Alarm u Sloveniji. Bujice i odroni nose privremene ceste i mostove: 'Nova katastrofa je pred vratima'

Dio kuća na sjeveru zemlje odsječen je od svijeta, kiša i dalje pada

Poplava u Sloveniji
FOTO: Screenshot/Facebook

Jaka kiša zahvatila je tijekom protekle noći veći dio Slovenije. Agencija za okoliš (Arso) izdala je crveno upozorenje za petak. Nakon prilično mirnog jutra, sirene su se oglasile u Gornjoj Savinjskoj dolini na sjeveru zemlje.

Janez Melanšek, voditelj celjske ispostave za zaštitu i spašavanje, kazao je da se upozorenje odnosi na područje Drete i Ljubnice. Načelnik Općine Luče Klavdij Strmčnik rekao je da u Luču u intervalima pada obilna kiša. Dodao je da imaju problema s bujicama i potocima iz kojih se voda izlijeva.

Mozirje

Trenutno stanje v Mozirju – poroča Staša Neja🌊 Stanje drugod:Poplavljajo Tolminka, Bača ter Selška in Poljanska Sora. Ob strugah se razlivajo Vipava, Idrijca, Bohinjska Bistrica in Lučnica.

Posted by Neurje.si on Friday, October 27, 2023

Mještani evakuirani

U Grahovu ob Bača su se oglasile sirene za opću opasnost “jer voda nadire sa svih strana”. Evakuirano je i 15 mještana iz sela Grahovo ob Bača, Klavže i Koritnica, piše 24ur.

Na terenu je više od 100 vatrogasaca iz osam vatrogasnih društava. Mnoge ceste su zatvorene zbog odrona i nabujalih rijeka i bujica. Kroz brda se na primorsku stranu pokušava probiti i ekipa vatrogasaca iz Bohinja.

‘Katastrofa pred vratima’

Problem stvaraju i odroni koji su zatvorili dio lokalnih cesta. Gradonačelnica Solčave Katarina Prelesnik rekla je da je “nova katastrofa pred vratima”.

Bujice su odnijele tri privremene ceste i mosta pa je dio kuća odsječen od svijeta. Svi se nadaju da će kiša što prije konačno prestati i da će moći krenuti sa sanacijom.

Ljubno, Ljubnica. Savinja, Trbižki graben, ponovno ogrožajo že tako načeta zemljišča, hiše, ljudi….

Posted by Paul Orešnik on Friday, October 27, 2023

Sirena se danas oglasila i u Ljubnom. Gradonačelnik Franjo Naraločnik kaže kako je riječ o preventivi. “Naši vatrogasci upozoravaju ljude da maknu sve što dalje od vodotoka i vode računa o vlastitoj sigurnosti”, rekao je i dodao da se manja količina vode izlila u gornjem toku Ljubnice.

Svi su na oprezu, prate zbivanja

Zbivanja u Gornjoj Savinjskoj dolini sa zabrinutošću prate i nizvodno u Braslovču. Gradonačelnik Tomaž Žohar navodi da je protok Savinje u Nazarju još u prihvatljivim granicama. “Pratimo što se događa”, dodaje.

U Braslovču su se već u četvrtak pripremali za kišnu noć. Građanima su podijeljene vreće. Noć nije donijela novo izlijevanje rijeke, ali sada se situacija pogoršava, piše Delo.

Sirene v Zgornji Savinjski dolini. Fotografije so iz kraja Nazarje, kjer se reka Dreta ponekod že razliva.

Posted by Neurje.si on Friday, October 27, 2023

Prognostičar Arsa Uroš Strajnar rekao je da je najviše padalina palo na zapadu, stotinjak milimetara po kvadratnom metru, a oborine se sada šire prema istoku. Slovenci se pripremaju kako im se ne bi ponovila poplava kakvu su doživjeli u kolovozu.

Obilne kiše tada su prouzročile izlijevanje rijeka i drugih vodenih površina, osobito u sjevernoj i središnjoj Sloveniji. Poplave i odroni uzrokovali su ogromne štete.