Aktivisti uvjereni da KBC Zagreb skriva istinu o spalionici otpada. Bolnica: 'Zagađivat će manje nego obična kuća'

Ističu da renomirani stručnjaci iz područja zaštite okoliša pozitivno govore o potrebi takvog projekta

18.02.2023., Zagreb - Gradanska inicijativa Stop Spalionici Rebro organizirala je prosvjed protiv izgradnje spalionice. Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL
FOTO: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Inicijativa Stop spalionici Rebro upozorila je da KBC Zagreb unatoč zakonskoj obavezi ne želi javnosti predstaviti novi projekt spalionice dok iz KBC-a odgovaraju da će postrojenje u zrak ispuštati manje krutih čestica od jedne obiteljske kuće.

“Radi se o novom zahtjevu KBC Zagreb za pokretanje postupka procjene studije utjecaja na okoliš, koji su poslali Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a njihova je retorika ostala nepromijenjena – informacije se dobivaju teško i na kapaljku”, tvrdi građanska inicijativa.

Ministarstvo im odbija dati pristup informacijama

Navodi pritom da im resorno ministarstvo rješenjem odbija dati pristup informacijama, uz objašnjenje da je postupak u tijeku, te da KBC Zagreb unatoč zakonskoj obavezi ni dalje nema namjeru predstaviti novi projekt javnosti i lokalnoj zajednici.

Podsjećaju da je za raniji projekt spalionice “u pokušaju” iz 2022. Ministarstvo gospodarstva u svibnju prošle godine obustavilo tadašnji postupak procjene studije utjecaja na okoliš za zahvat izgradnje objekta za gospodarenje infektivnim medicinskim otpadom.

Zašto nije objavljeno da je zahtjev zaprimljen?

Ta je studija, tvrdi inicijativa, puštena u javnu raspravu iako ju je većina članova tadašnjeg povjerenstva ocijenila “površnom, nestručnom i nelogičnom”. “U Rješenju koje nosi datum 2. siječnja, Ministarstvo gospodarstva navodi kako trenutno ispituju sadržaj dostavljenog Zahtjeva i priložene dokumentacije”, a nepoznato je, kažu u inicijativi, zbog čega, sukladno zakonu, nisu već objavili na internetskim stranicama da je zahtjev zaprimljen.

Ističu da su pokrenuli mjere pravne zaštite – od nesvjesnog postupanja KBC Zagreb i Ministarstva zdravstva pred državnim i europskim institucijama te da se priprema i veliki prosvjed u Zagrebu. Kažu da KBC Zagreb ne odustaje od projekta unatoč “lošim mišljenjima akademske i druge javnosti” i 12.000 potpisnika peticije protiv projekta.

Očekuje se javna rasprava

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odgovorilo je Hini da su zaprimili zahtjev KBC Zagreb te će po utvrđivanju cjelovitosti zahtjeva zainteresirana javnost imati uvid u cjelokupnu studiju. Informacija o zahtjevu sa svim podacima bit će objavljena na poveznici na kojoj se i objavljuju informacije i dokumentacija svih postupaka procjene utjecaja na okoliš, kažu u ministarstvu.

KBC Zagreb također je odgovorio da se, nakon što studija dobije zeleno svjetlo očekuje javna rasprava na kojoj će pravo na sve prijedloge i pitanja imati sva zainteresirana javnost. “Svjesni smo velikog interesa stanovništva koje živi u blizini lokacije budućeg objekta te je svakako dobro što žele biti informirani o svojoj lokalnoj zajednici, ali uslijed toga dolazi i do niza špekulacija te pojave informacija koje nisu točne ili su pogrešno interpretirane”, kažu u KBC-u.

KBC podržava informiranje građana

Podržavaju, kažu građane da se nastave informirati iz različitih izvora, ali i da kritički pristupaju informacijama koje dobivaju te da svakako uzmu u obzir i informacije koje dolaze od strane KBC-a Zagreb iza kojih stoje stručnjaci iz raznih područja i koji su relevantni za projekt.

“Izgradnjom tog modernog postrojenja učinit ćemo veliki korak prema sigurnijem i učinkovitijem načinu gospodarenja otpadom. Osim toga, naša će ustanova biti energetski učinkovitija, što će pridonijeti boljoj ekonomskoj održivosti zdravstvenog sustava”, napisali su u odgovoru.

Objekt se projektira s najboljim tehnikama

Poručuju da se planirani objekt radi u skladu s najbolje raspoloživim tehnikama i emisije u zrak će biti daleko ispod propisanih graničnih vrijednosti te ne mogu narušiti postojeću kvalitetu zraka, a time ne mogu utjecati ni na zdravlje pojedinaca tako da javnost nema razloga za zabrinutost.

Objašnjavaju da će se spaljivati samo materijali i pribor koji nastaje prilikom operacijskih zahvata, vađenja krvi, dijaliza, infuzije, previjanja otvorenih rana, poput vate i gazi natopljenih krvlju, maski, zaštitnih odijela i rukavica.

Koji će se otpad spaljivati?

Taj otpad sam po sebi nije zarazan, ali s obzirom da je kontaminiran krvlju i izlučevinama, sadržava ili može sadržavati patogene mikroorganizme što ga onda čini opasnim za ljude, životinje i okoliš, objašnjava KBC, tvrdeći da se neće spaljivati nikakav otpad koji sadrži oštre predmete, poput igla. “Postrojenje je opremljeno složenim sustavom za pročišćavanje dimnih plinova kako bi se zadovoljili strogi propisi o graničnim vrijednostima emisija, a kalkulacija je će se godišnje u zrak ispuštati manje lebdećih krutih čestica nego što ih ispusti obiteljska kuća od 120 metara četvornih”.

Ističu, uz to da renomirani stručnjaci iz područja zaštite okoliša pozitivno govore o potrebi takvog projekta, te da je dobro da se taj otpad zbrinjava odmah na mjestu nastanka radi više kontrole kod privremenog skladištenja, transporta, pretovara i slično. “I sada sve ionako u konačnici završi na spaljivanju u gradovima koji posjeduju energane. Uz značajne uštede ovako ćemo u krugu KBC-a Zagreb proizvoditi toplinsku energiju”, poručuje KBC Zagreb.