Američki i britanski avioni bombardirali glavnu jemensku luku, gađali podzemna skladišta oružja hutista

Američki i i britanski zrakoplovi izveli su pet napada na hutiste

Hellenic Air Force F-16 fighter jets fly during a military parade to mark National "Oxi" (No) Day in Thessaloniki on October 28, 2023, commemorating Greece's refusal to accept the ultimatum given by fascist Italy in 1940 during World War II. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP)
FOTO: AFP

Američke snage izvele su samoobrambene napade na tri podzemna skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom hutista, priopćilo je u petak Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM). Udari su bili usmjereni na sposobnosti koje hutisti koriste za prijetnje i napade na mornaričke i trgovačke brodove u regiji, navodi se u priopćenju objavljenom na mreži X.

Navodi se i da su snage CENTCOM-a uništile četiri bespilotne letjelice (UAV) u područjima Jemena pod kontrolom hustista u samoobrani. Tijekom američkih napada na bespilotne letjelice, militanti hutisti su ispalili četiri protubrodske balističke rakete s područja Jemena prema Crvenom moru, dodaje se. “Američki, koalicijski ili komercijalni brodovi nisu prijavili ozlijeđene ili štetu”, stoji u priopćenju.

Američki i i britanski zrakoplovi izveli pet napada

S druge strane, šef vrhovnog revolucionarnog komiteta hutista, Muhammad Ali Al-Houthi rekao je u subotu da je bilo “nesmotrenih” američko-britanskih napada na Jemen. Američko-britanski napadi imaju za cilj probiti pomorsku blokadu brodova povezanih s Izraelom, koji opsjeda Gazu, rekao je Muhammad Ali Al-Houthi na X-u.

Novinska agencija Saba koju vode hutisti odvojeno je rekla da su američko-britanski zrakoplovi izveli pet napada na Hodeidu, područje gdje se nalazi glavna luka Jemena.