Američki speleolog spašen iz spilje u Turskoj u kojoj je danima bio zarobljen

Mark Dickey ostao je zarobljen u spilji nakon što je pretrpio krvarenje u trbušnoj šupljini

MERSIN, TURKIYE - SEPTEMBER 12: American explorer Mark Dickey, who was trapped underground in a cave, is transported to an ambulance on a stretcher after he was rescued in Mersin, Turkiye on September 12, 2023. Nearly 200 personnel from eight countries took part in the operation led by the Turkish state Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) to rescue experienced caver Mark Dickey, 40. Dickey, who reportedly is in good health after treatment for what is believed to be stomach bleeding, is under medical supervision. Mustafa Unal Uysal / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Unal Uysal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
FOTO: Anadolu Agency via AFP

Američki speleolog Mark Dickey koji je 2. rujna ostao zarobljen na dnu spilje na jugu Turske spašen je u ponedjeljak, objavila je Turska speleološka federacija. “Mark Dickey je izišao”, objavila je Turska speleološka federacija dodajući da je “operacija spašavanja uspješno završena”.

Četrdesetogodišnji speleolog ostao je zarobljen u spilji nakon što je pretrpio krvarenje u trbušnoj šupljini prilikom istraživanja mreže spilja Morca u blizini grada Mersina, koje je provodila međunarodna skupina speleologa.

Spašavali ga međunarodni timovi

U njegovu spašavanju sudjelovalo je nekoliko međunarodnih timova, među njima i tim Hrvatske gorske službe spašavanja. Preko 150 spašavatelja iz cijelog svijeta izvlačilo je Dickeyja iz spilje duboke više od 1000 metara.

Organizatori akcije ističu kako se radilo o jednom od najvećih i najsloženijih spašavanja koje je dosad izvedeno. Zsofia Zador, mađarska anesteziologinja, rekla je da je to bilo njezino prvo “veliko spašavanje za mene kao liječnika”.

‘Spasla me brza reakcija Turske’

Iz HGSS-a su se oglasli o spašavanju na društveni mrežama te poručili kako ovo nije samo “priča o spašavanju,već i svjedočanstvo o nevjerojatnom duhu i solidarnosti svih timova koji sudjeluju u akciji u Turskoj”.

“Neka ovaj trenutak posluži kao podsjetnik da ujedinjenost i hrabrost mogu prevladati svaku prepreku”, objavili su HGSS-ovci poručivši da je Dickey izvučen. Kako su objasnili iz mađarske speleospasilačke organizacije Magyar Barlangi Mentőszolgálat, akcija je bila zahtjevna jer su do speleologa morali spuštati niz vreća s opremom za intenzivnu njegu pacijenata.

Dickey je, nakon što su došli do njega, bio u životnoj opasnosti, te su mu dali visoku dozu lijekova kako bi ga spasili. “Znam da mi je brza reakcija turske vlade da nabavi medicinske potrepštine koje su mi potrebne spasila život,” kazao je Dickey, prenosi BBC.