Analiza Jagode Marić. Hrvati su poludjeli za nenamjenskim kreditima, a sad znamo i na što uglavnom troše taj silan novac

Nenamjenski gotovinski krediti su zabilježili najveći rast među kreditima koje su podizala kućanstva

21.01.2022., Sibenik - Nedostatak rabljenih vozila na nasem i inozemnom trzistu doveo je i do velikog rasta cijena spomenutih automobila. Potraga za polovnim automobilima je veca jer su i mnoge autokuce produzile garancije na novim automobilima. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Hrvatskoj je lani za gotovo 30 posto porastao broj osobnih automobila koji su po prvi put registrirani, pokazuju to prvi privremeni rezultati Državnog zavoda za statistiku.

DZS je cijelu godinu prikupljao podatke od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i prema mjesečnim podacima lani je u Hrvatskoj prvi put registrirano više od 190.068 vozila, u što osim osobnih automobila, ulaze, primjerice, i motocikli, traktori, mopedi, autobusi.

Rast nenamjenskih kredita

To je 42.300 vozila ili čak 28,6 posto više nego u 2022. godini. U isto vrijeme prvi put je registrirano 137.616 osobnih automobila i to je rast od 29,27 posto u odnosu na 2022. godinu.

Ti podaci dobrim dijelom objašnjavaju i nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke o rastu nenamjenskih gotovinskih kredita koji su zabilježili najveći rast među kreditima koje su podizala kućanstva.

Procedura podizanja nenamjenskih gotovinskih kredita je najjednostavnija pa ih je lakše podići nego auto kredite, koji su lani stagnirali. Naravno, povećanje broja novoregistriranih vozila znači i povećanje uvoza.

Uvezeno više rabljenih vozila

Pri tome, u Hrvatsku se još uvijek uvozi veći broj rabljenih nego novih automobila. Od ukupno 137.616 novoregistriranih osobnih auta, tek je njih 43.872 bilo novo. To znači da je od ukupnog broja uvezenih automobila u Hrvatsku nešto manje od 32 posto bilo novo, dok je preostalih preko 68 posto bilo rabljeno.

Rabljena vozila više uvoze fizičke nego pravne osobe, pa je tako lani od 83 tisuće vozila koja su po prvi put registrirale fizičke osobe njih tek 16 posto (13.222) bilo novo.

Pravne osobe ipak češće kupuju nove automobile, pa su lani po prvi put registrirali 54.229 osobnih automobila, a od toga je više od 30 tisuća odnosno 56 posto bili novih.