Američki sud upravo donio možda i najopasniju odluku protiv Donalda Trumpa

Bivši američki predsjednik može biti procesuiran nakon optužbi da se urotio i htio poništiti izbore 2020.

Former US President Donald Trump waves as he departs for his sexual assault defamation trial in New York on January 25, 2024. Trump's trial resumes on Thursday, two days after the Republican primaries in New Hampshire, with the former US president expected to testify. Writer Jean Carroll, 80, is seeking more than $10 million alleging that Trump defamed her when he mocked her sexual assault accusations by saying she "is not my type." (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
FOTO: AFP

Američki sud u Washingtonu danas je presudio da bivši predsjednik Donald Trump nema predsjednički imunitet, pa stoga može biti procesuiran zbog optužbi za zavjeru i pokušaj poništavanja izbora 2020. godine. Trump je u velikom pravnom slučaju tvrdio da je imun na optužbe za kaznena djela, koja, kako je tvrdio, spadaju u njegove dužnosti kao predsjednika.

Presuda suda velik je neuspjeh za Trumpa, koji se godinama pozivao na predsjednički imunitet u nekoliko pravnih slučajeva. Očekuje se da će se Trump žaliti na presudu, što znači da bi slučaj mogao završiti na Vrhovnom sudu, gdje konzervativci imaju većinu 6-3.

Suci su bili skeptični oko Trumpove obrane

Američki posebni tužitelj Jack Smith optužio je Trumpa za urotu s ciljem poništavanja pobjede Joea Bidena na izborima 2020., kao i za prevaru kako bi ostao na dužnosti. Suđenje u tom slučaju prvotno je zakazano za 4. ožujka, ali je odgođeno do donošenja odluke o zahtjevu za imunitet. Mogli bi proći tjedni, ako ne i mjeseci, prije nego što slučaj završi pred Vrhovnim sudom.

Ranije ovog mjeseca pred suce vijeća Okružnog prizivnog suda DC-a u Washingtonu iznesen je Trumpov slučaj. Argumentacija odvjetnika bivšeg predsjednika temeljila se na tvrdnji da predsjednik kojeg Kongres nije osudio za opoziv ne može biti podvrgnut kaznenom postupku. Istaknuli su da je Trumpa opozvao Zastupnički dom, ali ga Senat nikada nije osudio.

Suci su bili prilično skeptični, piše BBC. Sutkinja Florence Pan sugerirala je da, s imunitetom, predsjednik može prodati državne tajne ili narediti atentat na političkog suparnika bez brige o kaznenom progonu.