Antisemitizam eksplodirao u Francuskoj: od 7. listopada preko tisuću izgreda, gotovo 500 uhićenih

Objavljeni zabrinjavajući podaci

A woman walks by vandalised tombs, on December 4, 2019 at the jewish  cemetery of Westhoffen near Strasbourg, eastern France, where 107 graves were found vandalised with swastikas and antisemitic inscriptions. (Photo by PATRICK HERTZOG / AFP)
FOTO: AFP

Francuska vlada je priopćila u nedjelju da je antisemitsko djelovanje u zemlji “eksplodiralo” nakon 7. listopada, početka rata Hamasa i Izraela te da je počinjeno 1040 antisemitskih izgreda i uhićeno 486 osoba.

“Broj antisemitskih izgreda je eksplodirao”, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, odgovarajući na pitanje u večernjoj informativnoj emisiji na televiziji France 2. Među 486 uhićenih, “102” su stranci, dodao je.

‘Imamo svih profila’

Načelnik pariške policije Laurent Nunez rekao je pak u nedjelju da je na širem području glavnog grada bilo 257 antisemitskih izgreda i 90 uhićenja.

Nema “tipičnog profila” počinitelja, dodao je načelnik. “Imamo svih profila, malih derana koji izjavljuju ozbiljne stvari”, ali i “onih koji su aktivni u obrani palestinske stvari i gube kompas”, rekao je.

U vezi s Davidovim zvijezdama iscrtanim prošlog tjedna na zgradama u Parizu i u okolici, načelnik je rekao da je to “koordinirana akcija” u kojoj je “najvjerojatnije sudjelovala skupina počinitelja”.