim navikama. Istraživao sam što bi moglo biti najzdravije na svijetu za jesti. Odgovor je bio jednostavan i brz… samoniklo bilje.’

Godinama je obilazio najzanimljivije krajeve Hrvatske, pronalazio najukusnije svježe bilje i u kuhinji eksperimentirao kako bi vama donio najbolje moguće okuse. Šumski kuhar uzbudljivi je pustolovno-kulinarski serijal u kojem s Antonom obilazimo Hrvatsku, tražimo kvalitete namirnice u prirodi, a zatim pripremamo zdrava i iznimno ukusna jela.

Gospodin Rudan će vas odvesti na mjesta na kojima vjerojatno niste bili
Gospodin Rudan će vas odvesti na mjesta na kojima vjerojatno niste bili Telegram

Ovo je prvi put da netko na ovakav način prezentira zdravu i finu hranu, hranu spremljenu od samoniklog i neobičnog bilja, dijeli savjete za zdrav život i prehranu, a uz to ubaci i pokoji savjet za preživljavanje u prirodi.

‘Ovaj način na koji mi pristupamo pronalasku hrane je sjajan,’ govori Rudan. ‘Sigurni ste u to što berete jer imate priliku vidjeti lokaciju i povezujete se s prirodom: berete rukama, saginjete se, hodate, boravite na otvorenom, dišete živ i zdravi zrak… Sretni ste!’

Serijal je zapravo jedna velika avantura u kojoj pratimo Antonove pustolovine u različitim krajolicima, svaka epizoda je drugačija, svaka ima svoju određenu atmosferu i osjećaj i naravno svaka ima svoju temu i autentičnu biljku, a Anton će kao veliki domaćin često u goste pozvati istomišljenike koji će mu pomagati u otkrivaju nevjerojatnog svijeta samoniklog jestivog bilja.

SK_HID_EP01__006
Naučit ćete i kako razlikovati prefine biljke od onih koje bi vas mogle otrovati Telegram

Kako pronaći zdrave, a izbjeći otrovne biljke

Naš šumski kuhar ovo radi već godinama. On je osoba koju ćete pitati što je sigurno i pametno ubrati prije nego odete u šumu. Tako će vam u prvoj epizodi objasniti kako razlikovati medvjeđi luk od otrovne biljke mrazovca i zašto je uvijek dobro pregledati biljke koje ste ubrali prije nego ih iskoristite u svojim jelima.

Nakon što je shvatio da ga sve više i više ljudi pita za savjete prije nego odlaze u šumu, Rudan je kontaktirao Filipa Filkovića, urednika video produkcije Telegrama i zajedno su odlučili stvoriti show koji će odgovoriti na sva pitanja koja zainteresirani lovci na bolje imaju. Ali ne samo oni koji biljke žele iskoristiti u svojim jelima. Rudan će se u ovom serijalu dotaknuti i upotrebe samoniklog bilja u kozmetici ili medicini, sve dok vam pokazuje kako, na primjer, napraviti prefinu paštetu od medvjeđeg luka.

SK_HID_EP01__008
Svo bilje koje sakupi donosi u svoju kuhinju gdje stvara nevjerojatna jela Telegram

Avanture na lokacijama i gosti iznenađenja

‘Svaka epizoda i lokacija daje nam mogućnosti za nove ideje’, objašnjava Filip kako je nastajala serija ‘Šumski kuhar: Hrana iz divljine’. ‘Pristup je doslovno avanturističan, dešavaju nam se svakojake stvari na snimanjima. To je duh i atmosfera koju želimo prenijeti našim gledateljima.’ Filip Filković Philatz, u suradnji s Antonom i cijelom ekipom, dao je svoj osobni dodir serijalu. Filip, osim što je dizajner i multimedijalni umjetnik, već je niz godina jedan od vodećih redatelja video spotova i kratkih filmova, a surađivao je s nizom fenomenalnih glazbenika kao što su Hladno Pivo, Damir Urban, Vatra, Edo Majka i Gibonni koji su mu svi povjerili svoju muziku u ruke i za koje je stvorio potpuno unikatnu umjetničku direkciju spota.

Šumskom kuharu u goste redovito navraćaju prijatelji i poznanici s kojima rado dijeli hranu
Šumskom kuharu u goste redovito navraćaju prijatelji i poznanici s kojima rado dijeli hranu Telegram

Prva sezona serijala ‘Šumski kuhar: Hrana iz divljine’ imat će ukupno 9 epizoda, od kojih će svaka biti na drugoj lokaciji i s drugim biljkama. Premijeru prve epizode moći ćete pratiti samo na Telegramu, ovog četvrtka u 21. sat. A što će sve Šumski kuhar ubrati i dovući do kuhinje u idućim epizodama moći ćete pratiti svakog četvrtka u isto vrijeme.