A baš se igraju s vatrom. Iranski dron navodno pogodio brod pod izraelskom kontrolom

Incident se dogodio u jeku sve većih napetosti zbog rata između Izraela i Hamasa

Iranians walk past Iran's Shahed 129 drone during celebrations in Tehran to mark the 37th anniversary of the Islamic revolution on February 11, 2016. Iranians waved "Death to America" banners and took selfies with a ballistic missile as they marked 37 years since the Islamic revolution, weeks after Iran finalised a nuclear deal with world powers. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
FOTO: AFP

Iranska bespilotna letjelica u Indijskom oceanu navodno je pogodila kontejnerski brod kojim upravlja tvrtka pod izraelskom kontrolom i manje ga oštetila, no nije bilo ozlijeđenih, rekao je američki vojni dužnosnik.

Brod CMA CGM SYMI, koji plovi pod zastavom Malte, a nedavno je preimenovan u Mayet, pogodila je u petak bespilotna letjelica u sjeveroistočnom dijelu Indijskog oceana, kazao je anonimno američki dužnosnik. Čini se da je riječ o iranskom dronu Shahed-136.

Iran je Rusiji isporučio dronove “kamikaze” Shahed-136 za upotrebu u Ukrajini. Ti dronovi nose malu bojevu glavu koja eksplodira pri udaru.

Posada je na sigurnom

Incident se dogodio u jeku sve većih napetosti za sigurnost u pomorskom prometu zbog rata između Izraela i Hamasa i nakon što su jemenski hutisti, saveznici Irana, ranije ovoga tjedna zauzeli teretni brod povezan s Izraelom u južnom Crvenom moru.

Izrael je zapljenu broda nazvao “iranskim terorističkim činom”. Singapurska tvrtka Eastern Pacific Shipping (EPS), koja je iznajmila Mayet, rekla je jučer da je svjesna incidenta. “Plovilo o kojem je riječ trenutno plovi prema planu. Cijela posada je na sigurnom i dobro je”, stoji u priopćenju EPS-a poslanom Reutersu.

EPS kontrolira izraelski milijarder Idan Ofer i njegovi su brodovi već napadani na sličan način. Izraelski i iranski dužnosnici za sada se nisu oglasili.

Odvojeni incident

Mayet je isključio svoj transponder u utorak pošto je napustio luku Jebel Ali u Dubaiju, pokazuju podaci LSEG-a. Nije jasno je li se u srijedu zaustavio u omanskoj luci Sohar.

U odvojenom incidentu, britanska agencija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) rekla je u subotu da je jedan brod dobio naredbu da promijeni smjer u Crvenom moru.

Naredbu je izdao entitet koji je govorio u ime jemenskih vlasti.