Alarm u Varšavi nakon Putinove silovite osvete Ukrajincima: podigli četiri lovca F-16, održani hitni NATO sastanci

Poljski sustav za protuzračnu obranu stavljen je u stanje pripravnosti

French-made Rafale fighters and a Polish Air Force US-made F-16 take part in a military parade in Warsaw on Polish Army Day, August 15, 2023, to commemorate the anniversary of the 1920 victory over Soviet Russia at the Battle of Warsaw during the Polish–Soviet War. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)
FOTO: AFP

Poljska vojska objavila je u utorak da je digla u zrak četiri lovca F-16 kako bi nadzirali granicu s Ukrajinom, nakon velikog ruskog bombardiranja susjedne zemlje.

“Kako bi se zajamčila sigurnost poljskog zračnog prostora, aktivirana su dva para lovaca F-16 i saveznički zračni tanker”, priopćilo je operativno zapovjedništvo poljske vojske.

Ruska vojska izvela je u utorak ujutro novi niz velikih zračnih napada na Ukrajinu u kojima je poginulo najmanje četvero civila, a ozlijeđeno je više od 90, najviše u Kijevu i Harkivu.

Hitni sastanci s predstavnicima NATO-a

Poljska, članica NATO-a, u petak je objavila da joj je zračni prostor povrijedio ruski “krstareći projektil” koji je tri minute letio iznad njezina teritorija nakon čega je otišao u Ukrajinu.

Poljske civilne i vojne vlasti održale su zbog toga hitne sastanke s predstavnicima NATO-a i poljski sustav za protuzračnu obranu stavljen je u stanje pripravnosti.

Sličan incident dogodio se u studenom 2022. kada je ukrajinski projektil pao na poljsko selo Przewodow, u blizini granice s Ukrajinom, pri čemu je poginulo dvoje civila.