Američki ambasador kaže da je srpske teroriste s Kosova morala naoružati neka država

Hovenier je dodao i da je oružje bilo sofisticirano

FOTO: AFP

Oružje kojim su se služili napadači u rujanskom napadu na sjeveru Kosova ne može se kupiti na lokalnom tržištu i zahtijeva državnu strukturu, ocijenio je američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier, a prenosi u petak agencija STA.

Veleposlanik je naglasio da SAD pokušava bolje razumjeti napad prije poduzimanja daljnjih mjera. Prema riječima Hoveniera, napad na kosovsku policiju u mjestu Banjska, u kojem je ubijen jedan kosovski policajac, a u sukobima koji su uslijedili ubijena još tri srpska napadača, nije bio spontan.

“Znamo da ova skupina ljudi nije bila okupljena spontano. Ti pojedinci su, koliko znamo, svi bili etnički Srbi, imali su sofisticirano oružje koje se ne može kupiti na lokalnom tržištu. Za nabavu tog oružja potrebna vam je struktura, obično vladina”, rekao je Hovenier u intervjuu za mrežu Glasa Amerike (VOA), koji su prenijeli kosovski mediji.

‘Još ne znamo sve’

Iako su neke činjenice poznate, po riječima veleposlanika, SAD pokušava bolje razumjeti okolnosti prije poduzimanja daljnjih radnji. Hovenier je naglasio da još ne znaju sve, ali da je većina stvari koje su napadači ostavili srpskog porijekla.

Ujedno je podsjetio da je odgovornost za organizaciju napada preuzeo Milan Radoičić, koji je donedavno bio potpredsjednik najveće stranke Srba na Kosovu, Srpske liste. Srbijanska policija privela je Radoičića početkom mjeseca, ali je nakon jednog dana pušten iz pritvora. Kosovo traži njegovo izručenje, ali Srbija to odbija.

Vojska NATO-a na Kosovu

Tužiteljstvo u Beogradu teretilo je Radoičića za više kaznenih djela, među ostalim, za dobavljanje oružja, streljiva i eksploziva iz Tuzle u BiH. U međuvremenu, Priština tvrdi da je Beograd osigurao oružje napadačima.

Posljednjih tjedana NATO je poslao nekoliko stotina dodatnih vojnika na Kosovo zbog povećanih napetosti, a povećao je i broj ophodnji na sjeveru zemlje. Slovenija će također povećati broj vojnika na Kosovu, i to na najmanje 100, navodi slovenska agencija. Na Kosovu je trenutno oko 90 pripadnika Slovenske vojske.